Met deze vijf tips leef je aardgasvrij

Vandaag presenteert het kabinet de nieuwe Nederlandse Energieagenda. Belangrijk speerpunt: geen CO2-uitstoot meer in 2050. Nederland moet investeren in hernieuwbare energie, energie besparen, maar ook het aardgasgebruik verminderen. Vijf tips om hieraan mee te werken.
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Aardgas is de grootste energieverbruiker in Nederlandse huishoudens en wordt gebruikt voor verwarming, een warme douche en om te koken. Lees hier wat je zelf kunt doen om zo min mogelijk aardgas te verbruiken. Vijf tips van groot naar klein qua impact.

1. Laat de zon je huis verwarmen…

Het grootste deel van aardgasgebruik in huishoudens gaat naar de verwarming. Je kunt een zonneboiler gebruiken om je huis op een alternatieve manier warm te houden. Het systeem bestaat uit zonnecollectoren op het dak en een pomp en reservoir in huis. De zon verwarmt een combinatie van water en antivries dat door de buizen op het dak stroomt. De vloeistof loopt door leidingen terug naar binnen, waar het warmte afgeeft.

Aardgas in Nederland

De aardgasreserves in Nederland zijn bijna voor tachtig procent uitgeput. Het CBS rekende dit voorjaar uit dat we hierdoor nog maar ruim zeventien jaar aardgas hebben. Een groot deel van aardgas gaat naar bedrijven, maar ook 98 procent van alle huishoudens is aangesloten op het aardgasnet. Gemiddeld komt 4/5e deel van de energie uit aardgas. Het grootste deel gaat naar de verwarming, maar warm water en koken spelen ook een rol.

Deze warmte wordt gebruikt voor de centrale verwarming en voor het opwarmen van water. Ook op bewolkte dagen neemt het systeem warmte op. Voor zoveel mogelijk plezier van een zonneboiler, heb je wand- of vloerverwarming nodig die de warmte over een groot oppervlak kunnen verspreiden.

2. …of haal warmte uit de lucht en grond

Warmte hoeft niet alleen van de zon de komen, maar kan ook uit de lucht of uit de grond komen. Dit doet een warmtepomp, die ook zorgt voor verwarming in huis. De pomp neemt warmte op en blaast die door het systeem waardoor een vloeistof verwarmt. Dit wordt omgezet tot gas, samengedrukt en naar een compressor gestuurd waar het opwarmt.

Net zoals bij een zonneboiler is verspreiding van het water de beste manier om je huis te verwarmen. Een warmtepomp past op bestaande warmte-installaties en vanaf januari dit jaar kun je subsidie krijgen op de aanschaf.

Energieagenda

Op dit moment ligt er een Energieakkoord dat tot 2023 loopt. Maar het Nederlandse kabinet wil verder kijken, omdat er tijdens de klimaattop in Parijs afspraken zijn gemaakt die tot 2050 gaan. De CO2 uitstoot moet zo ver mogelijk naar beneden. Daarom presenteerde het kabinet vandaag de Energieagenda. In het rapport gaat het over energiebesparing, investeringen in hernieuwbare energie en over minder aardgasgebruik. Op dit moment geldt er nog een aansluitplicht op gas, maar dit wordt vervangen. Aardgas is dan niet meer de grootste energiebron in huishoudens. Na de verkiezingen in maart volgend jaar, zullen er meer maatregelen volgen.

3. Ga voor een groen dak

Wie de warmte in zijn huis vast wil houden, moet isoleren. Een manier om dat te doen, is een dak ombouwen tot tuin. De aanleg van planten en gras op een dak zorgen er, naast dat het de luchtkwaliteit verbeterd, voor dat de ruimte eronder geïsoleerd blijft. Warm in de winter, maar ook koel in de zomer. Het systeem is wel wat ingewikkelder dan een grasmat op een dak. Ten eerste moet het dak plat en hellend zijn. Onder de beplanting ligt een systeem dat regenwater opvangt en daarmee de druk op het riool verlicht.

4. Energiezuinig koken

Vind je dit allemaal wat te veel of te duur, dan zijn er ook nog kleine dingen die je kunt doen. 5 procent van het aardgasgebruik in het huishouden gaat naar koken. Koken op inductie is de meeste energiezuinige manier. In de kookplaat zitten elektrische spoelen die een magnetisch veld voortbrengen. Als je een pan op de plaat zet, komt daar warmte uit voort waarmee je kunt koken.

5. Gebruik je apparaten op een creatieve manier

Het is niet meteen nodig om alle apparaten in je huis te vervangen om aardgasgebruik te verminderen. Je kunt ook een verschil maken met wat je al hebt. Als je maar creatief gebruik maakt van wat je al hebt. Zet bijvoorbeeld na gebruik de oven open. Zo hoeft de centrale verwarming minder moeite te doen om het huis te verwarmen. Dit geldt ook voor gewoon koken. Als je deze manier wil gebruiken om je keuken warm te houden, kook niet met te veel stoom. Hierdoor wordt je huis vochtig en dat voelt kouder aan in de winter.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons