Meer dan 70.000 mensen liepen afgelopen weekend mee met de jaarlijkse Tokyo Rainbow Pride parade. Een kleurrijke processie van deelnemers vulde de straten van de Japanse hoofdstad. Zij kwamen bijeen om aandacht te vragen voor de rechten van de Japanse homo- en transgendergemeenschap. Veel Japanse LHBT’s zijn namelijk het slachtoffer van getreiter en discriminatie, met name op scholen.
Uit de resultaten van het rapport van HRW, getiteld “The Nail That Sticks Out Gets Hammered Down: LGBT Bullying and Exclusion in Japanese Schools”, blijkt dat LHBT-studenten in alarmerend hoge mate worden gekwetst en gekweld om hun seksuele geaardheid of gender identiteit.
Veel van de gepeste studenten trekken zich terug in stilte en worden gedreven tot zelfhaat, en in sommige gevallen zelfs tot zelfverwonding
'Wreed anti-LHBT gepest is alom aanwezig op Japanse scholen', schrijft HRW. 'Als resultaat trekken veel van de gepeste studenten zich terug in stilte en worden gedreven tot zelfhaat, en in sommige gevallen zelfs tot zelfverwonding.' Volgens het rapport komt zelfverwonding, hier gedefinieerd als het snijden van jezelf met een scherp object, veelvuldig voor onder homoseksuele en transseksuele jongeren.
Gebaseerd op interviews met meer dan vijftig studenten, oud-studenten, leraren en experts vanuit heel Japan, concludeert HRW dat het gepest van deze groep een omvangrijk en wijdverspreid probleem is.
Veel van de geïnterviewden vertelden regelmatig anti-LHBT opmerkingen naar hun hoofd te krijgen. 'Veel mensen denken simpelweg dat wij monsters zijn', zegt een lesbische student die anoniem wil blijven omdat ze niet opbaar voor haar seksuele geaardheid durft uit te komen.
Geestesstoornis
Voor transgender-studenten blijven met name schooluniformen een groot probleem. In Japan dragen studenten typisch gender-gesegregeerde uniformen, dus rokjes voor meisjes en broeken voor jongens. Transgenders die een verzoek doen om hun uniform aan te passen aan hun identiteit, worden regelmatig door scholen doorgestuurd naar psychiaters om zich te laten onderzoeken op geestesstoornissen.
'Wanneer studenten worden beschouwd als 'anders', hebben ze vaak te maken met pesten', stelt Kyle Knight, onderzoeker van HRW. 'Studenten krijgen het meest te leren over hun seksuele oriëntatie en gender-identiteit door de homofobe opmerkingen van mede-studenten en in sommige gevallen zelfs van hun leraren.'HRW stelt dat leraren niet voldoende zijn opgeleid om efficiënt met homofobie en transfobie om te gaan. Omdat onsympathiek commentaar en onverschilligheid van leraren er vaak toe leidt dat studenten hun seksuele identiteit als problematisch gaan beschouwen, roept HRW op dat verplichte trainingen over diversiteit binnen seksualiteit moeten worden opgesteld voor leraren.
Homofood pestbeleid
HRW erkent dat het homofobe en transfobe gepest niet alleen een probleem is in Japan, maar stelt dat het land wel achterblijft in verhouding tot andere landen in het versterken van de rechten voor LHBT's. Daarnaast zegt de organisatie dat de overheid niet genoeg maatregelen neemt om deze gemarginaliseerde studenten te ondersteunen.
LHBT-kwesties komen vrijwel niet voor in het nationale curriculum en worden niet vermeld in wetten die pesten moeten voorkomen. Volgens HRW wordt het pesten van studerende homoseksuelen en transgenders niet erkend door het nationaal pestbeleid omdat harmonie op scholen belangrijker wordt gevonden dat het noemen van bepaalde groepen die extra bescherming tegen pesten zouden moeten krijgen.
Het is tijd dat de Japanse overheid ook de rechten van homoseksuelen en transgenders op eigen bodem gaat verbeteren
'De Japanse overheid heeft verschillende malen geprobeerd om LHBT-studenten te steunen, maar het nationaal anti-pestbeleid blijft achter op het gebied van seksuele oriëntatie en gender identiteit', zegt Kanae Doi, directeur van de Japanse tak van HRW. 'De overheid moet dit beleid dringend aanpassen, zodat er ook geluisterd wordt naar het gepest dat homoseksuelen en transgenders hebben te verduren op scholen.'
'Japan kan dit probleem oplossen', stelt HRW. Als lidstaat van de Verenidge Naties wordt het land als redelijk progressief beschouwd op het gebied van LHBT-rechten op internationaal niveau. Japan steunde eerder twee historische LHBT-resoluties in 2011 en 2014. 'Het is tijd dat de Japanse overheid ook de rechten voor homoseksuelen en transgenders op eigen bodem gaat verbeteren', aldus HRW.