Onwetendheid
“Mijn lichaam wil soms seks, maar ik niet
Dit zijn een paar van de meest voorkomende misvattingen (en waarom ze niet kloppen).
Misvattingen
Iemand die aseksueel is, voelt geen seksuele aantrekkingskracht naar andere personen. Dit betekent niet dat het lichaam geen seksuele gevoelens, ofwel fysieke opwinding kan ervaren – en het verklaart waarom sommige aseksuele mensen wél masturberen. Dat is dan een fysiek genotsgevoel, zonder seksuele fantasieën waar een ander persoon een rol in speelt. ‘Mijn lichaam wil soms wel seks, maar ik niet’, zo legt interviewkandidaat Laura in een reportage van Veronica TV uit. Het Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk (AVEN) vergelijkt de lichamelijke opwinding en zelfbevrediging van aseksuele personen met jeuk: je krabt en het gaat weg. Aseksualiteit staat dus niet gelijk aan een gebrek aan libido.
“Aseksualiteit staat niet gelijk aan een gebrek aan libido
Aseksuele mensen zijn niet geslachtsloos: het is voor hen fysiek mogelijk om seks te hebben met iemand, maar ze willen dat simpelweg niet. Dat is overigens niet hetzelfde als celibatair leven, waarbij gekozen wordt voor een ongehuwd – en omdat dit voornamelijk in religieuze kringen voorkomt ook een seksloos – bestaan. Het verschil zit in de seksuele aantrekkingskracht: die kunnen personen die celibatair leven wel ervaren, maar ze kiezen ervoor om daar niet naar te handelen. Aseksualiteit is geen keuze, maar een geaardheid. Daarnaast bestaan er zeker aseksuele mensen die wel een relatie aangaan of zelfs trouwen.
Wetenschappers weten niet precies waarom er mensen zijn die zich niet seksueel aangetrokken voelen tot anderen, vertelt seksuoloog Peter Leusink in een aflevering van EenVandaag. Volgens hem zijn er wel onderzoeken naar aseksualiteit gedaan waaruit blijkt dat: aseksualiteit is aangeboren, de hormonen van aseksuele mensen niet afwijkend zijn, en seksueel misbruik en/of depressie niet vaker voorkomt onder aseksuele mensen dan onder niet-aseksuele personen.
Een genderidentiteit zegt iets over hoe mensen hun gender beleven. Gender verwijst naar de eigenschappen, kenmerken, rollen en gedragingen die de maatschappij aan een geslacht heeft toegeschreven. Het al dan niet ervaren van seksuele aantrekkingskracht heeft daar niet direct mee te maken.
“Dat er geen lust is, betekent niet dat verliefdheid onmogelijk is
Aseksuele personen die niet verliefd kunnen worden, noemen zichzelf doorgaans a-romantische aseksuele personen. Andere aseksuele mensen kunnen wel degelijk verliefd worden. AVEN maakt op de website onderscheid tussen lust (seksuele aantrekkingskracht) en verliefdheid (romantische aantrekkingskracht). Het ontbreken van lust betekent dus niet dat verliefdheid automatisch uitgesloten is.
Met verliefdheid ontstaat vaak ook het verlangen om een relatie te hebben, net zoals bij seksuele personen. Er kan dan intimiteit gedeeld worden – knuffelen, kussen: de grens tot het seksuele is voor iedereen anders – zoals in iedere andere relatie. Zo kunnen aseksuele personen zichzelf ook identificeren met de termen hetero, homo of bi, alleen wordt het woord ‘seksueel’ dan vervangen voor ‘romantisch’. Een aseksueel persoon die zich romantisch aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht noemen we dan ‘homoromantisch’.
Aseksuele typen
Type B: heeft geen libido maar ervaart wel romantische aantrekkingskracht. Deze persoon raakt niet lichamelijk opgewonden, maar kan wel verliefd worden.
Type C: heeft een libido en ervaart romantische aantrekkingskracht, maar legt hiertussen geen verband. Deze persoon kan lichamelijk opgewonden raken en verliefd worden, maar die twee staan wel los van elkaar.
Type D: heeft geen libido en ervaart geen romantische aantrekkingskracht. Deze persoon raakt niet lichamelijk opgewonden en wordt niet verliefd.
Grijs gebied
“Seksuele aantrekkingskracht is voor demiseksuele mensen wel mógelijk, als er een sterke emotionele connectie is
Grijze A’s zijn mensen die zich bijvoorbeeld niet identificeren met de huidige geseksualiseerde cultuur, die ervoor kiezen om niets met hun seksuele gevoelens doen, alleen maar soms seksuele aantrekkingskracht ervaren of een laag libido hebben.
Wetenschappers hebben een poging gedaan om een vragenlijst op te stellen waarmee ze claimen te kunnen bevestigen of iemand aseksueel is. De ‘Asexuality Identification Scale’ bestaat uit twaalf stellingen zoals ‘ik walg van de gedachte aan seksuele activiteiten’, ‘ik zou het prima vinden als ik nooit meer seks heb’ en ‘ik snap niet waarom mensen zoveel belangstelling hebben voor seks’. Maar de simpelste en belangrijkste graadmeter blijft het uitblijven van seksuele aantrekkingskracht naar andere mensen. Dát is tenslotte wat aseksualiteit definieert.
Een eerdere versie van dit artikel verscheen op OneWorld.nl in oktober 2018.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand