Repressie van vakbonden
De Europese Commissie stuurde daarom op 16 maart 2017 een brief aan de regering. Hierin drong zij aan op verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Gebeurt dat niet, zo dreigde de EC, dan stelt zij een onderzoek in waarna besloten kan worden om de huidige gunstige voorwaarden van markttoegang tot Europa in te trekken. (Zie voor meer informatie het kader hieronder)
Twee maanden later had de Bengaalse regering nog niks van zich laten horen. En dus stuurde de Commissie eind mei nog een brief; ditmaal was de toon niet meer verzoekend van aard maar dreigend. De deadline –15 augustus – verstreek, en nog was er geen reactie.
Bangladesh maakt sinds 2001 gebruik van het Algemeen Voorkeurssysteem GPS ‘Everything But Arms’ (GSP EBA), dat gunstige handelsvoorwaarden biedt aan de ‘minst ontwikkelde landen’. Zo mag Bangladesh nu zonder quota en zonder tarieven haar producten op de Europese markt brengen. Maar alleen op voorwaarde dat fundamentele internationale mensenrechten, inclusief arbeidsrechten worden gerespecteerd.
De druk opvoeren
Om de druk op te voeren, stuurde Jongerius onlangs een brief aan de Europese Commissie. “Bangladesh heeft al ruim genoeg de tijd gekregen om iets te verbeteren. Maar naast halve beloftes, is er niks veranderd.”
“De EU kan niet meer wegkijken. Je moet een grens trekken en sancties nemen
“De EU kan niet meer wegkijken. Je moet een grens trekken en sancties nemen om een verbetering van de arbeidsomstandigheden af te dwingen”, aldus Jongerius.
De EC wil op een aantal punten verbetering zien: ga fatsoenlijk om met mensen die vakbonden willen oprichten, registreer die vakbonden, zorg ervoor dat de arbeidswet in lijn is met de ILO-normen en dat de huidige wetgeving voor de exportgerichte zones wordt aangepast.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand