In veel lage inkomenslanden is er te weinig geld voor voldoende zorgbanen. Banen die er zijn, zijn onaantrekkelijk vanwege slechte arbeidsomstandigheden en gebrek aan investering in faciliteiten. Dit is met name het geval op het platteland en daarom is daar vaak nauwelijks gekwalificeerd personeel aanwezig in gezondheidscentra. Een belangrijk onderdeel van het tekort is ook het gebrek aan goed opgeleide mensen: er zijn te weinig opleidingsinstituten en de kwaliteit van de opleiding is te laag omdat overheden niet investeren in het onderwijs van gezondheidspersoneel. Daarnaast zoeken afgestudeerde artsen en verpleegkundigen liever hun kansen in het rijke westen en rijke buurlanden, want daar zijn banen in overvloed.
Tijdens de laatste World Health Assembly van de WHO is een actieplan aangenomen om deze scheve verdeling op te lossen, waaraan ook Nederland en andere donoren hun fiat hebben gegeven. Ondertussen kunnen lage inkomenslanden het zich niet veroorloven om bij de pakken neer te zitten en zo mensen toegang tot kwaliteitszorg te ontzeggen. Daarom worden allerlei vaak succesvolle manieren bedacht om zo goed mogelijk zorg te verlenen met het personeel dat aanwezig is. Een voorbeeld is het trainen van lager-opgeleid personeel om bepaalde taken op zich te nemen die eigenlijk alleen door artsen of verpleegkundigen worden uitgevoerd. Zo zien we dat lage inkomenslanden steeds vaker community health workers opleiden en betalen zodat zij de eerste lijn zorg kunnen geven.
Tijdens het Global Health Café gaan we aan de hand van vragen en stellingen met interessante gasten in debat over bovenstaand thema. Wat valt er te leren van deze lokale initiatieven en hoe maken we ze duurzaam? Wat zijn de verantwoordelijkheden van lokale en westerse overheden hierin? Welke rol speelt de samenwerking tussen de private, publieke en maatschappelijke zorgsector? Hoe zorg je ervoor dat community health workers meer duurzaam worden en hoe kunnen zij arme mensen meer toegang geven tot gezondheidszorg?
Gasten op dit eerste Global Healt Café zijn onder andere:
- Amanda Banda, Advocacy manager van Artsen zonder Grenzen Malawi.
- Frasia Karua, directeur LEAP, van Amref Health Africa. LEAP is een Keniaans platform waarop community health workers elkaar vragen kunnen stellen en via een opleiding kunnen uitgroeien tot betaalde gezondheidswerkers.
- Mustapha Gidado, directeur van Challenge TB, het door KNCV geleide tbc-bestrijdingsproject in 22 landen. Hij zal mede spreken vanuit het perspectief van zijn jarenlange ervaring in de publieke zorgsector van Nigeria op district-, staat en landelijk niveau.
- Dorcus Atieno, Health coördinator van de Jinja Diocese in Uganda.
Datum: maandag 20 november
Plaats: KIT
Mauritskade 63,
1092 AD
Amsterdam
15.00-17.00 inhoudelijk programma (inloop vanaf 14.30)
17.00-18.00 borrel
U kunt zich opgeven via de website van Vice Versa