Handelsvoordelen Bangladesh intrekken?

De Europese Commissie dreigde vorig jaar met het intrekken van de gunstige handelsvoorwaarden van Bangladesh. Maar de twee boze brieven aan het adres van de regering werden genegeerd, zonder dat daar consequenties aan werden verbonden.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In december 2016 braken protesten uit in Ashulia, een buitenwijk in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Zo’n 30 textielarbeiders en vakbondsleden werden daarbij gearresteerd. Nog eens honderden werden op een ‘zwarte lijst gezet’, waardoor ze moeilijk aan een nieuwe baan kunnen komen. Om hun vrijlating te eisen, kwamen in februari 2017 wereldwijd vakbondsorganisaties in actie. Ook boycotten grote kledingbedrijven waaronder C&A en Zara een belangrijke kledingtop in Bangladesh. Een paar dagen later ondertekende de Bengaalse regering een tripartiete overeenkomst en werden de gevangenen vrijgelaten.

Repressie van vakbonden

De positie van (textiel)vakbonden in Bangladesh is de afgelopen jaren erg verslechterd. De overheid drukt protesten met harde hand de kop in. Rregelmatig duiken er berichten op over de mishandeling van vakbondsleiders, terwijl de politie toekijkt en niets doet.

De Europese Commissie stuurde daarom op 16 maart 2017 een brief aan de regering. Hierin drong zij aan op verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Gebeurt dat niet, zo dreigde de EC, dan stelt zij een onderzoek in waarna besloten kan worden om de huidige gunstige voorwaarden van markttoegang tot Europa in te trekken. (Zie voor meer informatie het kader hieronder)

Twee maanden later had de Bengaalse regering nog niks van zich laten horen. En dus stuurde de Commissie eind mei nog een brief; ditmaal was de toon niet meer verzoekend van aard maar dreigend.  De deadline –15 augustus – verstreek, en nog was er geen reactie.

Handelsvoorwaarden 

Bangladesh maakt sinds 2001 gebruik van het Algemeen Voorkeurssysteem GPS ‘Everything But Arms’ (GSP EBA), dat gunstige handelsvoorwaarden biedt aan de ‘minst ontwikkelde landen’. Zo mag Bangladesh nu zonder quota en zonder tarieven haar producten op de Europese markt brengen. Maar alleen op voorwaarde dat fundamentele internationale mensenrechten, inclusief arbeidsrechten worden gerespecteerd.

De druk opvoeren

De hoogste tijd, zo stelt Agnes Jongerius, Europarlementariër voor de PvdA, om nu een onderzoek te starten naar de arbeidsrechtenschendingen. “De Bengaalse regering vertikt het om de afspraken na te komen die het land met de EU heeft gemaakt. Nu is het moment om te zeggen: we komen in actie en beginnen een formeel onderzoek.”

Om de druk op te voeren, stuurde Jongerius onlangs een brief aan de Europese Commissie. “Bangladesh heeft al ruim genoeg de tijd gekregen om iets te verbeteren. Maar naast halve beloftes, is er niks veranderd.”

De EU kan niet meer wegkijken. Je moet een grens trekken en sancties nemen

Dat er inderdaad geen sprake is van progressie, werd in februari van dit jaar nogmaals bevestigd door een commissie van experts van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Zo is het arbeidsrecht in het land nog altijd niet in overeenstemming met conventies van de ILO, is het recht van werknemers om zich te verenigen in vakbonden in de zogenaamde Export Processing Zones niet gegarandeerd en worden vakbonden tegengewerkt.

“De EU kan niet meer wegkijken. Je moet een grens trekken en sancties nemen om een verbetering van de arbeidsomstandigheden af te dwingen”, aldus Jongerius.

Wat eist de Europese Commissie? 

De EC wil op een aantal punten verbetering zien: ga fatsoenlijk om met mensen die vakbonden willen oprichten, registreer die vakbonden, zorg ervoor dat de arbeidswet in lijn is met de ILO-normen en dat de huidige wetgeving voor de exportgerichte zones wordt aangepast.

'Bangladesh: Laat de vakbondsleiders en textielarbeiders vrij'

Europa dreigt toegang van textiel uit Bangladesh stop te zetten

Bangladesh lapt verzoek van de EU aan z’n laars

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons