Gendergelijkheid: Eerlijke landrechten voor vrouwen

- Humanity House

Wereldwijd zetten vrouwen zich in voor betere landrechten. Toch is hun toegang tot land, in eigendom en gebruik, vaak onzeker. Vanavond hoor je verhalen van vrouwen die betrokken zijn bij grassroots initiatieven voor betere landrechten voor vrouwen – van Nederland tot Malawi. Wat kunnen wij hiervan leren? En hoe zet dit ons aan tot actie?

De erkenning en bescherming van gelijke rechten op gebruik, toegang en controle over land voor vrouwen is cruciaal om controle te hebben over eigen bestaan. Het stimuleert tevens een hogere voedselproductie, gezondheid van families en goed opgeleide kinderen. Echter, systematische structuren van onderdrukking komen vaak tot uiting via landrelaties.

Vanavond presenteren we door middel van verhalen, film en fotografie succesvolle grassroots initiatieven voor vrouwen met betrekking tot landrechten en trekken we een parallel tussen bewegingen in Afrika en Nederland. Samen met het publiek delen de sprekers eigen ervaringen en lessen die we kunnen leren over de rol van ‘local champions’, het belang van het opzetten van een beweging en van internationale solidariteit.

Sprekers

  • Ellen Matupi. Rural Women Assembly & National Smallholder Farmers Association, Malawi. Ellen heeft een sleutelrol gespeeld bij het succesvolle Women2Kilimanjaro Initiative, een mobilisatie van plattelandsvrouwen vanuit Afrika die de Kilimanjaro hebben beklommen om aandacht te vragen voor het versterken van hun landrechten. Ellen Matupi is in Nederland om het Women’s Land Rights in Africa programma te presenteren bij Buitenlandse Zaken.
  • Willemien Koning. VN Vrouwenvertegenwoordiger voor Nederland in 2018 en voorzitter van LTO Vrouw en Bedrijf. In oktober heeft Willemien de Algemene Vergadering van de VN in New York toegesproken over het belang van gendergelijkheid en de positieversterking van vrouwen op het platteland. Willemien is genomineerd voor de Women of Europe Awards 2018 in de categorie ‘Women in Action’.
  • Jolke de Moel. Toekomstboer. Jolke teelt groente op haar boerenbedrijf in Amersfoort en spreekt over de strubbelingen van nieuwe boeren in Nederland als het gaat om toegang tot land, en over de collectieve aanpak van boeren en burgers om deze situatie om te draaien.
  • Imke Greven. Beleidsadviseur Landrechten bij Oxfam Novib. Imke rapporteert over Oxfams recente Learning journey on women’s land rights in Myanmar die de nood toont voor sterke solidariteit tussen de continenten, en plekken en platforms voor vrouwen om hun ervaringen te delen.

Volg het Facebook event hier. 

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons