In het kader van haar opleiding moest ze een jaar stage lopen. Tijdens een online zoektocht naar een mogelijke stageplek kwam ze terecht bij een stichting voor (ex-)gedetineerden, van diverse nationaliteiten. “Dat sprak me vanwege de doelgroep heel erg aan.” Taïna werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. “Nadat ik me had voorgesteld en we een tijdje hadden gepraat, vroeg de werkgever of ik medicijnen gebruikte. Ja, zei ik. Toen vroeg hij of ik die medicijnen overdag moest slikken. Omdat het binnen de gevangenis nodig zou zijn dat er dan een verklaring zou komen zodat ik die medicatie mee naar binnen zou mogen nemen. Toen zei ik dat dat niet nodig was, omdat ik mijn medicatie altijd ’s avonds inneem. Ik zag dat hij nieuwsgierig werd – en ik bedacht me dat het geen kwaad kon om er open over te zijn. Dus vertelde ik dat ik hiv heb. Hij reageerde heel positief en wilde meer weten. Ik heb hem toen verteld over hiv in het algemeen en over mijn leven met hiv. Hij vond het heel interessant en vond het knap hoe open ik erover was.” Na afloop van het gesprek gaat Taïna met een goed gevoel naar huis. Of ze de stageplaats wel of niet heeft, maakt haar al niet meer uit, ze heeft in ieder geval weer iemand over hiv kunnen voorlichten.
Vroeg volwassen
Op de dag van het sollicitatiegesprek krijgt Taïna al te horen dat ze is aangenomen. Inmiddels loopt ze al een aantal maanden met veel plezier stage bij de organisatie. “Naast mijn toenmalige gesprekspartner is ook mijn andere leidinggevende op de hoogte van mijn hiv-status. Mijn collega’s weten het niet. Dat zijn namelijk vooral jongeren die hier net als ik stage lopen. Ik heb hen wel verteld dat ik vrijwilligerswerk doe voor de Hiv Vereniging en het een en ander over hiv verteld. Maar dat ik zelf ook hiv heb, weten ze niet.”
“Ik heb het lang genoeg alleen ‘gedragen’.
Dit artikel is onderdeel van de serie Positief Contact en verscheen eerder op de website van de Hiv Vereniging en is met toestemming doorgeplaatst. De achternaam van Taïna is bij de redactie bekend.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand