Voor de aseksuele gemeenschap is dit al vanzelfsprekend: aseksualiteit is een op zichzelf staande seksuele oriëntatie. Maar met die bevestiging is aseksualiteit voor het eerst ook officieel erkend als een seksuele oriëntatie in nationale wetgeving. Voor zover bekend is Nederland het eerste land met deze erkenning. Aangezien alle wetten in lijn moeten zijn met de Grondwet, wordt het nu ook tijd dat andere wetgeving in Nederland inclusief wordt naar aseksuele personen.
Voetnoot
“In de Emancipatienota staat alleen een voetnoot over aseksualiteit
Momenteel valt de aseksuele gemeenschap helaas nog buiten de boot als het aankomt op beleid. Zo noemt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in de Emancipatienota, die eind 2022 verscheen, dat in onderzoek naar de lhbti+-gemeenschap moet worden gestreefd naar inclusie van intersekse en non-binaire personen. Aseksuele personen hadden mooi in dat rijtje gepast, maar worden helaas slechts één keer, in een voetnoot, benoemd in het hele document. Daar valt dus nog wat aan erkenning te winnen.
Conversiehandelingen
Een wetsvoorstel dat dit illustreert is het voorstel over de strafbaarstelling van conversiehandelingen, dat zich momenteel in de voorbereidende fase bevindt. Daarin wordt het strafbaar om behandelingen aan te bieden die iemands seksuele oriëntatie of genderidentiteit zouden moeten veranderen of onderdrukken, bijvoorbeeld door medische behandeling of cognitieve therapieën. Hoewel uit Brits onderzoek blijkt dat 2,3 procent van de (cisgender) aseksuele respondenten dit soort conversiehandelingen heeft ondergaan en 7,9 procent behandeling voor hun geaardheid aangeboden heeft gekregen2, lijkt aseksualiteit niet te zijn meegenomen bij het opstellen van het Nederlandse wetsvoorstel.
“Een seksuoloog adviseerde een aseksuele persoon om ‘meer te tongzoenen’
Deze onderzoeken laten zien dat aseksuele personen vaak te maken krijgen met negatieve reacties wanneer ze hun seksuele geaardheid delen met artsen. Ze worden niet geloofd, krijgen een behandeling of medicatie ter ‘genezing’ van hun aseksualiteit, krijgen andere medicatie of bestaande medicatie wordt gestopt. Allemaal omdat artsen vaak niet geïnformeerd zijn over aseksualiteit en denken dat het een (symptoom van) een aandoening is in plaats van een seksuele oriëntatie.
Tekst gaat verder na het kader.
Buitenlands onderzoek laat zien dat aseksuele mensen met diverse vormen van discriminatie en achterstelling te maken krijgen. Zo blijkt uit Brits onderzoek dat er meer werkloosheid is onder aseksuele mensen dan onder andere lhbti+’ers: slechts 62,6 procent van de aseksuele respondenten had in het jaar voorafgaand aan het onderzoek een betaalde baan.3 Het onderzoek maakt niet duidelijk wat de oorzaak daarvan is.
Verder heeft 21 procent van de aseksuele respondenten in dit onderzoek negatieve ervaringen gehad in de zorg vanwege hun seksuele oriëntatie. Zo kregen ze bijvoorbeeld ongepaste vragen van zorgprofessionals of hun specifieke behoeften werden genegeerd. Australisch onderzoek toont bovendien aan dat 30,1 procent van de aseksuele respondenten te maken heeft gehad met partnergeweld.
Geen aandoening
“Discriminatie en uitsluiting van aseksuele personen komt volop voor
Voor een groot deel moet het medisch veld hier zelf voor zorgen, maar wat mij betreft moeten de politiek en de overheid hiervoor ook hun rol innemen. En niet alleen op dit gebied. Zoals artikel 1 van de Grondwet aangeeft, is discriminatie wegens seksuele gerichtheid verboden. Maar discriminatie en uitsluiting van aseksuele personen komt volop voor, in allerlei gebieden. Erkenning is dus nog maar stap één.
- Aseksueel zijn wil zeggen dat je geen seksuele aantrekkingskracht voelt. Het is niet hetzelfde als niet verliefd kunnen worden, of helemaal niet romantisch tot anderen aangetrokken zijn. ↩︎
- Ter vergelijking, voor (cisgender) homoseksuele en lesbische respondenten in ditzelfde onderzoek was dit respectievelijk 2,3 en 5,3 procent. ↩︎
- Ter vergelijking, voor homoseksuele en lesbische respondenten in ditzelfde onderzoek was dit 87,6 procent. ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand