Voor het onderzoek werd het begrip ongerept gebied gedefinieerd als een ongestoord en nooit gekapt of ontgonnen gebied zonder wegen of andere infrastructuur van tenminste 500 vierkante kilometer. Natuurlijk is dat onvoldoende om de trek van kuddes rendieren mogelijk te maken, maar het is wel voldoende om een roedel wolven te huisvesten. Bovendien kunnen meerdere van dergelijke gebieden alleen doorsneden worden door kleine wegen die naast elkaar liggen. De omvang van zo’n gebied is ongeveer even groot als het eiland Texel.
Laatste ongerepte natuur
Dat de ruimte voor ongerepte natuur waar ook ter wereld steeds minder wordt is iets wat we wel weten, maar dat in de drie jaar die het onderzoek besloeg ook het allerlaatste echte ongerepte natuurgebied van Europa verdween is een feit dat nog maar weinig aandacht heeft gehad. Het gaat om het Roemeense Domogled-Valea Cernei National Park en haar omgeving. Een prachtig gebied in de bergen in het zuidelijk deel van Roemenië. De nekslag voor dit gebied als ongerept gebied van voldoende formaat kwam door de aanleg van de DN66, een weg die de plaatsjes Orşova en Vulcan met elkaar verbindt. Jarenlang lag de bouw van deze weg stil wegens milieuprocedures en protesten van natuurbeschermers om uiteindelijk in 2013 toch nog afgerond te worden. Dat maakte een definitief einde aan de laatste echte wildernis van Europa. De belangrijkste argument voor de aanleg was de ontsluiting van het gebied voor toeristen.
Illegale kap
Met de aanleg van een weg door dit bijzondere gebied zijn nog niet alle Roemeense bergoerbossen verdwenen. Nog steeds zijn er in Roemenië gebieden waar het oerbos vrijwel intact is en ligt in Roemenië tweederde van bet nog resterende Europese oerbos. Maar ook die stukken oerbos worden in rap tempo aangetast. Jaar na jaar neemt de hoeveelheid Roemeens oerbos verder af. Dat gaat volgens de Roemeense regering met meer dan 48 hectare per jaar. Het is vooral de illegale kap die er voor zorgt dat de oerbossen van Roemenië verdwijnen. In dat proces speelt de West-Europese houtindustrie en met name het Oostenrijkse bedrijf Holzindustrie Schweighofer een cruciale rol. Dit bedrijf zet zowel de Roemeense regering als de lokale houthakkers onder druk om de productie hoog te houden en het eigen bedrijf veilig te stellen. Dat doet ze met diplomatieke manipulaties en door illegaal gekapt hout af te nemen.
Verborgen camera's
Via een undercover reportage stelde de NGO EIA (Environmental Investigation Agency) vast dat er daadwerkelijk illegaal gekapt hout door Schweighofer wordt afgenomen. Met verborgen camera's werden vertegenwoordigers van het bedrijf geïnterviewd en werd aangetoond dat Schweighofer vrijwel al het hout wat in Roemenië legaal gekapt wordt nodig heeft om een efficiënte bedrijfsvoering te kunnen voeren. Het bleek dan ook dat het bedrijf zelfs met enige graagte illegaal gekapt hout inkoopt om de 'tekorten' aan te vullen. Als klap op de vuurpijl wist EIA aan te tonen dat er door Schweighofer gesjoemeld werd met de herkomst van het hout. Hout transporten werden onderweg zonder te stoppen opnieuw geregistreerd om de traceerbaarheid van het hout onmogelijk te maken, zodoende werd illegale kap verdoezeld. Een aanklacht door Roemeense natuurbeschermers heeft dit najaar dan ook geresulteerd in het schorsen van het FSC certificaat van Schweighofer.
Nationale catastrofe
Voor de Roemeense regering zijn die praktijken een slechte zaak. Ook al toont die regering zich niet zo geïnteresseerd in het behoud van het oerbos, illegale kap en handel in hout betekent ook het mislopen van belastinginkomsten en dat de regering in gebreke blijft voor de ESPOO conventie. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de Roemenen maatregelen treffen en de illegale kap inmiddels beschouwen als een nationale catastrofe. Ze hebben lokale NGO’s en lokale afdelingen van NGOs als Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds de mogelijkheid gegeven om ongeschonden bossen te registreren. Toch zijn die maatregelen niet voldoende om de Roemeense bossen te redden. De Roemeense NGO Agent Green zoekt dan ook nieuwe mogelijkheden de druk op de Roemeense regering te houden met een internationale petitie aan de minister-president van Roemenië, Sorin Grindeanu, om nu eindelijk serieuse maatregelen te nemen en een moratorium af te kondigen op ontbossing.
____________________________________________________
Oproep!
Er komen de komende tijd een aantal bijeenkomsten waar we opnieuw graag bij willen zijn. Omdat mogelijk te maken, blijven we onze artikelen over de laatste oerbossen van Europa crowdfunden. Vind je het belangrijk dat OneWorld de vinger aan de pols houdt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren.
_______________________________________________________