Creatief koken met een pakket van de Voedselbank

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op zondag 16 oktober vond het festival ‘World Food Day’ plaats in Rotterdam op wereldvoedseldag. Je kon een exclusief kijkje nemen in de keuken van de regio Rotterdam. De tomatenteler, Opticool, een bedrijf dat vers fruit opslaat dat bij de haven binnenkomt, en ook de voedselbank openden hun deuren voor een kijkje achter de schermen. Het festival zet je aan het denken over eten; over waar het vandaan komt en over het feit dat drie maaltijden per dag niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is.

De dag begint vroeg bij de voedselbank. Om half tien begin ik samen met Annette en een andere vrijwilliger alle tafels in een U-vorm te zetten. Zo kunnen alle mensen die straks gaan meedoen aan de excursie goed zien wat Chef-kok Marnix allemaal in zijn pan gooit. De tafels worden voorzien van een kookplaatje, snijplanken, pannen en ander kookgerei. De cursus kan beginnen. 

Voedselbank 2.0 

In Spanje hebben ze een ander soort ‘voedselbank’ in het leven geroepen. In Bilbao heeft Álvaro Saiz een solidaire koelkast neergezet. Zodra de keukens van de restaurants sluiten, stroomt de koelkast vol met netjes gesorteerde bakjes, voorzien van een datum. De koelkast is ook binnen de kortste keren weer leeg. In eerste instantie was het eten bedoelt voor vluchtelingen, maar ook daklozen maken er nu gebruik van. Inmiddels zijn er 9 solidaire koelkasten verspreid over Spanje.

De Excursie

Terwijl de excursie-leden binnendruppelen, doet Annette haar vorken-en-lepels-ketting om. De gasten krijgen eerst een rondleiding door de voedselbank. “De voedselbank wordt volledig gerund door vrijwilligers. Tweeduizend huishoudens in Rotterdam en nog eens zesenveertighonderd in de regio rond Rotterdam krijgen elke week een voedselpakket”, vertelt Annette. “Om in aanmerking te komen voor een pakket mag je als alleenstaande, naast je vaste lasten, 180 per maand over hebben om te besteden. Per gezinslid komt daar 70 euro bij. Maar als je telefoonrekening 70 euro kost of je wil op vakantie, dan krijg je natuurlijk geen pakket meer van ons”, legt Annette uit. We lopen langs de stellingen vol met producten. “De producten zijn allemaal donaties van onder andere Albert Heijn, Jumbo en Hak. We streven ernaar om elke week zo’n 25 producten in de pakketten te stoppen. Het pakket bevat elke week onder andere een brood, een houdbaar basisproduct zoals pasta of rijst, seizoens-groentes en iets lekkers. Het lijkt heel veel wat hier staat, maar het is zo weer op! Alles gaat weg. Meestal is er niks over, maar als dat wel het geval is, gaat het naar de zusters die ervan koken voor daklozen. De voedselbank doet niet aan verspilling.”

"Vaak hebben mensen met een pakket kerst in Januari en Februari, dan komen alle supermarkten met overgebleven kerstkransjes en chocoladeletters. De chocoladeletters breken we in stukjes. Iedereen weet wel dat het chocoladeletters zijn, maar toch, voor het gevoel. En chocolade kan het hele jaar door."

Koken maar!

Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Het recept dat Chef-kok Marnix voor vandaag in gedachte heeft zijn brooddumplings in groentesaus. En vooruit, we mogen de eieren ook gebruiken, want dit voedselpakket vormt alleen de basis voor eten voor de hele week. Elke week zit er een brood in het pakket, maar een broodje pindakaas gaat na een tijdje ook vervelen. "Er is zoveel meer mogelijk", zegt de chef. "Deze dumplings maak je het beste met oud brood. Niet meer weggooien dus."

Zij het met een persoonlijke touch, door de aanwijzingen van de Chef krijgt iedereen uiteindelijk  zijn eigen bordje met brooddumplings en groentesaus op tafel. Na geproefd te hebben blijkt tussen mijn eigen versie en die van de chef, een wereld van verschil te zitten. Hij is niet voor niks de Chef.

De Voedselbank

De voedselbank is een initiatief van  Sjaak en Clara Sies die het in 2002 oprichtte, naar Belgisch model. Ze sprongen in een gat dat er altijd was geweest. Ooit behoorden Sjaak en Clara zelf tot de doelgroep van de voedselbank. Ze zijn ervaringsdeskundigen, omdat ze zelf ook tot over hun oren in de schulden hebben gezeten. De voedselbank gaat de strijd aan tegen voedselverspilling en verborgen armoede, door voedsel niet weg te gooien, maar aan de armste huishoudens te schenken.

Wil je het recept zelf maken? Zie hieronder de instructies. 

Brooddumplings in groentesaus door Chef-kok Marnix Benschop

Ingrediënten voor 12 brood-dumplings:                                                                             – 50 gram roomboter
 – olijfolie
 – soepbouillon
 – (oud) brood (4 sneetjes)
 – ontbijtkoek
 – ui
 – gele paprika
 – rode paprika
 – wortel (een kwart van een grote peen, fijn geraspt)
 – handje spruitjes
 – Mexicaanse hete saus
 – kruiden naar smaak
 – zout
 – peper

Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de uitjes tot ze glazig worden. Scheur ondertussen de sneetjes brood en de ontbijtkoek in kleine stukjes en doe in de pan met de uitjes. Voeg 2 eetlepels soepbouillon toe, en kruiden, zout en peper naar smaak. Tip van de kok: denk eraan dat de smaak van je dumplings moet passen bij de groentesaus, dus houdt hier rekening mee bij de keuze voor kruiden. Voeg een scheutje melk toe, roer het geheel door en haal de pan van het vuur. Breng alvast een andere pan met water aan de kook. Als laatste onderdeel voor het deeg van de dumplings voeg je een ei toe. Druk met de bolle kant van een lepel alle ingrediënten samen tot er een kneedbaar deeg ontstaat. Is je deeg te nat? Voeg meer brood toe. Is je deeg juist te droog? Voeg meer melk toe. Rol met het deeg 12 balletjes en doe de balletjes in de pan met kokend water. Als de balletjes gaan drijven zijn ze klaar. Snij ondertussen de paprika’s in dunne reepjes en rasp de wortel. Haal de balletjes uit de pan en verdeel over twee borden. Doe de roomboter in de pan en laat warm worden tot de boter bijna bruin is en een nootachtige geur krijgt. Bak de paprika’s en voeg even later de geraspte wortel toe. Doe de bouillon en de Mexicaanse saus bij de groente en eventueel wat water tot er een mooie saus ontstaat. Verspreid de saus over de dumplings. Als laatste snijd je de spruitjes in reepjes en bak in olijfolie met peper en zout. Doe de gebakken spruitjes bovenop de borden. Eet smakelijk!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons