De persoon die je hebt leren kennen via een datingapp en met wie je diepe gesprekken hebt zitten voeren, verdwijnt plotseling als een geest in het niets. Je hoort of ziet hem of haar niet meer. Het waarom kom je niet te weten, want je crush is van de aardbodem verdwenen. Maar niet van zijn of haar Instagramaccount, daar blijven de wat-is-het-leven-geweldig-stories vrolijk voorbij komen. Wat is hier aan de hand?
“Op datingapps heb je ineens toegang tot een grote poel datingpartners”, legt onderzoekster Elisabeth Timmermans uit. “Je legt snel contact met mensen, hebt een gezellig gesprek en het loopt goed. Maar dan ga je twijfelen. Je bedenkt je dat er nog zoveel andere potentiële kandidaten zijn. Je hoeft niet per se met deze ene persoon te praten. En dan ga je mensen negeren: je antwoordt niet meer, vergeet hen zonder daar eigenlijk een verklaring voor te geven.”
“Veel mensen vonden ghosting een van de pijnlijkste dingen die ze via datingapps meemaakten
Dat kan Elke (32) beamen. Twee jaar geleden kwam zij een ghoster tegen voor wie dat duidelijk niet voor het eerst was. “Ik was aan het daten met een kerel en dat ging allemaal vrij goed. We zagen elkaar twee keer per week, ik bleef ook regelmatig bij hem slapen. Ik zag het positief evolueren, was ook echt verliefd op hem. Tot hij plots een ‘drukke agenda’ kreeg. Hij was vaak op reis of een weekend weg en ik zag of hoorde hem bijna niet meer. Ik heb dat toen aangekaart op wat uiteindelijk onze laatste date geworden is. Want daarna was het helemaal afgelopen. Hij reageerde nog amper op mijn berichten, hij wilde ook niet meer afspreken, en ik heb nooit geweten waarom. Achteraf bleek dat hij er meerdere ‘vriendinnetjes’ tegelijk op nahield.”
“Bij ghosting krijg je geen verklaring van de ander en daardoor kun je het ook niet verwerken
Wanneer Timmermans bij de deelnemers van haar datingapp-onderzoek polst of zij zelf weleens iemand geghost hebben, dan was het antwoord zo goed als bij iedereen ook ja. “Maar dat ervoeren zij als minder pijnlijk voor de andere persoon. Van een vrouw wordt bovendien niet altijd aanvaard dat ze iemand afwijst of nee zegt. Dan is het misschien makkelijker om iemand gewoon te ‘ontvrienden’ of te blokkeren. Dan kan die ook niet meer vervelend doen. Maar daarom snapt de andere persoon nog niet altijd wat er mis gegaan is.”
Tyscha (27) belandde onbedoeld aan beide kanten van het ghosting-spectrum. “Vorig jaar had ik op Tinder een tof gesprek met een jongen en we besloten om eens af te spreken. Ik kreeg toen eerder een wij-zouden-goede-vrienden-kunnen-zijn-vibe, maar we zijn blijven praten. Ondertussen was ik wel nog actief op Tinder. Ik leerde iemand kennen met wie het beter klikte en aan wie ik liever mijn aandacht besteedde. Daardoor antwoordde ik jongen nr. 1 steeds minder. Zijn laatste bericht heb ik wel gelezen, maar ik heb toen niet meer geantwoord. Maar karma is a bitch. Het ging namelijk heel goed met jongen nr. 2. Maar na een paar dates kreeg ik van hem plots geen antwoord meer. Hij zei wel nog dat hij ‘zijn zoektocht naar een prinses wilde verder zetten’. Ik ben toen wel even boos op hem geweest, maar ja, ik heb het zelf ook gedaan. What goes around comes around.”
“Hoe vaker je het zelf meemaakt, hoe normaler je het vindt en hoe meer je het misschien zelf zal gaan doen
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand