Anticonceptie is al jaren goed toegankelijk in Nederland. Historisch gezien was de komst van de anticonceptiepil een overwinning voor de seksuele vrijheid en de emancipatie van vrouwen2. De lasten en eventuele bijwerkingen van het gebruik van de pil namen vrouwen lange tijd voor lief. Dat is tegenwoordig anders; vrouwen zijn kritischer op anticonceptiemethoden en de invloed die dit heeft op hun lijf. Niet voor niets worden er pogingen gedaan om een anticonceptiemiddel voor mannen te ontwikkelen. Helaas ligt zo’n middel voorlopig nog niet in de schappen. De bekendste anticonceptiemethode voor de man is natuurlijk het (mannen)condoom. Daarnaast kan hij zich terugtrekken voor het klaarkomen (hoewel onbetrouwbaar) of een sterilisatie overwegen (nogal ingrijpend). Veel alternatieven voor deze methoden voor de man zijn er nog niet.
Ongeplande baby of toch een condoom?
Mannen kunnen veel meer invloed uitoefenen op het voorkomen van zwangerschap en het ondersteunen van vrouwen bij anticonceptiegebruik. Dat begint al met niet moeilijk doen over het dragen van een condoom, omdat dat minder lekker zou zijn. Ook je partner helpen bij de anticonceptiekeuze en haar bijstaan als zij bijwerkingen ervaart, kan een grote steun zijn. Net als haar herinneren aan een nieuwe pilstrip, prikpil, ring of pleister en pijnstillers halen als ze een spiraaltje heeft laten plaatsen. Het eerlijkst zou zijn de kosten voor anticonceptie te delen die, direct of via het eigen risico, nu doorgaans bij de vrouw terechtkomen.
Betrokkenheid bij anticonceptiegebruik is daarom juíst voor mannen van groot belang. Mannen gaan er vaak gemakkelijk vanuit dat de vrouw eerlijk is over haar anticonceptiegebruik en hier secuur mee omgaat. Misschien denken ze dat het niet hun rol of verantwoordelijkheid is om hier iets over te zeggen, of hebben ze onvoldoende kennis over het voorkomen van zwangerschap en het risico dat ze lopen. Een gebrek aan eigen kennis en regie van de man aan de ene kant, en het (bedoeld of onbedoeld) achterhouden van informatie door de vrouw aan de andere kant, kan vervelende gevolgen hebben. Zoals mannen die niet te horen krijgen dat hun sekspartner na een onenightstand zwanger is geraakt. Ook in een relatie kan het voorkomen dat een man vader wordt terwijl hij dat (nog) niet wilde.
Wees voorbereid
“Een kind op de wereld zetten doe je immers samen
Dit stuk verscheen eerder op de website van Rutgers.
- Ook mensen die zich niet identificeren als vrouwen, zoals transgender mannen of non-binaire mensen, kunnen een baarmoeder hebben en dus zwanger worden. ↩︎
- Ook mensen die zich niet identificeren als vrouwen, zoals transgender mannen of non-binaire mensen, kunnen een baarmoeder hebben en dus zwanger worden. ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand