Daarom zijn er verschillende organisatie die ‘gayvriendelijke’ reizen aanbieden. Niet alleen wordt veiligheid in acht genomen, ook gemak en plezier. Wie een reis boekt bij Gayaway en MANtravel kan een geheel verzorgde vakantie verwachten: de organisatie boekt alles van de voordeur tot aan de bestemming en terug. Travel Women biedt daarnaast ook groepsreizen aan. En ook grotere reisorganisaties als Sunweb en Corendon, bieden gayvriendelijke pakketten aan. Dit houdt vooral een selectie van gayvriendelijke hotels en bestemmingen op de website in.
Niet zoenen naast de moskee
“We zouden niet hand in hand kunnen lopen, maar dat vind ik niet erg
Uiteindelijk presenteerde het stel zich overal als vrienden. “Dat was lastig, als we iemand ontmoetten die we aardig vonden, en die naar onze relatie vroeg, twijfelden we om eerlijk te zijn. Maar we kozen er toch steeds voor om het niet te vertellen.” Peeters en zijn vriend ontmoetten op reis een lesbisch koppel uit Nederland dat zich wel wat vrijer uitdrukte. “Maar wij durfden het er toch niet op te wagen.”
Gay-friendly bestemmingen
In de editie van 2019 worden Canada, Portugal en Zweden genoemd als topbestemmingen. Zo is te zien dat de wetten rondom homoseksualiteit daar gunstig zijn, dat religieuze invloed beperkt is, en geweld weinig voorkomt. Ook Oostenrijk en Malta staan in de top, na legalisering van het homohuwelijk. De situatie in Brazilië, de Verenigde Staten en Duitsland is juist verslechterd, door wetten die de mensenrechten aantasten en een toename van geweldsincidenten, schrijft Spartacus in een persbericht.
“Iedereen kan wel zéggen gayvriendelijk te zijn, maar tussen zeggen en zijn zit een wereld van verschil
Accommodaties komen alleen op de site van Gayaway als te verifiëren is dat ze echt gayvriendelijk zijn. Ze moeten worden gerund door mensen uit de lhbti+-gemeenschap, of lid zijn van IGLTA, een netwerk van homovriendelijke toerismebedrijven. “Iedereen kan wel zeggen gayvriendelijk te zijn, maar tussen zeggen en zijn zit een wereld van verschil”, aldus Dankmeijer.
Uitgaansgelegenheden
Rijksen kijkt dus ook naar uitgaansgelegenheden en restaurants. “En regelmatig willen homomannen die bij mij boeken naakt kunnen recreëren. Daar zoek ik dus ook naar. Mensen vinden het fijn dat ik het gebied ken en weet waar alle goede plekken zijn. Ik ga zelf ook ieder jaar naar Gran Canaria, om te kijken wat er veranderd is en of er nieuwe plekken zijn.”
Geen homofobe economie steunen
Jeroen reist net als Jasper Peeters, niet via een specifieke organisatie. Wel boekt hij met zijn vriend graag guesthouses die zich als gay profileren. “De tweede keer dat we dat deden was in Amerika en dat vonden we best spannend, omdat we niet wisten wat we moesten verwachten. Het mooiste was dat je daar de schijn niet hoeft op te houden, iedereen weet dat daar mannen verblijven die op mannen vallen. Daardoor praat je net zo gemakkelijk over koetjes en kalfjes als over hele echte dingen.”
Ook vallen statusverschillen weg, merkte hij. “Ik ervaar daar enorm veel gelijkheid. De bloemist en de financieel directeur liggen naast elkaar op een strandbedje.”
Eens niet de uitzondering zijn
“Het is fijn om een keer niet de uitzondering te zijn
Na haar scheiding wilde Monique graag met een groep vrouwen op vakantie. “Eigenlijk googelde ik gewoon ‘vrouw’ en ‘reizen’ en zo kwam ik op Travel Women. Ik vind het fijn dat op een reis met alleen vrouwen die op vrouwen vallen, het lesbisch zijn geen constant gespreksonderwerp is.” Oprichter van Travel Women Marleen Baerveldt beaamt dat. “Het gaat om lesbische of biseksuele vrouwen van alle leeftijden. Op single reizen met andere organisaties zijn lesbische vrouwen toch vaak de eenling. Dat zijn ook leuke vakanties, maar het is fijn om een keer niet de uitzondering te zijn.”
Inmiddels heeft Baerveldt reizen georganiseerd naar onder andere Israël, Portugal, Suriname en Griekenland. Ze gaat sinds 2007 jaarlijks met een grote groep vrouwen naar een lesbisch festival op Lesbos en organiseert feesten in Nederland. Het gaat haar namelijk ook om gemeenschapsvorming. “Vrouwen gaan met een reis mee, gaan daarna vaker samen op reis, en bezoeken onze feesten in Nederland. Sommigen hebben het echt over hun leven vóór en ná Lesbos. Dat had ik nooit zo bedacht, maar het is nu mijn drijfveer geworden.”
Jezelf kunnen zijn
Erik* (49) biedt via misterb&b in Amsterdam een kamer aan. “Met de kamer die ik aanbied, wil ik mensen een plek geven waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn, zeker als ze uit landen komen waar dat niet vanzelfsprekend is. Ik wil mijn gasten laten zien dat een plaats als deze echt bestaat.”
“Het gaat tegen mijn principes in om niet voor mezelf op te komen en niet mezelf te zijn
Toch wringt het. “Het gaat erg tegen mijn principes in om niet voor mezelf op te komen en niet mezelf te zijn. Maar je krijgt het gevoel dat je geen keuze hebt. Het blijft rot dat wij met buikpijn bij Kilroy moeten zitten, terwijl dat voor heterokoppels geen probleem is.” Peeters heeft geaccepteerd dat het nooit heel gemakkelijk zal zijn, maar beperkt zichzelf voorlopig niet in zijn reizen. “Ik zie in de wereld wel dingen gebeuren die me zorgen baren. Wat nu in Amerika en Rusland gebeurt, bijvoorbeeld. Als die trend doorzet, zou het zomaar kunnen dat ik in de toekomst kies voor een specifiek homovriendelijke bestemming.”
* De achternamen zijn bij de redactie bekend.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand