Het is vandaag ‘Earth Overshoot Day’, en dat betekent dat de wereldbevolking alle natuurlijke grondstoffen, zoals voedsel, akkerland en bosbouw, die de aarde in een jaar kan produceren heeft verbruikt. De rest van het jaar moeten we aanspraak maken op de 'reserves van de aarde'.
National Geographic vergelijkt het opmaken van de natuurlijke grondstoffen met het te snel uitgeven van je salaris. 'Op 8 augustus heb je meer geld uitgegeven dan je eigenlijk in het hele kalenderjaar mag doen.'
In 2000 was de biocapaciteit op 1 oktober opgebruikt en in 2015 op 13 augustus. Dit jaar, op 8 augustus, zijn de natuurlijke grondstoffen dus eerder op dan ooit tevoren. Volgens Voedingscentrum heeft dit ernstige gevolgen, zoals overbevissing, overbegrazing en uitstoot van te veel broeikasgassen.
Volgens Corné van Dooren, expert duurzaam eten van het Voedingscentrum, is onze voedselafdruk zo groot omdat we veel dierlijke producten zoals vlees en zuivel eten. Hij geeft als tip om vegetarisch te eten, om zo je persoonlijke impact te verkleinen. 'Als iedereen in Nederland niet meer zou eten dan hij/zij nodig heeft, geen voedsel verspilt en vooral ook andere keuzes maakt, kunnen we onze ecologische voetafdruk aardig omlaag brengen.'
Op haar website heeft het Voedingscentrum een voedselafdruktest, waarin je kunt zien hoe jouw voedselkeuze het milieu belast. Doe de test hier.