Beeld: Hardwich Rosebel
Column

Haal de vulva uit haar verdombroekje

In ons nieuwe magazine vieren we de vulva. Toch hebben we haar op geen enkele pagina in al haar glorie getoond. Hoofdredacteur Seada Nourhussen vraagt zich af: is ieders vulva privé of moeten we haar juist laten zien?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Waarom staan er geen échte vulva’s in ons huidige (papieren) maandblad met nota bene de titel: Hoe Zit Het Met De vulva? Daarover zijn we nu al enige weken in debat op de redactie van OneWorld. Met deze special begonnen we een halfjaar geleden, niet wetende dat we nu zouden omkomen in de vulva-aandacht. Of het nu gaat om kunst, (school)boeken, sieraden, gebak of media-aandacht. Vlak nadat glossy &C van tv-ster Chantal Janzen het jaar opende met een vaginaspecial (dat is dus iets anders dan de vulva), volgde de LINDA. met een vagina-editie.

OneWorld piekte weer eens vroeg – geen woordspeling. Begin 2018 hadden wij onze clitoris-climax al (spreek uit: clí-toris). Feminist en onze voormalige redacteur seks & gender Justine van de Beek had een spraakmakend interview met seksuoloog Ellen Laan over de orgasm gap (de orgasmekloof). De boodschap was voor veel lezers een openbaring: vaginaal klaarkomen is alleen voor penisbezitters mogelijk. Vulvavolk kan dat alleen clitoraal. Dus zet die knop om, zeg maar.

Seksuoloog Ellen Laan: ‘Vaginale orgasmes bestaan helemaal niet’

Wanneer zien we onze vulva's nou?

Politiek of sociologisch kan ik de vulvarevolutie niet goed duiden. Een reactie op het toenemend aantal rechtse, patriarchale politici zoals Orbán in Hongarije, Bolsonaro in Brazilië en Baudet hier, die proberen seksuele vrijheid en seksuele voorlichting in te perken? We voelen in de westerse wereld nu blijkbaar de wens de vulva flink in de kijker te zetten. Maar bijna nooit letterlijk. Want behalve in de omstreden Netflix-serie The Goop Lab van actrice Gwyneth Paltrow en in de LINDA. is het lichaamsdeel zelf in de meeste mediaproducties niet in volle glorie te zien.

Een penis is letterlijk zichtbaarder aan een lijf én in de publieke ruimte

Ook in onze vulvaspecial, ter ere van wereldvrouwendag op 8 maart, zijn we voor kunstzinnige representatie en anatomische tekeningen gegaan. Nou wemelt het doorgaans ook niet van de penissen of ander menselijk bloot in OneWorld. Maar eerlijk is eerlijk: wij voelden toch ongemak bij frontale afbeeldingen van een échte vulva vanuit de spreidstand. We experimenteerden met verschillende foto’s van vulva’s – frontaal, van onderen, van opzij – maar we vonden het óf te kinderlijk óf… niet mooi. Maar waarom vinden we dat?

OneWorld bestaat voor bijna 90 procent uit mensen met een vulva en toch hadden we veel ongemak. Wij zitten dan ook niet geregeld met een spiegeltje te bekijken wat er tussen onze benen zit – overigens wel het advies van een arts in ons magazine. Hoe minder vaak je iets ziet, hoe onbekender het voor je wordt. We zijn vervreemd geraakt van onze eigen vulva’s. Want wanneer zien we vulva’s nou? Een penis is letterlijk zichtbaarder aan een lijf én in de publieke ruimte. Denk aan wildplassen of manspreading – zo wijdbeens zitten om aan te tonen wat voor zwaar geschut er in je kruis huist dat je de bloedcirculatie van de vulva’s om je heen afknijpt. Een vulva kom je hoogstens cosmetisch ‘gecorrigeerd’ tegen in een erotisch blaadje. Dus we hebben er ook nog eens een vertekend beeld van.

De vulva mag er zijn

Laatst verscheen er opeens een vulva op mijn timeline. In mijn kleur zelfs. Wel één die er zeer perfect uitzag en compleet geschoren was. Maar het was wel voor het eerst dat ik een vulva heel erg mooi en ontroerend vond; de bolling van de venusheuvel, de rimpeling van de schaamlippen, de prominentie van de clitoris. En toen had ik toch wat spijt dat we de vulva in ons blad toch weer een beetje in het, weliswaar kunstige, verdombroekje hadden geduwd.

Juist omdat we in ons blad de nadruk leggen op het bestaansrecht van de vulva – ongeacht de bezitter, want trans personen worden vaak buiten dit onderwerp gehouden. Naast historie, seksueel plezier, esthetische trends en fabeltjes, wilden we vooral ook kijken naar hoe de vulva wordt behandeld in het onderwijs en de medische wereld, het toch weer hebben over genitale verminking, maar ook menstruatiearmoede en menstruatiediscriminatie. Strikt genomen zijn we daarmee de grens overgestoken naar de baarmoeder.

Uit al die verhalen blijkt dat we nog een lange weg te gaan hebben naar gelijkheid. De vraag is: hadden we juist daarom de vulva, met al haar onderdelen en in alle verschillende vormen, kleuren en afmetingen, niet veelvuldig in dit blad moeten tonen? Is ieders vulva privé of moeten we haar publiek maken om te zorgen dat ze net zoveel ruimte krijgt als de penis? Ik ben benieuwd wat jij vindt.

Wie is er bang voor de vagina?

Hoe de ‘poenie’-verkiezing schaamte rondom de vulva vergroot

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons