Nekeia Boone (45) verhuisde in 2009 naar Amsterdam, waar ze in 2023 haar eigen ijssalon opende. Food styling: Lelani Lewis. Beeld: Paola Salviano
Interview

Chicken-’n-waffle-ijs? ‘Mijn klanten zijn obsessed’

De Amerikaanse Nekeia Boone (45) runt sinds vorige zomer ijssalon Sugarbar in Amsterdam-West. Met bijzondere smaakcombinaties brengt ze de Afro-Amerikaanse eetcultuur naar Nederland. ‘De zelfverzekerdheid om aparte smaken te combineren, kreeg ik van mijn oma.’ Met OneWorld deelt ze het recept van haar verfrissende sangriasorbet (frosé).

In maart 2024 verschenen in OneWorld Magazine.
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“In mijn ijssalon zie ik drie soorten klanten”, vertelt Nekeia Boone. “De avonturiers die enthousiast nieuwe smaken proberen. Mensen die sceptisch zijn, maar ook geïnteresseerd. En degenen die op het eerste gezicht niks willen proeven. Maar uiteindelijk is iedereen razend enthousiast.” Sinds de zomer van 2023 runt ze ijssalon Sugarbar in Amsterdam Oud-West, waar ze ijs verkoopt met op de Caribische en Afro-Amerikaanse keuken geïnspireerde smaakcombinaties, als Chicken and Waffles, Jerk Cashew en Salty Vanilla Bean. Naast ijs verkoopt ze ook ice cream sandwiches en koffie.

 

Tweet dit

‘De zelfverzekerdheid om aparte smaken te combineren, kreeg ik van mijn oma’

Tweet dit

 

De klanten reageren razend enthousiast op haar bijzondere smaken. “They are obsessed”, zegt de New Yorkse. “Door de ongebruikelijke combinaties van zout en zoet die ik vaak gebruik, maar ook door het verhaal erachter.” Dat verhaal begon in de befaamde New Yorkse wijk Harlem, bekend van de jazz, zwarte literatuur, soul food, waar haar grootmoeder Tudy altijd in de keuken te vinden was. Haar fried chicken was iedereens favoriet en aan de keukentafel in Tudy’s kitchen vergat men even de dagelijkse problemen. “Mijn oma kookte altijd zonder recept. Ik leerde bij haar proeven welke smaken goed samengaan. Zij gaf mij de zelfverzekerdheid om aparte smaken te combineren.”

 

De van oorsprong New Yorkse Nekeia Boone (45) werkte lange tijd als marketeer in Los Angeles. In 2009 verhuisde ze naar Amsterdam, waar ze voor Booking.com ging werken. Tijdens de lockdown begon ze als ijsliefhebber thuis te experimenteren met verschillende ijssmaken. Ze stond op markten en eetfestival Rollende Keukens, voor ze in 2023 haar eigen ijssalon Sugarbar in Amsterdam opende.

 

Boone geeft graag aspecten door van de zwarte Amerikaanse cultuur waarin ze is opgegroeid. “Ik geef een draai aan traditionele gerechten en maak er iets nieuws van. Zoals ijs met jerk cashews, waarin ik Jamaicaanse jerkkruiden gebruik [mix van onder meer paprikapoeder, knoflook, uien, gember en piment, red]. En chicken and waffles is een onder zwarte Amerikanen bekend hartig en zoet gerecht.” De meeste klanten van de Sugarbar zijn buurtbewoners uit de inmiddels nogal witte, welvarende Amsterdamse wijk Oud-West. Boone vindt het belangrijk dat ze als zwarte vrouw zichtbaar is in haar zaak. “Als zwarte mensen in de shop komen, spreken ze vaak hun waardering uit over het feit dat ik de Sugarbar als zwarte vrouw run in een gegentrificeerde buurt. That really lifts my spirit.”

 

Dit artikel en recept verschenen in maart 2024 in OneWorld Magazine.

Frisse sangriasorbet voor de warmere dagen

Ingrediënten (voor 6 personen):

een fles rosé (0,75 l)
120 ml triple sec, Cointreau of Grand
Marnier
480 ml Tudy’s Kitchen Frosé Sorbet
(rosé sangria sorbetijs, te vervangen
door rode vruchten sorbetijs)
een handvol muntbladeren
1 sinaasappel in plakjes
1 citroen in plakjes
150 gram aardbeien in plakjes
bruisend water (optioneel)

Bereiding:

Giet de rosé en de sterke drank naar keuze in een karaf, voeg de sinaasappel, citroen, aardbeien en muntblaadjes toe (laat van de laatste twee desgewenst wat over voor de garnering). Roer goed door en zet ongeveer twee uur in de koelkast. Schep 1 of 2 bolletjes Frosé Sorbet in een wijnglas en schenk daar de sangria uit de karaf bij. Voeg eventueel een scheutje bruisend mineraalwater, een paar blaadjes munt en plakjes aardbei toe.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons