De olifant, de leeuw, het luipaard, de buffel en de neushoorn. Je safari is pas een succes als je de complete ‘Big Five’ hebt gezien. Eigenlijk is het best gek. We reizen de wereld rond om ‘wilde dieren’ te zien, maar de bijzondere dieren in ons eigen land zien we over het hoofd.
Ik draag de kool- en pimpelmeesjes, merels, eksters en de enkele specht in mijn stadstuin een warm hart toe, maar verder heb ik vogels altijd – hoe zal ik het zeggen – best gewoon gevonden. Totdat collega-redacteuren het ineens over niks anders meer hadden dan de grutto. Ze hebben het beestje gevolgd in diverse weilanden, tot aan Senegal toe. De grutto blijkt een graadmeter te zijn voor de gezondheid van onze weidenatuur.
Het weiland is een melkfabriek geworden
Hoe zit dat? Voor het ongeoefende oog is een groen weiland een groen weiland. Maar kijk je goed en vergelijk je een stuk grasland uit 2017 met een stuk grasland uit 1977, dan zie je veel minder soorten bloemen en planten erdoorheen groeien. Onder dwang van het credo meer-meer-meer is de natuur uit de weide verdwenen, door bemesting en onkruidverdelgers. De weilanden, waarin we koeien zo graag zien dansen, zijn productielandschappen geworden waar de pakken melk tegen bodemprijzen van de lopende band rollen. Lees hier welke melk je kunt kopen om de grutto te helpen.
Expeditie Grutto
Doordat de grutto het bij ons moeilijk heeft, gaat hij steeds eerder en langer overwinteren in Zuid-Europa en West-Afrika. De rijstboeren in Senegal zijn daar niet blij mee. Het is vooral aan onze boeren, maar ook als melk- en kaasconsument kun je de grutto helpen door bewuste keuzes te maken.
OneWorld heeft de maand mei uitgeroepen tot gruttomaand. We zijn zelfs met lezers in eigen land op safari geweest. Lees hier het verslag van lezeres Iris Kleine Schaars of bekijk de fotoreportage van lezeres Els Trautwein.
Verder in OneWorld magazine mei:
Adjunct Hans Ariëns reisde naar het voor journalisten zo goed als ontoegankelijke Zuid-Sudan om de berichten over crisis en honger daar te doorgronden. Met fotograaf Jok Solomon reisde hij door een streek waar alleen de kerk nog hoop biedt.
Onderzoeksjournalist Vincent Harmsen reconstrueert hoe Monsanto sjoemelde met de wetenschap om onkruidverdelger Roundup de EU in te krijgen. Met jullie hulp reist Vincent straks naar de VS, waar een rechtszaak tegen Monsanto loopt.
We interviewden Anousha Nzume over haar ophef veroorzakende boek Hallo witte mensen. Ze legt haarfijn uit hoe ons koloniale verleden doorwerkt in (onbewust) racisme, van de bordjes in het Mauritshuis tot de populariteit van huidbleekproducten.
En natuurlijk bieden we ook weer de columns van Yasmina Aboutaleb, TINKEBELL., Hadjar Benmiloud, Marcel van Roosmalen & Jan-Dirk van der Burg, Sheila Sitalsing & Jonathan Holslag.
Hoe kan ik OneWorld magazine lezen?
Je koopt een los exemplaar OneWorld bij de mooiste tijdschriftenwinkel van Nederland: Athenaeum Nieuwscentrum aan het Spui in Amsterdam.
Je kunt alle artikelen van OneWorld lezen via Blendle. Daar vind je ook oudere nummers.
De makkelijkste optie is natuurlijk een abonnement. Daarmee steun je OneWorld een jaar lang. We hebben deze maand ook nog eens een leuk cadeau: een correctbook.
Hier lees je wat we allemaal over de grutto hebben geschreven.