Zeven megatrends waarmee we klimaatverandering kunnen ontlopen

Er moet nog genoeg gebeuren tegen klimaatverandering. Maar de positieve trends zijn zeker ook het benoemen waard.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Aandacht voor de positieve ontwikkelingen op klimaatgebied is daarom ook belangrijk. The Guardian stelde een lijst samen van duurzame megatrends die onze negatieve impact op het klimaat kunnen terugdraaien.

1. Methaan: vlees in de ban

CO2 is de grote boosdoener binnen de broeikasgasfamilie, maar we moeten de impact van methaan op het klimaat niet onderschatten. Methaan is een veel krachtiger broeikasgas dan CO2 en wordt met name door vee uitgestoten.

Vleesconsumptie stijgt samen met groeiende inkomens en dat heeft enorme gevolgen voor het klimaat. We moeten daarom overstappen op alternatieven. En die zijn gelukkig in de lift: denk aan plantaardig vlees en vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt. Milieu- én diervriendelijker.

2. Hernieuwbare energie

De groei van hernieuwbare energie uit wind en zon gaat de meeste verwachtingen te boven. De productiekosten van zonnepanelen en windturbines kelderen, en hierdoor zijn wind- en zonne-energie op veel plekken de goedkoopste stroom.

Ook in de VS wordt massaal geïnvesteerd in duurzame energie, ondanks het klimaatonvriendelijke beleid van president Trump.

3. De kolen sterven uit

De vervuilende kolenindustrie gaat in een rap tempo ten onder. Waarom? Wind- en zonne-energie zijn goedkoper! In China zijn 151 plannen voor nieuwe kolencentrales gesneuveld door de groei van duurzame energie.

We hebben echter nog een tweede kentering nodig. De bouw van duurzame energieprojecten moet voordeliger worden dan bestaande kolencentrales te laten draaien. Dan kunnen we die ook sluiten.

4. Elektrische auto’s gaan harder

Olieverbruik, goed voor een derde van het mondiale energieverbruik, moet verbannen worden. Dat kan deels dankzij de groeiende markt voor elektrische auto’s. Zo verkoopt China per maand meer elektrische auto’s dan Europa en de VS tezamen. De toekomst voor elektrisch rijden ziet er zonnig uit: de verwachting is dat tachtig procent van alle nieuwe auto’s in 2030 elektrisch zal zijn.

5. Batterijen: focus op inhoud

Batterijen zijn cruciaal voor elektrische auto’s, en om duurzame energie op te slaan voor de momenten waarop de wind stilvalt of de zon ondergaat. De prijzen van batterijen gaan met rasse schreden omlaag.

6. Efficiëntie: Hollandse zuinigheid

We moeten zuiniger omgaan met energie. Denk bijvoorbeeld aan betere isolering in koude landen. “Ook al onze apparatuur moet zo duurzaam mogelijk worden, daar valt onwijs veel te winnen”, zegt klimaatwetenschapper Kevin Anderson tegen The Guardian. Lees hier het interview van OneWorld met Anderson.

7. Door de bomen het bos weer zien

Het stoppen van ontbossing en het planten van nieuwe bomen behoren tot de meest goedkope en snelle manieren om de CO2-uitstoot terug te dringen. Ook herbebossing kan een positieve bijdrage leveren.

Lees hier het volledige artikel van The Guardian.

Zie ook ons interview met klimaatwetenschapper Kevin Anderson:

Anderson: ‘Verban fossiele brandstoffen voor 2035’

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons