Caster Semenya zal testosteronremmers moeten nemen om mee te mogen doen aan wedstrijden op de 800 meter. Dinsdag 8 september verloor ze een juridische strijd tegen de nieuwe regelgeving van de internationale atletiekfederatie World Athletics (voorheen IAAF). Sinds in mei 2019 een maximale testosteronwaarde voor atletes werd ingevoerd, probeerde Semenya dit al meerdere keren van tafel te krijgen. Ze werd nergens in het gelijk gesteld en nu heeft ook het Zwitserse Federaal Hooggerechtshof bepaald World Athletics te steunen.
Het Hooggerechtshof zegt dat de regelgeving ‘nodig, redelijk en evenredig’ is om eerlijke concurrentie bij vrouwen sport te garanderen. ‘Eerlijke concurrentie is een van de basisprincipes van sportcompetitie.’
Semenya is teleurgesteld, maar geeft niet op. ‘Ik weiger me door World Athletics te laten drogeren. Ik zal blijven vechten voor de mensenrechten van vrouwelijke atleten, zowel op als buiten de baan, totdat we allemaal vrij kunnen rennen zoals we zijn geboren.’ Ze zegt dat de atletiekfederatie door het uitsluiten of in gevaar brengen van de gezondheid van vrouwelijke atleten, puur en alleen vanwege natuurlijke capaciteiten, aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat.
De atlete zou nog in beroep kunnen gaan bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Al leek het Zwitserse Hooggerechtshof te suggereren dat ze ook daar niet veel kans van slagen heeft.
Dit alles betekent niet dat Semenya niet zal verschijnen op de Spelen in Tokyo van 2021. De testosteronlimiet geldt alleen voor afstanden tussen de 400 meter en de mijl (1609 meter). Op sprintafstanden gelden geen beperkingen, omdat uit onderzoek blijkt dat een hoger testosteronspiegel vooral voordeel oplevert op middellange afstanden. Semenya is dan ook van plan in Japan op de 200 meter te starten.
Dit artikel verscheen eerder in mei 2019.
In de jaren daarna werd deze regel van verschillende kanten bevochten. IAAF werd in 2015 door het Hof van Arbitrage van Sport (CAS) teruggefloten, maar voerde de regel in 2018 op basis van nieuw onderzoek opnieuw in. Semenya ging hiertegen in beroep en op 1 mei 2019 volgde de uitspraak van CAS: discriminatie op basis van testosteronwaarde is voortaan toegestaan binnen vrouwenatletiek. Het Hof stelde dat IAAF de testosteronlimiet mag instellen, en om nog mee te mogen doen bij de vrouwen zou Semenya haar testosteronwaarden met medicijnen moeten ‘corrigeren’. Een stortvloed aan reacties volgde op de omstreden uitspraak.
Seksetesten
“Bij mannelijke sporters zijn nog nooit seksetesten afgenomen
Terwijl al na de eerste test geconcludeerd werd dat Semenya’s lichaam dat van een ‘vrouw’ is, was de controverse daarmee niet voorbij. Zonder te ver mee te gaan in de mediatrend waarin Semenya’s lichaam publiek ontleed en bediscussieerd wordt – dat is immers deel van het probleem – kunnen we stellen dat haar lichaam, net als bij bijna 2 procent van de mensheid, zich niet strikt langs een van de binaire sekselijnen heeft ontwikkeld.
Testosteronmythe
Deze regel is niet zonder controverse. Want hoewel regelmatig wordt aangenomen dat een hogere testosteronwaarde zorgt voor een betere zuurstofopname in het bloed, en kunstmatige testosteron-boosts voordeel op het veld kunnen opleveren, is dat van natuurlijk testosteron nooit bewezen. Er bestaat geen wetenschappelijke consensus over, en dat er ook veel topsporters zijn (vrouwen en mannen) die juist óndergemiddelde testosteronniveaus hebben, maakt een sluitend causaal verband alleen maar onwaarschijnlijker. Maar IAAF heeft selectief gekozen onderzoeken gebruikt om deze regel toch in te voeren. Medische wetenschappers hebben gereageerd door een waarschuwing te uiten voor dit onwetenschappelijke precedent in de sportwereld.
“De VN heeft gewaarschuwd dat deze regulering mensenrechten dreigt te schenden
Daarnaast is er van in elk geval vier atletes bekend dat ze zich tussen 2011 en 2013 hebben laten opereren om aan de IAAF-criteria te kunnen voldoen, waarbij ook, op doktersadvies, hun clitorissen werden verkleind. De VN heeft dan ook gewaarschuwd dat deze regulering mensenrechten dreigt te schenden.
Bewaken van de gendergrens
“Het zijn vooral vrouwen van kleur die worden uitgezonderd voor sekse- en testosterontesten
In een tijd waarin vrouwen nog altijd moeten vechten voor beschikking over hun eigen lichaam, met als recent dieptepunt de criminalisering van miskramen en abortussen in de Amerikaanse staten Alabama en Georgia, en in een wereld met een lange geschiedenis van biologisch ‘onderzoek’ om mensen op basis van hun vrouwelijkheid te reguleren en onderdrukken, is deze zaak bijzonder relevant. Want hoewel lichamen in het sportdomein altijd nauwkeurig worden geregistreerd en bestudeerd, is de behandeling van Semenya en vele vrouwen met haar, niet vergelijkbaar met die van hun mannelijke tegenhangers.
Geschonden vrouwenlichamen
“Vrouwenlichamen vormen zowel het strijdtoneel als het onderwerp van de strijd
Vrouwenlichamen vormen zo vaak zowel het strijdtoneel als het onderwerp van de strijd, en het geschonden lichaam van Caster Semenya is daar een prangend voorbeeld van.
- Aangezien de biologie niet altijd eenduidig is en bepalen wie wel of geen vrouw is altijd gepaard gaat met maatschappelijke discussies over die grenzen, blijft het problematisch om de categorie ‘vrouw’ als biologisch feit vast te stellen. ↩︎
- Deze combinatie wordt ook wel ‘misogynoir’ genoemd: discriminatie op basis van gender gecombineerd met kleur, waar zwarte vrouwen regelmatig mee te maken krijgen. ↩︎
- Cisgender: iemand wiens gender-oriëntatie samenvalt met het geboortegeslacht. ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand