Kennisspecial

-

Enig idee wat je ziet als je om je heen kijkt in de natuur? Alleen al in één tuin kunnen ruim 1600 planten en dieren leven. Doe mee met de gratis Kennisspecial: Soorten herkennen en beschermen en ontdek welke planten- en diersoorten in Nederland voorkomen, waar je ze kan vinden en hoe je ze beschermt. Ook leer je meer over de invloed van stikstof en klimaatverandering op de natuur.

Voor iedereen van 16 t/m 30 jaar oud organiseren SoortenNL en het Groen Traineeship deze Kennisspecial. Vergroot jouw soortenkennis met online cursusavonden en ga twee keer met de hele groep trainees op excursie naar het strand, de zee en naar het bos. De lessen worden gegeven door professionals van bijvoorbeeld de Zoogdiervereninging en De Vlinderstichting. Je maakt zo meteen kennis met veel groene organisaties!

  • Looptijd:
    4 april – 17 juni

  • Tijdsbesteding:
    ongeveer 8 uur per week

  • Dag(en) v/d week:
    dinsdag + zaterdag
  •  

  • Organisator:
    Groen Traineeship en SoortenNL

Onderdelen van de Kennisspecial

•  Theorie: Er zijn 10 online lessen op dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 à 22.00 uur. De eerste les is op dinsdag 4 april. Iedere les begint met een college over een van de thema’s hieronder. Daarna stellen we onze kennis op de proef met een groepsopdracht en een quiz.

•  Discussie-uren: Elke donderdagavond van 17:00 tot 18:00 uur is er een expert online aanwezig. In dit uur kun je je brandende vragen stellen of een discussie aangaan. Kies minimaal twee onderwerpen en haak aan!

•  Velddagen: Op twee zaterdagen van 10:00 tot 17:00 uur, aan het begin en eind van de Kennisspecial, breng je theorie in de praktijk. Op zo’n dag ontmoet je alle trainees die de Kennisspecial volgen en soortenexperts van de cursusavonden. Een mooie gelegenheid om je netwerk uit te breiden!

•  Organisaties: Als onderdeel van de Kennisspecial ga je 2 keer langs bij een groene organisatie voor een kijkje achter de schermen.

•  Weekendopdrachten: Bij iedere les hoort een weekendopdracht, die je alleen of samen met mede-trainees in jouw buurt uitvoert. Bijvoorbeeld zoeken naar een bepaalde soort in jouw buurt en deze filmen, natekenen of observeren.

•  Impact opdracht: Help de natuur in jouw eigen omgeving een handje. Je gaat in groepjes aan de slag met natuurbescherming en/of natuurherstel. De opdracht bepaal je in groepsverband. Uiteraard is er begeleiding vanuit SoortenNL om jullie goed op weg te helpen!

Programma

Les 1: Natuurgeschiedenis – dinsdag 4 april
Wat is natuur eigenlijk? Sander Turnhout, strategisch adviseur bij Radboud Healthy Landscape en SoortenNL, vertelt hoe we door de tijd heen over natuur denken en ermee omgaan.

Les 2: Zoetwaterdieren – dinsdag 11 april
Nederland is een waterland. En we hebben dus ook veel waterdieren. Otters en bevers, maar ook allerlei vissoorten en amfibieën. Neem een diepe duik met de experts van Zoogdiervereniging en RAVON.

Les 3: Strand en zee – dinsdag 18 april
De Nederlandse kustlijn is een fantastische bron van leven, met soorten als zeeslakken en schelpdieren. Stichting Anemoon weet er alles van en verzorgt een spetterende avond.

Zaterdag 22 april: Eerste velddag 
We zien elkaar in de duinen en op het strand om de kennis uit les 3 in de praktijk te brengen. Hét moment om de hele groep te ontmoeten!

Les 4: Stikstof  – dinsdag 25 april
Een actueel thema dat op veel vlakken speelt. Hoe zit het nu eigenlijk met stikstof? Wat doet het met onze omgeving? En wat kan jij betekenen?

Les 5: Soorten op de heide – dinsdag 9 mei
De heide is bekend van de paarse bloemen in augustus. Wat leeft er nog meer? De experts van EIS Kenniscentrum Nederland en RAVON laten het zien.

Les 6: Insecten – dinsdag 16 mei
Er zijn zo’n 20.000 soorten in Nederland. Bijna overal kom je ze tegen, behalve in de zee. Ze zijn belangrijk voor onze ecosystemen én je kan er bizarre verhalen over vertellen. Laat je verrassen door insecten.

Les 7: Soorten in de tuin – dinsdag 23 mei
Vlinders, vogels, kleine zoogdieren en amfibieën kruipen, hupsen en fladderen rond in Nederlandse tuinen. In deze les komen verschillende sprekers aan het woord. Zij geven veel tips mee waar jij mee aan de slag gaat.

Les 8: Klimaat – dinsdag 30 mei
Ons klimaat verandert. Dat heeft invloed op dieren en planten. Soorten verdwijnen of doen hun intrede. Hoe werkt dat? En is het goed of slecht?

Les 9: Soorten in het bos – dinsdag 6 juni
Zie jij door de bomen het bos? Er valt meer te zien dan je denkt. Leer twijgen herkennen, paddenstoelen onderscheiden en treed in het spoor van grote én kleine diersoorten.

Les 10: Natuurbeheer – dinsdag 13 juni
Vooruit met de geit! Ontdek wat je zelf kan doen om soorten te helpen. Leer in deze les hoe je op een goede manier onderzoek doet naar soorten om ze beter te beschermen.

Zaterdag 17 juni: Excursiemarathon 24 uur natuur
De gezamenlijke afsluiting van de Kennisspecial in nationaal park Utrechtse Heuvelrug. We gaan soorten tellen! Voor de échte natuurliefhebbers en gezelligheidsdieren gaan we door tot in het donker en maken er een excursiemarathon van: 24 uur natuur!

Locatie

De theorielessen zijn online. Voor de weekendopdrachten en gezamenlijke impact opdracht kan je zelf de locatie kiezen. De twee velddagen vinden plaats middenin de natuur. Lekker naar buiten dus! 

De Kennisspecial biedt jou

  • Een gratis inhoudelijke cursus op het gebied van soortenkennis ter waarde van €1600,-
  • Professionals die je wekelijks het hemd van het lijf kunt vragen.
  • Een groep enthousiaste en gelijkgestemde jongeren om mee aan de slag te gaan.
  • Velddagen onder leiding van soortenexperts.
  • Een kijkje achter de schermen bij verschillende groene organisaties.
  • Een Groen Traineeship certificaat als bewijs van jouw soortenkennis.
  • Een netwerk van jongeren die zich inzetten voor natuur, milieu en duurzaamheid.

Wat vragen we van jou?

We stellen onze tijd en aandacht beschikbaar om de Kennisspecial voor jou te organiseren en rekenen op jouw aanwezigheid. Houd er bij jouw aanmelding rekening mee dat de Kennisspecial minimaal 80 uur van jouw tijd vraagt. Dit betekent dat je ongeveer 8 tot 10 uur per week met de Kennisspecial bezig bentMocht je één dag missen, dan kan je nog steeds meedoen en ontvang je het certificaat. Actieve deelname aan alle onderdelen van de Kennisspecial is een vereiste.

Aanmelden kan t/m 31 maart. 

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons