‘Effe lekker weg!’ Maar wel zo hetero mogelijk graag

Ben je deze zomer al op vakantie geweest? Waarschijnlijk let je bij het boeken van een reis vooral op de locatie, een mooie prijs en positieve recensies. Maar voor lhbti+’ers is het vaak de vraag of ze überhaupt veilig zijn op een vakantiebestemming. ‘We zaten met buikpijn bij ons reisbureau.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Er komt nogal wat kijken bij vakantieplannen. Waar ga je heen? Wat ga je ondernemen? Zon, zee, strand of toch liever hiken? Ook belangrijk: welke bikini moet mee? En wat voor boeken wil je lezen?  Heb je je zonnebril wel ingepakt? Voor lhbti+’ers zijn dit net zulke belangrijke vragen als voor hetero’s. Maar ze volgen wel pas na een andere, essentiële, vraag: waar ik heenga, ben ik daar veilig?

Daarom zijn er verschillende organisatie die ‘gayvriendelijke’ reizen aanbieden. Niet alleen wordt veiligheid in acht genomen, ook gemak en plezier. Wie een reis boekt bij Gayaway en MANtravel kan een geheel verzorgde vakantie verwachten: de organisatie boekt alles van de voordeur tot aan de bestemming en terug. Travel Women biedt daarnaast ook groepsreizen aan. En ook grotere reisorganisaties als Sunweb en Corendon, bieden gayvriendelijke pakketten aan. Dit houdt vooral een selectie van gayvriendelijke hotels en bestemmingen op de website in.

Niet zoenen naast de moskee

Jasper Peeters (24) boekt zijn vakanties niet via een ‘gay’ reisbureau. Afgelopen juni ging hij voor het eerst samen met zijn vriend op vakantie, naar Sri Lanka en de Malediven. “We waren zo enthousiast over die plekken dat we gewoon boekten. Pas de volgende dag besefte ik dat we niet hadden nagedacht over hoe we daar ontvangen zouden worden.” Al googelend kwam hij erachter dat homoseksualiteit in beide landen verboden is. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken staat zelfs dat op de Malediven ook toeristen daarvoor de doodstraf kunnen krijgen. “Daar schrokken we behoorlijk van. We vroegen reisorganisatie Kilroy wat zij wisten over de situatie. We kregen te horen dat zij het ook niet wisten, omdat degene met wie we spraken zelf geen homo was.”

We zouden niet hand in hand kunnen lopen, maar dat vind ik niet erg

Jasper Peeters en zijn vriend op vakantie.
Navraag bij Kilroy of het op de Malediven veilig zou zijn voor Peeters en zijn vriend, toonde aan dat het waarschijnlijk wel mee zou vallen. “We moesten vooral opletten dat we in de buurt van een moskee niet zouden zoenen. Ook hoorden we dat mannen die daar wonen ook weleens hand in hand lopen, dat het best gebruikelijk is in de cultuur.” Ook voor Sri Lanka won Peeters, via Facebook en via een Nederlander die daar woont, informatie in. “We zouden niet hand in hand kunnen lopen, maar dat vind ik niet erg, daar wil ik me wel in aanpassen.”

Uiteindelijk presenteerde het stel zich overal als vrienden. “Dat was lastig, als we iemand ontmoetten die we aardig vonden, en die naar onze relatie vroeg, twijfelden we om eerlijk te zijn. Maar we kozen er toch steeds voor om het niet te vertellen.” Peeters en zijn vriend ontmoetten op reis een lesbisch koppel uit Nederland dat zich wel wat vrijer uitdrukte. “Maar wij durfden het er toch niet op te wagen.”

Gay-friendly bestemmingen

De internationale gids over reisbestemmingen voor lhbti+-ers Spartacus International Gay Guide publiceert ieder jaar de Gay Travel Index – sinds kort alleen nog online en als app. De index laat zien welke landen een goede bestemming zijn voor mensen uit de lhbti+-gemeenschap – op basis van wetten en rechten, maar ook de houding van de bevolking en criminaliteitscijfers.

In de editie van 2019 worden Canada, Portugal en Zweden genoemd als topbestemmingen. Zo is te zien dat de wetten rondom homoseksualiteit daar gunstig zijn, dat religieuze invloed beperkt is, en geweld weinig voorkomt. Ook Oostenrijk en Malta staan in de top, na legalisering van het homohuwelijk. De situatie in Brazilië, de Verenigde Staten en Duitsland is juist verslechterd, door wetten die de mensenrechten aantasten en een toename van geweldsincidenten, schrijft Spartacus in een persbericht.

Iedereen kan wel zéggen gayvriendelijk te zijn, maar tussen zeggen en zijn zit een wereld van verschil

Ook Erica Dankmeijer, een van de oprichters van de lhbti+-vriendelijke touroperator Gayaway, weegt nauwgezet de bestemmingen af die ze aanbiedt. “Israël is binnen het Midden-Oosten bijvoorbeeld wel gay-friendly, maar de regio als geheel vind ik te onrustig, dus daar bied ik niets aan”, zegt Dankmeijer. De eisen van mensen die via Gayaway boeken gaan niet altijd alleen over serieuze zaken als veiligheid. “Veel van de mensen die bij mij komen willen bijvoorbeeld een hotel zonder kinderen. Gay-only accommodaties zijn dan ook altijd adults-only.”

Accommodaties komen alleen op de site van Gayaway als te verifiëren is dat ze echt gayvriendelijk zijn. Ze moeten worden gerund door mensen uit de lhbti+-gemeenschap, of lid zijn van IGLTA, een netwerk van homovriendelijke toerismebedrijven. “Iedereen kan wel zeggen gayvriendelijk te zijn, maar tussen zeggen en zijn zit een wereld van verschil”, aldus Dankmeijer.

Uitgaansgelegenheden

Een voorbeeld van een goede gaybestemming is Gran Canaria, zegt Ger Rijksen van reisbureau MANtravel.nl. Andere plekken waar hij veel reizen aanbiedt zijn Ibiza en Sitges, beide ook in Spanje. “Ik bied gay-only en gay-friendly plekken aan”, vertelt Rijksen. “De gay-only plekken zijn vaak wat duurder, omdat de vraag daarnaar lager is dan naar resorts waar iedereen heen kam.” Gay-friendly betekent voor hem dat het resort of hotel openstaat voor homomannen en dat er in de omgeving genoeg recreatie is. “Iedereen kan een gayvriendelijke accommodaties willen runnen, maar als er in de buurt niets te doen is, zitten mensen opgesloten in hun hotel.”

Rijksen kijkt dus ook naar uitgaansgelegenheden en restaurants. “En regelmatig willen homomannen die bij mij boeken naakt kunnen recreëren. Daar zoek ik dus ook naar. Mensen vinden het fijn dat ik het gebied ken en weet waar alle goede plekken zijn. Ik ga zelf ook ieder jaar naar Gran Canaria, om te kijken wat er veranderd is en of er nieuwe plekken zijn.”

Geen homofobe economie steunen

Voor Jeroen* (45) speelt zijn geaardheid zeker een rol in de reiskeuzes die hij maakt. “Niet omdat ik bang ben me ergens onveilig te voelen”, zegt hij. “Het gaat mij er ook om dat ik mijn geld niet wil uitgeven op een plek die homofoob is. Ik ga geen homofobe economie en maatschappij steunen.” Turkije viel daarom een paar jaar geleden af. Ook Boedapest, een stad die hoog op zijn wensenlijstje staat, laat hij voorlopig links liggen. “En ik zou niet naar een plek als Egypte of Dubai gaan. Naar mijn weten is er daar enorm veel sociale controle. Niet dat ik het niet zou durven, maar de hele tijd op mijn hoede zijn, daar heb ik geen zin in.” Heel consequent is hij niet, geeft hij toe. “Ik ga bijvoorbeeld wel graag naar de VS.”

Jeroen reist net als Jasper Peeters, niet via een specifieke organisatie. Wel boekt hij met zijn vriend graag guesthouses die zich als gay profileren. “De tweede keer dat we dat deden was in Amerika en dat vonden we best spannend, omdat we niet wisten wat we moesten verwachten. Het mooiste was dat je daar de schijn niet hoeft op te houden, iedereen weet dat daar mannen verblijven die op mannen vallen. Daardoor praat je net zo gemakkelijk over koetjes en kalfjes als over hele echte dingen.”

Ook vallen statusverschillen weg, merkte hij. “Ik ervaar daar enorm veel gelijkheid. De bloemist en de financieel directeur liggen naast elkaar op een strandbedje.”

Eens niet de uitzondering zijn

Het is fijn om een keer niet de uitzondering te zijn

Voor Monique* (52) is niet constant hoeven nadenken over haar geaardheid een reden om wél via een gay-reisorganisatie te reizen. Ze is nu drie keer op groepsreis geweest van Travel Women, een touroperator die zich richt op lesbische vrouwen, naar Lesbos, Israël en Portugal. De accommodaties en gidsen waar Travel Women mee werkt, zijn door de organisatie geselecteerd. “Ze zijn dus per definitie geschikt voor een lesbische groep”, zegt Monique. “Dat is een prettig idee.”

Na haar scheiding wilde Monique graag met een groep vrouwen op vakantie. “Eigenlijk googelde ik gewoon ‘vrouw’ en ‘reizen’ en zo kwam ik op Travel Women. Ik vind het fijn dat op een reis met alleen vrouwen die op vrouwen vallen, het lesbisch zijn geen constant gespreksonderwerp is.” Oprichter van Travel Women Marleen Baerveldt beaamt dat. “Het gaat om lesbische of biseksuele vrouwen van alle leeftijden. Op single reizen met andere organisaties zijn lesbische vrouwen toch vaak de eenling. Dat zijn ook leuke vakanties, maar het is fijn om een keer niet de uitzondering te zijn.”

Inmiddels heeft Baerveldt reizen georganiseerd naar onder andere Israël, Portugal, Suriname en Griekenland. Ze gaat sinds 2007 jaarlijks met een grote groep vrouwen naar een lesbisch festival op Lesbos en organiseert feesten in Nederland. Het gaat haar namelijk ook om gemeenschapsvorming. “Vrouwen gaan met een reis mee, gaan daarna vaker samen op reis, en bezoeken onze feesten in Nederland. Sommigen hebben het echt over hun leven vóór en ná Lesbos. Dat had ik nooit zo bedacht, maar het is nu mijn drijfveer geworden.”

Jezelf kunnen zijn

Ook een initiatief als misterb&b, een soort Airbnb, richt zich speciaal op de homogemeenschap. Op die website staat het verhaal van de Franse oprichter Matthieu Jost, die ooit een appartement huurde met zijn vriend. De eigenaar was duidelijk niet op haar gemak met de twee mannen die in één bed wilden slapen. Toen besloot Jost misterb&b op te richten, om te voorkomen dat anderen deze ervaring ook zouden hebben.

Erik* (49) biedt via misterb&b in Amsterdam een kamer aan. “Met de kamer die ik aanbied, wil ik mensen een plek geven waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn, zeker als ze uit landen komen waar dat niet vanzelfsprekend is. Ik wil mijn gasten laten zien dat een plaats als deze echt bestaat.”

Het gaat tegen mijn principes in om niet voor mezelf op te komen en niet mezelf te zijn

Op vakantie weer terug in de kast moeten, dat herkent ook Jasper Peeters. “Ik ben al heel lang uit de kast, net als mijn vriend. Helaas went het, om altijd op je hoede te moeten zijn. Tijdens de reis zelf was het uiteindelijk te doen, maar op de momenten dat ik zou moeten genieten van de voorpret had ik er wel last van.”

Toch wringt het. “Het gaat erg tegen mijn principes in om niet voor mezelf op te komen en niet mezelf te zijn. Maar je krijgt het gevoel dat je geen keuze hebt. Het blijft rot dat wij met buikpijn bij Kilroy moeten zitten, terwijl dat voor heterokoppels geen probleem is.” Peeters heeft geaccepteerd dat het nooit heel gemakkelijk zal zijn, maar beperkt zichzelf voorlopig niet in zijn reizen. “Ik zie in de wereld wel dingen gebeuren die me zorgen baren. Wat nu in Amerika en Rusland gebeurt, bijvoorbeeld. Als die trend doorzet, zou het zomaar kunnen dat ik in de toekomst kies voor een specifiek homovriendelijke bestemming.”

* De achternamen zijn bij de redactie bekend.

'Hoi, homofoob vakantieland, ik val op mannen'

De duistere waarheid achter je all inclusive vakantie

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons