Webinarreeks: de klimaatcrisis is een koloniale crisis

-

In een reeks van 5 webinars en één bijeenkomst op locatie laten we de historische link zien tussen de koloniale geschiedenis en hoe koloniale verhoudingen nog steeds zijn terug te zien in de klimaatcrisis vandaag de dag.

In samenwerking met Aralez organiseert Milieudefensie een webinarreeks van zes avonden. Tijdens deze avonden vertellen diverse activisten over de klimaatcrisis vanuit een Inheems en dekoloniaal perspectief. In een reeks van 5 webinars en één bijeenkomst op locatie laten we de historische link zien tussen de koloniale geschiedenis en hoe koloniale verhoudingen nog steeds zijn terug te zien in de klimaatcrisis vandaag de dag. Hiervoor werkt Milieudefensie samen met de stichting Aralez. Praat mee en stel vooral vragen!

Na elke sessie sturen we je lees-, kijk- en luistertips. Iedere sessie begint om 19.30 uur en duurt tussen de 1,5 en 2,5 uur. De 6e bijeenkomst is een gezamenlijke afsluiting op locatie.

Halverwege de webinarreeks organiseert ook Pakhuis De Zwijger een avond rondom Indigenous Liberation Day, op donderdag 12 oktober. Op zaterdag 14 oktober is er een protestmars. Meer informatie vind je hier.

Webinar 1: Klimaatonrechtvaardigheid

We nemen je mee in wat klimaatonrechtvaardigheid betekent op verschillende plekken ter wereld en lichten hierbij verhalen uit van onze internationale partners. Van ongelijkheid van minderheidsgroepen, het globale Noorden en Zuiden, multinationals en de grondstofvloek (resource curse): het komt allemaal aanbod in de eerste sessie van deze webinarreeks.
Dinsdag 26 september, vanaf 19:30 uur
Locatie: online via Zoom

Webinar 2: De klimaatcrisis als koloniale crisis

Hoe kunnen we de oorzaken van de klimaatcrisis begrijpen in relatie tot de koloniale geschiedenis en koloniale verhoudingen vandaag de dag? Deze sessie gaat over de crisis in het licht van meer dan 500 jaar kolonialisme, racisme, volkerenmoord, slavernij en uitbuiting.
Dinsdag 3 oktober, vanaf 19:30 uur
Spreker: Max de Ploeg, Aralez

Locatie: online via Zoom

Webinar 3: Shell in Argentinië

Storyteller Chaja Merk (Milieudefensie) is afgelopen voorjaar afgereisd naar Argentinië om de strijd van activisten tegen Shell vast te leggen. Shell wil voor de kust naar olie en gas gaan boren, wat een enorme impact gaat hebben. Elke maand komen duizenden mensen bij elkaar om te protesteren tegen deze plannen. Kom meer te weten over deze protesten en de verhalen van deze mensen.
Dinsdag 10 oktober, vanaf 19:30 uur
Spreker: Chaja Merk, Milieudefensie
Locatie: online via Zoom

Webinar 4: Viva la revolución!

Deze webinar is een kennismaking met protest, revolutie en sociale bewegingen op meerdere plekken ter wereld. We doen dat aan de hand van het werk van verschillende dekoloniale denkers. Deze sessie is eigenlijk verplichte kost voor elke activist die strijdt voor klimaatrechtvaardigheid.
Dinsdag 17 oktober, vanaf 19:30 uur
Spreker: Chautuileo Tranamil, Aralez

Locatie: online via Zoom

Webinar 5: Milieudefensie internationale groepen

Milieudefensie maakt deel uit van het internationale netwerk Friends of the Earth. In deze sessie vertellen we de verhalen van onze internationale partners en hoe zij opkomen voor klimaatrechtvaardigheid. En waarom onze steun daarin zo belangrijk is.
Dinsdag 24 oktober, vanaf 19:30 uur
Locatie: online via Zoom

Afsluiting op locatie: Hoe nu verder?

Dinsdag 31 oktober, vanaf 19:30 uur
Locatie: Kantoor Milieudefensie, Nieuwe Looiersstraat 31 te Amsterdam

Sprekers

Max.jpeg
Max de Ploeg (sessie 2)
Max Arto de Ploeg is een communitybuilder, grassroots organizer, gastdocent en spreker. Hierbij spitst hij zich toe op vraagstukken rondom sociale rechtvaardigheid en dekolonisatie in de breedste zin van het woord. Vanuit het thema Klimaatrechtvaardigheid was hij mede-oprichter van de “Indigenous Liberation” reeks, die is gemaakt in samenwerking met de Inheemse diaspora en solidariteitsorganisaties. Daarnaast is hij mede-oprichter van Aralez, een pan-dekoloniaal netwerk en organisatie in Amsterdam en projectleider van de Week Tegen Racisme.

chau tranamil.jpg
Chautuileo Tranamil (sessie 4)
Chautuileo Tranamil heeft wereldwijd gewerkt met lokale gemeenschappen, met name Inheemse volkeren. Als Mapuche-Pewenche zet ze zich in voor het welzijn van Inheemse gemeenschappen over de hele wereld. In Nederland is ze de co-founder van Aralez en Century of Indigenous Liberation waar Indigenous Liberation Day uit is voortgekomen. Ze is een dekoloniale Inheemse denker en integreert de Mapuche cosmovisie in haar werk als spreker, schrijfster en activiste. 

Meld je aan via de volgende link!

Headerbeeld: Guus Geurts

 

 

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons