UNESCO faalt bij bescherming laatste Europese oerbos

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Lees hier wat we al eerder schreven over de ontwikkelingen rond de kap van het laatste Europese oerbos.

Daags na dit besluit, dat Polen feitelijk slechts uitstel geeft, bracht de Poolse minister van Milieu Jan Szyszko een triomfantelijk persbericht uit: argumenten van de Poolse regering voor haar manier van natuurbeschermen (met motorzagen) worden begrepen door de hele wereld en UNESCO ‘heeft een moedig besluit genomen’. Het Poolse staatsbosbeheer buitelt ondertussen op Twitter over zichzelf heen, met het publiceren van dramatische foto’s van door schorskevers aangetatste sparren en emmers vol met gevangen letterzetterkevertjes. (Ze vertelt er alleen niet bij van een hoe groot gebied ze die kevers verzameld heeft). Er mag dus verwacht worden dat de minister de komende tijd zijn wijze van natuurbescherming door zal zetten en er dus grote hoeveelheden aangetaste sparren uit het woud zullen worden verwijderd.

Bakken met letterzetterkevertjesEmmers met letterzetterkevers maar van welk gebied?

Misbruik

Minister Szyszko lijkt de situatie in zijn eigen voordeel te willen misbruiken. Dat terwijl het door UNESCO genomen besluit nog steeds gelezen moet worden als een waarschuwing aan de Poolse regering. Het besluit eist dat Polen een gedegen beschermingsplan opstelt voor de delen met veel oude bomen in het woud en dat in het maken van dat plan alle belangrijke partijen worden betrokken. Over een jaar zal UNESCO nogmaals de situatie in het oerbos beoordelen en mogelijk overgaan tot het schrappen dan wel op de lijst van bedreigd werelderfgoed plaatsen van het oerbos. Maar het lijkt er sterk op dat die intentie van het besluit aan dovemansoren gericht is. De minister wil zo graag met de zaag het oerbos in, de Poolse regering komt zoveel geld tekort, dat het maken van beschermingsplannen niet is waar de minister op zit te wachten.

Letterzetter

De sterfte van de sparren gaat echter door, vraag is alleen of die sterfte een probleem is. Door een aantal opeenvolgende droge jaren staan de sparren onder zware druk. Bovendien hoort de spar slechts in heel beperkte mate thuis in een oerbos. De in Bialowieza voorkomende sparren zijn vaak een relict van de boomteelt in het omliggende bos. Een afname van het aantal sparren is voor de natuur dan ook niet persé een slechte zaak. Wat wel een ernstig probleem voor de natuur is, is het afvoeren van dood hout waardoor biomassa uit het bos verdwijnt en het biotoop van vaak zeldzame en beschermde diersoorten en paddenstoelen verdwijnt.

Rode bekerzwam

Europees Hof

Maar de door de Europese Commissie aangespannen inbreukprocedure, waarin de Poolse regering voor het Europees Hof gedaagd wordt wegens het ontbreken van een goede wetenschappelijke analyse van de effecten op de natuur van de voorgenomen kap plannen, loopt wel gewoon door. Dat proces kan Polen al spoedig komen te staan op enorme boetes als ze de kap en vooral het afvoeren van hout doorzet. Terwijl dat proces loopt is Greenpeace begonnen met een campagne om van heel het oerbos een nationaalpark te maken. Greenpeace ziet een tot nationaalparkverklaring van het volledige woud als enige manier om definitief het telkens terugkerende conflict tussen natuurbeschermers en bosbouwers te beslechten. 
_______________________________________________________

Oproep!

OneWorld wil dit najaar zelf op reportage in Bialowieza. Om deze reis mogelijk te maken, zijn wij een crowdfundingactie gestart. Vind je het belangrijk dat dit verhaal gemaakt wordt? Dan kun je via dit donatieformulier een bijdrage leveren. Onder de donateurs verloten we twee kaartjes voor de première van de film Les Saisons in september dit jaar. 
_______________________________________________________

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons