Interview

‘De Indiase keuken is hartstikke divers, in Europa eet ook niet iedereen kaasfondue’

Kom bij kookboekenschrijver Paulami Joshi niet aan met vooroordelen over de Indiase keuken. ‘We eten niet allemaal butter chicken of naan.’ Omdat ze aan één boek niet genoeg had, verschijnt binnenkort haar tweede kookboek met Indiase gerechten.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Voor Paulami Joshi (1985), schrijver van De bijbel van de Indiase keuken (2021), is de geur van specerijen en mosterdolie de geur van thuis. “Toen ik opgroeide aten we iedere ochtend en middag vis, gefrituurd in mosterdolie. Inmiddels heb ik dat typisch Bengaalse gerecht vervangen door allerlei andere Indiase gerechten die vol met specerijen zitten, maar die volgens mijn man iets minder hardnekkig ruiken”, lacht ze. “Al ruik ik nog altijd permanent naar curry. Maar dat vind ik niet erg, het is wie ik ben.”

 

Voordat ze naar Nederland verhuisde, werkte Joshi in India negen jaar als marketing- en communicatieadviseur. “Maar koken was altijd een hobby van me, of let’s say: ik vond het leuk. Toen ik hierheen was verhuisd, bedacht ik hoe leuk het zou zijn om mijn passie en vaardigheden te combineren. Ik denk dat dit voor mij de beste combinatie is!”

Tweet dit

Als je weet hoe groot India is, besef je ook dat de eetcultuur enorm divers is

Tweet dit

Met vooroordelen over India hoef je bij Joshi niet aan te komen. “Als je weet hoe groot India is, besef je ook dat de eetcultuur enorm divers is. Het is net zo divers als Europees eten, en in Europa eet ook niet iedereen kaasfondue of pasta. Evenzo eet niet iedereen in India butter chicken of naan.” De volledige, veelzijdige keuken van India in haar boek aan bod laten komen, bleek al snel onmogelijk: “Er staan 236 recepten in mijn boek en nog steeds is het verre van compleet.” In oktober verschijnt Joshi’s tweede kookboek, Vega India, met vegetarische Indiase gerechten.

 

Inmiddels is Joshi, die uit het oosten van India komt, 10 jaar getrouwd met haar man, die uit het westen van het land komt. “In die tien jaar heb ik geleerd zijn eten lekker te vinden en hij heeft geleerd het mijne lekker te vinden. We zijn het nog steeds niet eens over het grootste deel ervan, maar er is plezier in disagreements. Op de meeste dagen van de week koken we iets helemaal uit een ander deel van India of iets internationaal, haha!”

 

Ze raadt lezers van OneWorld aan eens een eigen Chana Chaat te maken. “Dat is een gemakkelijke en gezonde snack die zoet, zuur en pittig is, waardoor het een geweldige combinatie is met chai, een Indiase gekruide zwarte thee met melk. Not to be confused with chai tea latte!” zegt ze er met een knipoog achteraan.

 

Een eerdere versie van dit interview verscheen in de zomer van 2021 OneWorld Magazine.

 

Hoe maak je Chana Chaat?

Zoet, zuur, pikant en hartstikke voedzaam. Deze kikkererwten- salade is een van de meest geserveerde tussendoortjes van India. Zelf eet Joshi hem graag als lunch.

Meng alle ingrediënten, laat de smaken minimaal 20 minuten op elkaar inwerken en serveer.

 

Ingrediënten (4 personen)
400 g kikkererwten uit blik, schoongespoeld
1 ui, fijngehakt
2 tomaten, fijngehakt
1 tl komijnpoeder
1/2 tl mangopoeder (amchur)
1 tl chaat masala (Indiase kruidenmix met een zoetzure smaak)
4 tl citroensap
2 tl zout
100 g granaatappelpitten
20 g koriander, grof gehakt

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons