Bovendien zou de #MeToo-beweging geleid hebben tot haat jegens mannen en seksualiteit. En natuurlijk het argument dat niet kan missen in een stuk tegen #MeToo: het zou vrouwen opsluiten in de slachtofferrol.
Dit is eigenlijk niets nieuws onder de zon. In Nederland kennen we ook een hele rits aan witte vrouwen met een hoge maatschappelijke positie die echt even moesten melden dat ze #MeToo niet steunen. Jessica Durlacher, Aleid Truijens en Daniele Hooghiemstra in de Volkskrant en bij Pauw, Ybeltje Berckmoes die op Twitter een nobele actie begon: “Kom jij ook elke dag aardige heteroseksuele blanke mannen tegen die zeer welopgevoed zijn? Zeg dan met mij: #MeNot.”
De Nederlandse dames bereikten echter de internationale pers niet, ondanks dat hun Franse collega’s dezelfde soort standpunten innemen. Ze staan voor een golf conservatieve backlash van de status-quo die op weinig gebaseerd is, behalve angst voor een nieuwe orde.
Consent is juist hartstikke sexy
““Seksuele vrijheid kan prima samengaan met meer aandacht voor grenzen”
Communicatie over instemming kan juist enorm opwindend en bevrijdend zijn. Het getuigt van respect voor de ander, en maakt de weg vrij voor experimenteren en meer genot (vragen naar wat de ander fijn vindt – kan gewoon), en kan prima in dirty talk worden verwerkt.
Bovendien beperkt het gebrek aan communicatie juist seksuele vrijheid. Mensen die ooit slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik hebben vaak moeite met seksueel contact. Hun vrijheid wordt door grensoverschrijding dus enorm beperkt.
Zeker bij vrouwen, die naast een groot risico op onveiligheid ook kans lopen op het label ‘slet’ en op weinig seksuele bevrediging (in heterocontext). Dus wiens seksuele vrijheid verdedigen deze vrouwen nu eigenlijk? Wie heeft belang bij hun pleidooi?
De angst voor cultuuromslag
Maar waar #MeToo juist zo sterk in is, is de cultuur die er achter deze zaken ligt blootstellen. Het beperkt zich niet tot ernstige misdrijven, omdat de normalisering van dat gedrag begint bij ongewenste woorden en aanrakingen.
De reactie van deze Franse vrouwen – en hun Nederlandse metgezellen (en ongetwijfeld ook van andere nationaliteiten) – typeert een conservatieve tegenbeweging. Het valt ongetwijfeld goed bij mannen die nu het gevoel hebben niks meer ‘te mogen doen’.
Maar zoals Anke Laterveer, initiatiefnemer van het Nederlandse #ZegHet op Twitter zei: “Als je door #MeToo denkt dat je niet meer weet hoe je je moet gedragen is de kans vrij groot dat je juist daarvóór geen idee had wat wel en niet kon.”
“"Ook Deneuve zal er aan moeten geloven: een nieuwe generatie vrouwen eist meer dan waar zij vroeger van had durven dromen"
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand