Het altaar wordt klaargemaakt in de LHBTI ICEM Betelkerk in Rio de Janeiro. Beeld: Wies Ubags

‘Jezus zou bier drinken met transgender sekswerkers’

Gelovige LHBT-personen hebben het moeilijk in Brazilië. Grote evangelische kerken verwerpen homo- en transseksualiteit als ingegeven door de duivel. Maar er is een kerk die een thuishaven biedt, de uit de VS afkomstige Metropolitan Community Church.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Voor God bestaat de vraag niet of iemand LHBT, hetero of sekswerker is. Dat weet de Braziliaanse Lea Carvalho, al twintig jaar getrouwd met een vrouw, heel zeker. “God is diversiteit”, zegt ze met een glimlach op haar ronde gezicht. Ze is een kordate en ook zachtaardige vrouw, die alleen maar het goede wil voor iedereen. We spreken elkaar op een mooie herfstavond op een terrasje in haar woonwijk Méier in het noorden van Rio.

Haar puberjaren waren niet makkelijk: haar ouders waren aangesloten bij een Baptistenkerk waar normen en waarden en de regels voor de seksen onwrikbaar vaststonden. “Seksisme en vrouwenhaat”, concludeert Carvalho. “Vrouwen en mannen moeten hun plaats kennen, de vrouw is ondergeschikt aan de man.”

Lesbisch, en dan?

Carvalho: “Ik was ervan overtuigd dat God niet van me hield.” Toen ze financieel onafhankelijk werd en het ouderlijk huis verliet, werd het beter. Ook de kerk had ze verlaten, maar ze geloofde nog steeds in God. Ze had een andere thuishaven nodig om haar geloof te beleven.

“Als Jezus nu op aarde zou verschijnen, zou hij bier drinken met de transgender prostituees die tippelen aan de avenida Augusto Severo”, zegt ze. “Veel mensen willen door hun kerk worden beteugeld en geleid. Ze mogen van veel pastores geen alcohol drinken en niet feestvieren. Maar Jezus is een onderwijzer die leerde om lief te hebben en die ons leerde om te strijden voor gelijkheid.”

Toen kwam er een kerk op haar pad die LHBT-personen met open armen ontvangt: de Metropolitan Community Church  is een evangelische gemeenschap, opgericht in 1968 als antwoord op de homohaat in de reguliere evangelische kerken in de Verenigde Staten. MCC heeft kerken over de hele wereld, ook in Nederland: de Internationale Roze Kerk MCC.

De Metropolitan Community Church is een evangelische gemeenschap, opgericht als antwoord op homohaat in de reguliere evangelische kerken

Een van de vestigingen in Rio is de ICEM Betelkerk. Pastor van de ICEM Betel in Rio is de jonge homoseksueel Luiz Gustavo Silva. “We hebben zelfs kerken in Oeganda, waar homohaat mede door de invloed van Amerikaanse evangelisten wijd verbreid is. Een pastor werd gearresteerd vanwege zijn seksuele voorkeur en kon op borgtocht vrijkomen als hij 700 dollar betaalde. Over de hele wereld zijn giften naar Oeganda gestuurd. Ook wij hebben bijgedragen.”
Luiz Silva. Beeld: Wies Ubags
ICEM Betel is een piepklein kerkje in een onopvallend pand aan de rand van de uitgaanswijk Lapa in Rio. “We tellen vijftien leden”, zegt Silva met een verlegen glimlach, “en zo’n dertig mensen die onze diensten regelmatig bezoeken. De meesten komen uit een evangelisch milieu, waar ze zich door de vijandige houding tegenover LHBT-mensen niet meer thuis voelen.”

Beveiliging

Het is zondag eind van de middag, het loopt al tegen zessen, het tijdstip dat de wekelijkse dienst begint. Een man met een muts komt de gebedsruimte binnen, ziet de transgender Brian, die gehuld is in een jurk en een helblonde weelderige hanenkam op zijn hoofd draagt en keert schielijk om.

Met de vijandelijkheden tegen de kerk valt het wel mee, in het doorgaans niet erg LHBT-vriendelijke Rio, maar pastor Silva onderkent dat men wel voorzichtig is. “Er is altijd iemand die de deur in de gaten houdt als we geconcentreerd zijn in ons gebed. Een van de bewoners van het appartementencomplex hierboven is één keer dronken binnengedrongen en heeft één keer een glas gevuld met urine naar beneden gegooid. We hebben aangifte gedaan; we hebben de wet aan onze kant, want die zegt dat je geen kerkdiensten mag verstoren.”

Gelukkig pakte de bewonersvereniging van het appartementencomplex de zaak goed op en riep de man tot de orde. “Maar dat komt misschien omdat de voorzitster juriste is en weet dat er anders problemen zouden komen”, relativeert Silva met een knipoog. Zijn vriend Leandro tuigt het altaar op met een groot regenboogkleurig doek als kleed. ‘God houdt van alle personen’, staat er in het Portugees op. Brian oefent wat liederen van vanavond op het orgel.

Iedereen heeft een rol in de dienst, zo zal blijken. De een leest Bijbelteksten voor, de ander gaat voor in gezang en een derde deelt kleine envelopjes uit waar de gelovigen hun financiële bijdrage in kunnen stoppen.

In de Bijbel komen LHBT-mensen er niet goed vanaf. “Hij bestaat uit losse boeken die twee- tot drieduizend jaar geleden tot stand zijn gekomen in een patriarchale, vrouwonvriendelijke machomaatschappij”, verklaart pastor Silva eenvoudig. “Het is een ruwe tekst die je moet lezen met de blik van Christus. En Christus is liefde. Alles wat geen liefde voortbrengt, komt niet van God. Zo eenvoudig is het.

De bijbel is tot stand gekomen in een patriarchale, vrouwonvriendelijke machomaatschappij

En wij zijn niet de enigen die de Bijbel herinterpreteren. Dat doen de radicalen, die ons vanwege onze seksuele voorkeur veroordelen, ook. In de Bijbel staat dat de vrouw zich moet sluieren en dat ze gestenigd moet worden bij overspel. Maar daar houden ook de radicalen zich niet aan. Waarom zou je dan niet ook voor homoseksuelen en transgenders de Bijbel kunnen herinterpreteren?”

Gekruisigd

In zijn preek verhaalt pastor Silva over de apostelen Petrus en Paulus. Beiden kwamen slecht aan hun eind. Paulus werd onthoofd en Petrus ondersteboven gekruisigd, omdat ze in plaats van de keizer van Rome Jezus Christus vereerden. Het Romeinse Rijk is als Brazilië, aldus de pastor, dat de gevestigde orde verdedigt en de armen en hulpbehoevenden aan hun lot overlaat.

“Hoeveel mensen zitten er niet in de gevangenis die een brood gestolen hebben of een paar gram drugs op zak hadden, terwijl de mensen die het land bestelen vrijuit gaan? De woon-werkvergoeding voor een rechter is hoger dan het salaris van een onderwijzer”, betoogt Silva. “Hoeveel LHBT-personen kunnen op hun werk of in hun kerk zeggen dat zij een andere seksuele beleving hebben?” Zijn kleine schare volgelingen van vanavond knikt instemmend en prevelt ‘Amen’.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons