In 2017 maakte bijvoorbeeld 11 procent van de werkende vaders met kinderen tot acht jaar gebruik van het (onbetaalde) ouderschapsverlof, volgens cijfers van het CBS. Om vaders te stimuleren meer betrokken te zijn bij de opvoeding van hun kinderen, wordt vanaf 1 juli 2020 daarom een nieuwe regeling ingevoerd, waarbij vaders tot maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof kunnen opnemen. 70 procent van het salaris zal dan worden vergoed.
De regeling rond het ouderschapsverlof wordt in augustus 2022 uitgebreid naar negen weken die deels worden doorbetaald. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Europese lidstaten zijn verplicht om vanaf 2022 twee maanden ouderschapsverlof door te betalen; ze mogen zelf beslissen of ze dat volledig of gedeeltelijk doen.
Op dit moment kunnen beide ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dat verlof – dat dus bovenop het wettelijke betaalde verlof is – wordt nu meestal niet doorbetaald, waardoor niet iedereen er gebruik van kan maken. Ouders krijgen straks met de nieuwe regeling een uitkering van het UWV voor 50 procent van hun salaris. Het kabinet wil het daarmee aantrekkelijker maken om het ouderschapsverlof daadwerkelijk op te nemen.
Als reactie op het besluit van het kabinet roept de FNV de regering op om het ouderschapsverlof van negen weken niet voor de helft, maar volledig door te betalen. Anders voldoet Nederland niet aan de Europese Richtlijn die stelt dat ‘de hoogte van doorbetaling geen belemmering mag zijn voor werknemers om van het verlof gebruik te maken’. Volgens de FNV kan immers lang niet iedereen de helft van zijn salaris missen.
Dit artikel verscheen eerder op OneWorld.nl in juli 2019.
Kraamverlof, partnerverlof en vaderschapsverlof zijn drie termen met dezelfde betekenis. Bij deze regeling krijgt de partner 2in loondienst (sinds 1 januari 2019) vijf doorbetaalde dagen na de bevalling. Vanaf juli 2020 komt daar vijf weken partnerverlof bij tegen 70 procent van het loon. Het kraamverlof dient binnen vier weken na de bevalling opgenomen te worden.
Het ouderschapsverlof is een regeling van onbetaald verlof, waarbij de ouder maximaal 26 keer de arbeidsduur per week kan opnemen tot het kind de leeftijd van 8 jaar heeft bereikt. Vanaf augustus 2022 krijgen ouders in de eerste negen weken van het ouderschapsverlof een uitkering van 50 procent van het salaris.
“Binnen de meeste gezinnen zijn de zorgtaken nog steeds ‘traditioneel verdeeld’
‘Twee weken vakantie en twee weken zorgverlof’
Inmiddels neemt de Rotterdamse vader iedere vrijdag een ‘papadag’ op van de ouderschapsverlofregeling, om voor Senna te kunnen zorgen. “Dat is goed voor de band tussen de vader en het kind”, aldus Silva. “Ik denk dat het wordt onderschat hoe belangrijk verlof is. Kijk naar Scandinavische landen, daar hebben papa’s soms maanden vrij. Ik ben daar een groot voorstander van. Het is voor de sociale vaardigheden en onafhankelijkheid van een kind belangrijk dat het niet de hele tijd alleen met één ouder is. Ik heb me daarom ook voorgenomen dat ik niet een moeder zou worden die het kind te veel naar zichzelf zou toetrekken.”
“We doen ons eigen ding en trekken ons niet zoveel aan van anderen
‘Twee partnerdagen en de rest opgenomen als vakantie-uren’
Doordat het bedrijf waar Floris werkt flexibel is, kon hij tijdens deze periode zo nu thuis op de laptop werken. “Ik had de kraamperiode niet willen missen. Voordat Liv geboren werd, wist ik niet eens hoe ik een flesje moest vasthouden. Er was nog zoveel om te leren. De kraamhulp heeft ons daar goed bij geholpen. Ik ben blij dat ik die eerste weken thuis kon zijn, omdat ik daardoor de rol van vader heb kunnen ontdekken.”
“Na de bevalling was ik een beetje down. Ik vond het daarom fijn om mijn man om me heen te hebben
Dat echt niet zo vanzelfsprekend, dus ik ben er heel dankbaar daarvoor”, vertelt ze. “Als supply chain manager werk ik zelf iets minder dan veertig uur per week. Op maandag heb ik een ‘mamadag’ en Floris heeft zijn vaderdag op vrijdag. Op woensdag komen de ouders van Floris over om voor Liv te zorgen. Ik zou mijn werk niet willen missen. Het maakt me gelukkig. Die blije gemoedstoestand heeft ook weer positieve effecten op ons gezinsleven.”
‘Heel belangrijk om tijdens de kraamperiode vrij te zijn’
Om Van Beusichem langer te kunnen ondersteunen, besloot Harlaux twee vakantieweken op te nemen. Het was de ouders niet eens bekend dat hij ook ouderschapsverlof had kunnen opnemen. Bij de sportschool, waar Harlaux als personal trainer werkt, reageerden zijn collega’s positief. “In januari is het daar hartstikke druk met nieuwe klanten, maar toch hebben ze er niet moeilijk over gedaan. Daar ben ik heel blij om. Het was voor mij heel belangrijk om tijdens de kraamperiode vrij te zijn. Als zoiets niet geaccepteerd wordt binnen een bedrijf, dan zou je als werknemer misschien moeten bedenken of je daar wel goed op je plek zit.”
“Het toch ook belangrijk om je eigen ding te blijven doen, naast het leven van je kind
- Werkende partners in loondienst hadden tot 1 januari 2019 recht op twee dagen kraamverlof. Vanaf 1 januari 2019 is dat uitgebreid naar één keer het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. ↩︎
- De verlofregelingen zijn bedoeld voor de partner van de moeder. De partner: is met de moeder getrouwd; is haar geregistreerde partner; woont ongehuwd met haar samen, of erkent haar kind. ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand