“Dat heeft te maken met intersectioneel feminisme: dat gaat niet alleen om gelijke rechten voor mannen, vrouwen en andere genderidentiteiten; het gaat over opkomen voor álle mensen die zich in de marges bevinden. Het benadert alle kenmerken van mensen: hun genderidentiteit, maar ook hun inkomen, huidskleur, gezondheid, leeftijd, woonplaats en nog veel meer. Al die kenmerken dragen bij aan hoe goed of slecht je het treft, en dus ook aan hoe klimaatverandering jou treft. Het komt bijvoorbeeld veel voor dat mensen met een bepaalde genderidentiteit of seksuele oriëntatie buiten de boot vallen als het om noodhulp gaat. En als je in het Westen bent geboren, heb je een flink privilege: dan kun je zeggen dat klimaatverandering een probleem van de volgende generatie is. Maar op veel plekken in de wereld ís het al voelbaar.
“Door klimaatverandering worden gemarginaliseerde mensen dúbbel geraakt
Noor Blokhuis is afgestudeerd in theologie, was voorzitter van DWARS en werkte een aantal jaar op het landelijk bureau van GroenLinks. Ze besloot VegaNora op te zetten omdat ze de ‘langzame processen en eindeloze compromissen van het politieke wereldje’ zat was. Sinds het voorjaar van 2019 organiseerde ze acht evenementen, op verschillende locaties. Telkens worden gastsprekers en een panel uitgenodigd om over een bepaald thema te praten: van body positivity tot feminisme en de islam. Maar ook een kickboksles voor vrouwen passeerde al de revue. Het menu op de events is altijd veganistisch.
“Laten we niet doen alsof rijke witte mensen veganisme hebben uitgevonden
“Voor mij, en veel mensen, is veganisme deel van een duurzame levensstijl. Er komen niet alleen maar die-hard vegans naar de avonden, maar de meesten zijn wel bezig met duurzaam leven, en dus ook nieuwsgierig naar veganisme. Wat ik vooral wil laten zien, is dat veganisme niet duur hoeft te zijn. Ik heb eens een driegangendiner voorbereid wat nog geen 5 euro per persoon kostte. Het kán wel duur zijn als je kiest voor biologische ingrediënten en allerlei luxe vleesvervangers. Er ontstaan steeds nieuwe, hippe producten die vooral voor de hogere inkomens bedoeld zijn. Maar laten we niet doen alsof ‘wij’, rijke witte mensen, veganisme hebben uitgevonden: in veel culturen is het al lang héél normaal om veganistisch te eten. Het hoeft niet duur te zijn, maar het is hip, dus wordt het duur.
Je zegt dat je met jouw evenementen wil bijdragen aan een inclusieve maatschappij, én een inclusieve klimaatbeweging. Hoe verwerk je dat in de thema’s?
Binnenkort wil ik een evenement organiseren waar we openlijk praten over hoe we de klimaatbeweging inclusiever kunnen maken. Dan wil ik sprekers uitnodigen die nu nog niet echt vertegenwoordigd worden, zoals mensen met lagere inkomens en personen van kleur. Ik vind dat mensen zoals ik – wit, hoogopgeleid, stedelijk – de verantwoordelijkheid hebben om soms een stapje opzij te zetten en anderen de ruimte te bieden.
“Stemrecht voor zestienjarigen is óók intersectioneel feminisme
Wat is het belangrijkste doel van dit initiatief?
“Het belangrijkste doel van de evenementen, daar kwam ik eigenlijk gaandeweg pas achter. Door de manier waarop ik de avonden modereer, creëer ik een veilige en inclusieve sfeer – ik zeg aan het begin altijd iets over huisregels en respect voor elkaar. Veel sprekers lieten weten dat dit ze meer trekt dan een panel met harde discussies waar links en rechts tegenover elkaar staan. Ik vind het persoonlijk ook vaak een zoektocht om gelijkgestemde mensen te vinden, dus op deze avonden wil ik mensen laten merken dat ze niet alleen zijn. Hier kunnen ze vrijuit spreken en persoonlijke ervaringen delen zonder dat ze belaagd worden, zoals op Twitter zo vaak gebeurt.”
“Feminisme is niet alleen een vrouwenzaak: seksisme is een mannenprobleem
“Ik ben gereformeerd opgevoed, en toen ik begin twintig was heb ik daar wat afstand van genomen. Toen begon ik zelf veel na te denken over genderidentiteit. Plus ik ben biseksueel, dus dat wierp ook wat vragen op. Mede daardoor heb ik wat mentale struggles gehad en ik wil daar taboes over doorbreken: ik wil dat we als samenleving open spreken over bijvoorbeeld depressie en angsten, en dat we er op een goede manier mee omgaan. En nogmaals, intersectioneel feminisme kijkt naar alle aspecten van wie een mens is, dus óók de minder zichtbare aspecten zoals mentale gezondheid. Ik ben gewoon erg geneigd om te kijken naar alle manieren waarop mensen er niet helemaal bij passen en worden buitengesloten.”
Organiseer je women-only events of is iedereen welkom?
“Iedereen is welkom – ik vind het juist heel belangrijk om uit te stralen dat feminisme niet alleen een vrouwenzaak is. Seksisme is een mannenprobleem, en bovendien zou ik een grote groep uitsluiten als ik het publiek in mannen en vrouwen opdeel. Maar uiteindelijk komen er wel vooral vrouwen, want met het label ‘feminist’ trek je helaas nog weinig mannen.”
Wanneer kunnen mensen in je eigen restaurant aanschuiven?
“Dat zit er denk ik wel in, maar het kan nog even duren. Ik zou daarvoor namelijk iets moeten doen waar ik niet goed in ben: om hulp vragen. Tot nu toe doe ik alles alleen en maak ik geen winst, ik zou dan echt een team moeten opzetten. Met dit platform wil ik er vooral achter komen of er animo is voor iets als VegaNora, en waar mensen behoefte aan hebben. Vooralsnog gaat het goed, en doe ik dit met veel plezier. Natuurlijk heb ik grote dromen en wil ik de wereld veranderen maar voor nu vind ik het neerzetten van een fijne omgeving waar mensen bondgenoten kunnen vinden, al heel waardevol.”
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand