‘Alles wat duister en gevaarlijk was trok me aan,’ zegt Karen Winther aan het begin van de documentaire ‘Exit’, wanneer ze uitlegt hoe ze als zestienjarige terechtkwam bij een groep neonazi’s. Nu, vijfentwintig jaar later, kijkt ze met schaamte terug op haar keuzes van toen. Ze wil erachter komen hoe het andere voormalige extremisten is gelukt te veranderen. Hebben ze vrede met zichzelf kunnen sluiten? Of blijft het verleden ze voor altijd achtervolgen?
Veel extremistische groepen zijn gelijk, vertelt een voormalige extreemlinkse gewelddadige radicaal. Of ze nu nazi’s zijn of links of islamitisch: ‘Ze vinden allemaal hun daden volkomen gerechtvaardigd.’ De groepen worden gevoed door angst en paranoia, en ze moedigen hun leden aan om langzaam maar zeker steeds meer grenzen te overschrijden. Na het dappere besluit om de beweging te verlaten, moeten veel ex-leden leren leven met fouten die nooit meer ongedaan kunnen worden gemaakt. Zoals de Franse ex-jihadist David, die zegt: ‘Je denkt dat je dingen kunt veranderen met geweld. Maar vanaf het moment dat je het gaat gebruiken, verandert het geweld jou’.
Filmfestival Movies that Matter maakt een uitstapje naar Pakhuis de Zwijger en presenteert een een serie portretten van voormalig radicalen. Voorafgaand aan de film gaat journalist Bahram Sadeghi in gesprek met hoogleraar Kees van den Bos, die ook auteur is van het recent verschenen boek Waarom mensen radicaliseren.
regisseur: Karin Winther
taal: Duits/Frans/Engels/Deens, Engels ondertiteld
tijd: 83 minuten
entree: gratis