Seada Nourhussen is hoofdredacteur van OneWorld. Beeld: Anh Kiet Duong
Column

Ken jij nog een goeie man?

Bij OneWorld is het standaard vrouwendag, het off- en online blad wordt voor 90 procent door vrouwen gemaakt. Er is eerder sprake van een mannentekort, zegt hoofdredacteur Seada Nourhussen. ‘Of voldoen mannen niet aan onze standaard?’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“En wat gaat OneWorld doen met Internationale Vrouwendag?”
Toen ik die vraag vorige week kreeg, besefte ik dat ik Wereldvrouwendag een beetje was vergeten – en de rest van de redactie blijkbaar ook. Misschien omdat het bij ons standaard vrouwendag is. Dat bedoel ik niet flauw, à la: ‘Hier in huis is het elke dag Valentijn, hoor.’ Ik bedoel: OneWorld wordt voor 90 procent door vrouwen (mogelijk) gemaakt.

Van de hoofdredacteur tot de redactiechef, redacteuren, (freelance)schrijvers, stagiairs – in vier jaar tijd heb ik vier jongemannen meegemaakt. Maar ook bijna alle correspondenten, fotografen, illustratoren, beeldredacteuren, vertalers, datajournalisten en projectmanagers: vrouwen. In de redactieraad zitten alleen maar vrouwen en de raad van toezicht telt één man. Uiteraard is daar wel uitgever John Olivieira en wordt onze site – vrij stereotiep – door twee mannen onderhouden, maar daar houdt het wel op. Inhoudelijk en visueel wordt OneWorld geleid door vrouwen.

Van de tien recentste artikelen online – van een verslag vanuit Polen en Oekraïne over zwarte vluchtelingen, tot achtergrondstukken over CBS-statistieken, de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië en de Tweede Wereldoorlog, is er één door een man geschreven. Onze chef redactie, eindredacteuren en social mediaredacteur zijn ook allemaal vrouwen. Van de magazineartikelen is het merendeel (75 à 80 procent) door vrouwen geschreven en zo’n 60 procent door vrouwen gefotografeerd of geïllustreerd. En het hele blad wordt door één vrouw vormgegeven.

Wanneer vrouwen de norm zijn, verdwijnen bepaalde sociale ongelijkheden

En als we toch bezig zijn: De vrouwen bij ons zijn ‘divers’ – ik háát dit woord omdat het me doet denken aan een assortiment goedkope bonbons met vieze vulling zoals kersenlikeur en marsepein, maar in deze context is het wel toepasselijk. Nog te vaak wordt met ‘vrouwen’ in Nederland en de rest van de westerse wereld impliciet één type vrouw bedoeld: wit, theoretisch opgeleid, middenklasse, hetero, cisgender en able bodied. Maar de OneWorld-vrouwen hebben allerlei afkomsten, seksuele en genderidentiteiten en lichamen in allerlei soorten en maten. Ook dat is geen specifieke zoektocht geweest: blijkbaar trek je aan wat je uitstraalt.

Is dit een zelf feliciterend stukje over hoe progressief OneWorld is? Misschien. Maar wat ik bedoel te zeggen is dat bepaalde sociale ongelijkheden verdwijnen wanneer vrouwen, in al onze verscheidenheid, de norm zijn. Ik snap dus ook niks van al die talkshows – waar de redacties overigens vol zitten met vrouwen – die elk jaar moeten toegeven: wéér bijna alleen maar mannelijke meningen aan tafel gehad. Hun repliek: vrouwen wíllen gewoon niet; ze zijn veel te genuanceerd en bescheiden. In tegenstelling tot mannen: gooi er een kwartje in en ze ratelen je programma vol over elk onderwerp, of ze er nou expert in zijn of niet.

En ik denk alleen maar: waar hálen ze die types vandaan? OneWorld heeft op bijna alle vlakken juist een mannentekort. Laat ik dat nuanceren: mannen die voldoen aan onze standaard. Geregeld vragen we daarom aan elkaar: ‘Ken jij nog een goeie man die dit kan schrijven?’ Of: ‘Zouden we hier geen man voor moeten zoeken? Misschien ook wel eens leuk…?’ Maar vaak eindigen wij dan toch weer bij vrouwen die – waarschijnlijk vanwege hun vrouw zijn – oog hebben voor onderbelicht onrecht, nuances in nieuws willen aanbrengen en een urgente pen hebben.

Die vrijheid gun ik ook meer mannen. Dus drop ik de vraag hier ook maar: “Ken jij nog een goeie man?”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons