Deze week kwam de internationale organisatie Fern met een rapport over de productie van de soja die de Europese Unie tegenwoordig importeert. Hieruit bleek dat het overgrote deel van de soja die Europa binnenkomt, afkomstig is uit Zuid-Amerikaanse landen als Brazilié, Argentinië en Paraguay. De schaal waarop dit gebeurt is enorm en heeft een stijgende lijn. Jaarlijks wordt er inmiddels zeker zo’n 32 miljoen ton soja geïmporteerd. Om je een idee te geven wat dit betekent: dat gewicht staat gelijk aan ongeveer vijf Egyptische pyramides.
Voor de productie van deze soja is er in totaal 11,1 miljoen hectare land nodig (bijna drie keer Nederland). Volgens het rapport is ruim twee derde hiervan afkomstig van oerwouden. Voor onze Europese soja-import wordt momenteel meer bos gekapt dan voor welk ander inportgewas ook.
Sojahonger
Waar is al die soja dan voor nodig? Het grootste gedeelte wordt gebruikt voor de veeteelt. 83% van de soja-import wordt namelijk gebruikt om koeien, kippen en varkens te voeden. En diezelfde intensieve veeteelt laat zijn sporen achter in ons landschap. Zo kampt Nederland al jaren met een mestoverschot en is het aantal insecten en wiedevogels de laatste jaren drastisch gedaald.
Zodoende wordt niet alleen het oerwoud door de intensieve veeteelt bedreigd, maar zijn de gevolgen van deze ontwikkelingen ook merkbaar voor onze nationale weidevogel, de grutto. Ook zijn leefomgeving verandert en laat weinig ruimte over voor biodiversiteit, wat juist zo belangrijk is voor een gezond en levendig milieu.
Mogelijke oplossingen die worden aangedragen door Fern zijn strengere handelsafspraken en afschaffing van subsidies die de verkoop van dierlijke producten stimuleren. Maar als consument is het natuurlijk ook altijd mogelijk bewust stil te staan bij wat je koopt.
Meer info? Lees hier het volledige rapport.
Hier lees je wat we allemaal over de grutto hebben geschreven.