DGTL festival gaat veggie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Er zullen dit jaar geen festivalgangers met rijkelijk belegde broodjes beenham in hun hand te zien zijn tijdens het DGTL festival op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Het tweedaagse festival wordt volledig vleesvrij tijdens de lente editie in maart. Waarom? Omdat DGTL van mening is dat vleesvrij eten een essentiële stap is richting verduurzaming. Het doel van het festival is niet om vegetarische zieltjes te winnen maar om te laten zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om twee dagen geen vlees te eten. 

Revolution

De enorme toename van festivals brengt aanzienlijke vervuiling en energieverspilling met zich mee. Onder de noemer ‘Revolution’ is DGTL festival daarom begonnen met een aantal stappen naar verduurzaming. Zo worden er tijdens het festival herbruikbare glazen gebruikt en wordt het gebruik van diesel geminimaliseerd door aansluiting op het centrale elektriciteitsnetwerk. Ook is de actie Pee for Plants in het leven geroepen om de urine van de mannelijke festivalgangers op te vangen en daar fosfaat uit te winnen. Verder zal er een podium zijn dat volledig draait op batterijstroom. Het vegetarische aanbod op DGTL festival was voorgaande jaren ook al groot. De keuze voor een volledig vegetarische keuken is een logische vervolgstap vinden de organisatoren. 

Besparing op CO2 uitstoot

Steeds meer festivals kiezen voor vegetarische en biologische voedselopties. Tegenwoordig kijken festivalbezoekers niet meer vreemd op van een vegetarische weed burger of vegetarische falafel bij één van de foodstands. Er is alleen nog geen ander festival op deze schaal zo met duurzaamheid bezig als DGTL. Hoeveel uitstoot bespaart zo’n vleesvrij festival met zo’n 40.000 bezoekers nu eigenlijk? Volgens berekeningen van DGTL zou het gezamenlijk vleesvrij eten voor twee dagen een totale hoeveelheid van ongeveer 53.000kg/co2, 21.000kg veevoer en 14 miljoen liter water besparen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de vleesindustrie verantwoordelijk is voor meer dan 14 procent van de wereldwijde CO2 uitstoot. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons