Regenboog in aardetint
Als je sociale media moet geloven, mogen kinderkamers tegenwoordig alleen maar uit beigetinten bestaan, eventueel gecombineerd met wit of hout (want: ook beige en zo lekker natuurlijk). Op het plankje boven de beige commode staat naast een vaasje met beige droogbloemen tegenwoordig ook een houten regenboog in louter aardetinten. Ja, echt: een regenboog in aardetinten. Die beigetrend past in de lijn van de minimalistische, Scandinavische look die de laatste jaren onze huizen overspoelt.
Klasseding
Speur je een tijdje door kinder(web)winkels, dan zie je dat het nogal wat geld kost om je kinderen en hun kamers er zo saai mogelijk uit te laten zien. De startprijs van beige luiertassen is drie keer zo hoog als bij andere kleuren; Armani heeft er een voor ‘slechts’ 190 euro. BN’ers en ‘momfluencers’ paraderen rond met Artipoppe-draagzakken van 390 euro (instapmodelletje in de kleur oat). Door het beige spul heel duur te maken, hebben producenten er een klasseding van gemaakt: veel mensen hebben er simpelweg het geld niet voor. Als je je kind neonkleurig Fisher-Price-speelgoed met lichtjes en piepjes in de knuistjes duwt, word je door de beige elite toch een beetje als inferieur beschouwd.
Papwereld
Je vraagt je af: wat vinden kinderen zelf van die beige trend? Pasgeboren mini’s zal het worst wezen, die kunnen nog maar zo’n 25 centimeter om zich heen kijken en zien überhaupt alleen grijstinten. Na ongeveer een maand beginnen ze rood te onderscheiden, dan geel en groen. Al snel gaan baby’s superlekker op felle kleuren. Hoe groter het contrast, hoe meer het de aandacht trekt. Alice Skelton, onderzoeker aan de Universiteit van Sussex, maakt zich in tijdschrift Wired dan ook zorgen over de ontwikkeling van al die beige baby’s. Hun hersenen leren pas kleuren herkennen en onderscheiden als ze die kleuren regelmatig zien. Zullen ze de wereld nu voor eeuwig in papkleuren ervaren? Zo’n vaart loopt het gelukkig niet: als het goed is verblijven baby’s niet 24/7 in hun saaie slaapkamer, en buiten is genoeg kleur en contrast.
Eco-illusie
Beige wordt door veel verse ouders niet alleen mooier gevonden, maar ook béter. Het zou goed zijn voor de mental health van Luna-Mae of Novi-Jaxx, omdat de kleine dan omringd is met rustgevende, natuurlijke materialen in prikkelloze kleuren. Natuurtinten passen helemaal in de tijdgeest van duurzaam en genderneutraal. Ruim tweederde van de Nederlanders denkt dat er in natuurlijke producten zoals houten speelgoed geen chemische stoffen zitten. Dat klopt niet. Houten speelgoed is weliswaar veilig te gebruiken, maar bevat niet per se minder chemische stoffen dan plastic speelgoed, aldus Femke Affourtit, expert chemische stoffen in kinderproducten, op veiligheid.nl. En de productie van houten speelgoed doet de aarde ook geen goed. Wat pas écht eco-friendly is, is naar de kringloopwinkel gaan en daar
felgekleurd plastic speelgoed uit de jaren 90 halen. En met dat genderneutrale opvoeden valt het ook tegen: meisjes krijgen nog steeds strikjes in hun haar, al zijn het dan beige strikjes.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand