Beeld: Mariët Mons

Bij Mama’s Koelkast koop je gerechten van moeders uit alle windstreken

Na de dood van haar moeder realiseerde Aaliyah Bochhah (43) zich hoeveel ze haar gerechten zou missen. Daarom begon ze met Mama’s Koelkast, een winkel, catering- en leerbedrijf waar meer dan honderd moeders familierecepten uit 21 verschillende landen koken. ‘Mijn moeder zou heel trots zijn, dat ik andere vrouwen help om financieel onafhankelijk te zijn.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In 2012 stond Aaliyah Bochhah met ingevroren bakjes Marokkaanse erwtensoep en harira van haar zojuist overleden moeder in haar hand. “Ze was altijd bezorgd over me: at ik wel goed nu ik op mezelf woonde? Mijn vriezer zat vol met haar eten. Moest ik dit opeten of bewaren? Het besef dat ze dit eten nooit meer voor mij kon maken, was zo’n tastbaar bewijs van haar dood. Ik wilde de herinnering aan haar eten niet kwijt.”

 

Na haar studie pedagogiek werkte Aaliyah Bochhah (43) op de redactie van het Jeugdjournaal. Toen haar moeder ernstig ziek werd, zegde ze haar baan op om voor haar te kunnen zorgen. Sinds 2023 runt ze een winkel, catering- en leerbedrijf in de Amsterdamse Jordaan waar
moeders uit alle windstreken elke dag de lekkerste gerechten koken.

 

Het zette haar aan het denken. Er zijn zoveel moeders die koken zoals de hare. “Hoe leuk is het om een moeder als de mijne de kans te geven om buiten de deur te koken, haar eten te verkopen en sociale contacten op te doen?” Bochhah opende een winkel in Utrecht, zette er een koelkast neer en Mama’s Koelkast was geboren.

 

Inmiddels is ze verhuisd van Utrecht naar Amsterdam en zijn er 117 kookmama’s, die gerechten uit 21 verschillende keukens maken, van Brazilië tot China. De gerechten uit de koelkast kun je ter plekke eten of thuis opwarmen. In de Academy die Bochhah oprichtte, volgen moeders gratis een opleiding van drie maanden om hun kookkunsten te professionaliseren; ze leren van alles over voedselveiligheid, prijsberekening en presentatie. Uiteindelijk kunnen ze een onderneming starten: ze beheren hun eigen koelkast, sommigen doen ook catering bij bedrijven of hebben na een aantal jaar een eigen foodtruck.

 

Tweet dit

Het geeft de moeders zoveel kracht om geld te verdienen met hun eigen gerechten

Tweet dit

 

Veel vrouwen horen al jaren: jij kunt zo lekker koken, doe daar wat mee, vertelt Bochhah. “Maar vaak zijn ze onzeker. Het geeft ze zoveel kracht om geld te verdienen met hun eigen gerechten. Laatst hadden we met alle mama’s een feestje in de winkel. Een van de vrouwen was voorheen altijd een beetje verdrietig en verlegen, en nu zo vrolijk aan het dansen!” Wat Bochhah’s eigen moeder zou vinden van Mama’s Koelkast? “Ik denk dat ze heel trots zou zijn, vooral omdat ik zelfstandig ben en andere vrouwen help om financieel onafhankelijk te zijn.”

 

Hoe maak je Msmen?

Deze Marokkaanse pannenkoek kun je zowel zoet (bijvoorbeeld met honing) als hartig eten (met gebakken groenten). Het recept komt van Bochhah’s moeder. “Want haar msmen zijn het lekkerst!”

Ingrediënten (6 stuks)

150 g Marokkaanse griesmeel (smida)
300 g bloem
½ theelepel gedroogde gist
1 eetlepel volle melk
¼ theelepel boter
½ theelepel zout
¼ theelepel suiker
200 ml lauwwarm water + 30 ml extra
voor het kneden
50 ml zonnebloemolie

Bereiding

Meng de bloem, het griesmeel en het zout.
Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed het met de hand tot een samenhangend deeg. Verdeel het in zes gelijke bolletjes, vet ze in met wat olie en leg ze op een ingevette plank. Laat ze een kwartiertje rusten, afgedekt met plastic folie. Druk een bolletje uit tot een groot, dun vierkant. Besprenkel met olie en bestrooi met griesmeel. Vouw een derde van de lap naar binnen en vouw de rest eroverheen. Bestrooi weer met griesmeel en vouw beide zijkanten naar binnen tot een vierkant. Vouw alle andere bolletjes ook zo. Verhit een ruime koekenpan op hoog vuur. Doe een scheutje olie in de pan, leg de msmen erin en zet het vuur middelhoog. Draai de msmen om als de bovenkant gelig en droger wordt. Besprenkel met nog wat olie en bak de msmen om en om, zo’n halve minuut per kant. Na een paar minuten is de msmen mooi goudbruin en klaar om op te eten!

 Dit artikel (en recept) verscheen eerder in OneWorld Magazine van september 2024.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons