Om zich te kunnen onderscheiden van alle andere Surinaamse eetgelegenheden in Amsterdam, koos Gambier voor een veganistische keuken. Haar dochter was met de suggestie gekomen; die is lactose-intolerant. Inmiddels eet Gambier zelf ook sinds twee jaar vegan. Het restaurant draagt de naam The Old Soul ter ere van haar moeder en grootmoeder: twee ‘oude zielen’ die haar de liefde voor de Afro-Surinaamse keuken meegaven.
Gambier serveert onder meer moksi alesi (een gerecht dat oorspronkelijk gemaakt werd van kliekjes en vele varianten kent zoals rijst met bonen en bakbanaan), pompastei (pastei met pomtayer, een Zuid-Amerikaans knolgewas) en okrasoep. Daarnaast kun je bij The Old Soul terecht voor een high tea met Surinaamse zoetigheden, zoals bojo (cassave-kokoscake) en fiadoe (taart gevuld met gedroogde vruchten). Haar gasten zijn voornamelijk buurtbewoners uit Amsterdam-Zuid, zowel witte als Surinaamse Nederlanders.
“Mijn vegan versies worden echt omarmd door de jonge generatie Surinamers”, vertelt Gambier. “De oudere generatie Surinamers staan vaak sceptischer tegenover vegan; ze vragen zich af hoe je bijvoorbeeld pom zonder kip of zoutvlees maakt.” Het verbaast Gambier: “Hoe kun je je gerecht laten bepalen door een stukje spierweefsel?”
Met de zachtroze muren, schilderingen en geruite kleedjes op tafel heerst in The Old Soul een huiselijke sfeer. Anders dan in de Surinaamse afhaalrestaurants. “Ik hoorde laatst nog iemand zeggen: ‘Als ik hier ben, voelt het alsof ik bij iemand thuis mee-eet.’ Dat is precies wat ik wilde bereiken.”
Zo maak je roerbak okra en tofu
Ingrediënten
500 gram okra (ook wel oker genoemd)
250 gram tofu
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 tomaten, in blokjes gesneden
1 eetlepel tomatenpuree
handvol basilicumblaadjes, grof gehakt
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 laurierblad
theelepel pimentpoeder
sap van 1 limoen
zout en peper naar smaak
Bereiding
Okra wordt vaak als bindmiddel gebruikt in stoofpotten en curry’s, maar je kunt het ook gewoon als groente eten. Snijd de tofu in blokjes en bestrooi deze met zout en peper. Bak de tofu in olie en zet het apart. Snijd de okra in stukjes van ongeveer 2 cm en bak ze kort in een pan met een beetje olie. Haal de okra uit de pan, voeg een beetje olie toe en bak de fijngehakte ui en knoflook in dezelfde pan tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee, tot het gaat geuren. Voeg de blokjes tomaat, gemberpoeder, paprikapoeder, laurierblad en pimentpoeder toe. Roer alles goed door elkaar en laat het een paar minuten sudderen. Voeg de gebakken tofu, de gebakken okra en basilicumblaadjes weer toe aan de saus in de pan. Roerbak kort samen en breng op smaak met limoensap, zout en peper. Serveer met rijst of quinoa.
Dit interview en het recept verschenen in juni 2024 in OneWorld Magazine.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand