Praten over seksueel plezier maakt meisjes sterk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Als je met een jongen naar bed gaat , moet hij  voor de condooms zorgen, anders moet je geen seks met hem hebben hoor!” – dit heb ik vaak gehoord, zowel tijdens het geven van seksuele voorlichting als privé. Het klinkt op het eerste gezicht misschien ook niet zo gek, het is immers goed dat ook mannen en jongens binnen heteroseksuele relaties een deel van de zorg voor anticonceptie en soa preventie dragen.

Afhankelijk
Het is bovendien ook niet gek om de boodschap mee te geven dat wanneer je geen condoom bij hebt, je misschien beter geen vaginale seks kunt hebben. Wat echter wel gek is, is dat veel meiden niet het heft in eigen handen durven nemen , door condooms mee te brengen. Waarom eigenlijk niet? Een meisje is op deze manier afhankelijk van de jongen als zij seks wil hebben – als hij geen condooms op zak heeft, kan zij niet met hem naar bed.

Volgens archetypische man-vrouw verhoudingen, moeten vrouwen seks afhouden en eigenlijk niet eens uit zichzelf willen – seks is iets voor mannen

Dat de verantwoordelijkheid voor seks bij vrouwen wordt gelegd, zie je traditioneel helaas heel vaak. Volgens archetypische man-vrouw verhoudingen, moeten vrouwen seks afhouden en eigenlijk niet eens uit zichzelf willen – seks is iets voor mannen. Deze gendernorm is bijvoorbeeld ook een van de redenen voor meisjesbesnijdenis. Door “het plezier weg te snijden” probeert men seks voor vrouwen minder aantrekkelijk te maken.

OneWorld Love organiseert samen met de SRHR Alliance & de Youth Empowerment Alliance de interactieve talkshow ‘ABOUT A GIRL’, over de Nederlandse inzet om meisjes over de hele wereld vooruit te helpen. Kom je ook?

Geen goede boodschap
Vrouwen en meisjes dragen wel de meeste negatieve gevolgen van onveilige seks- ongewenste zwangerschappen en SOA’s; wereldwijd is 60% van de mensen met HIV een jonge vrouw. Vaak is er dan verwondering: “Maar waarom bescherm je jezelf dan niet?! Door jezelf te beschermen, voorkom je die ongewenste gevolgen en houd je seks tenminste leuk, toch?” Klopt, maar het probleem is dat meisjes veel te weinig de boodschap mee krijgen dat seks óók voor hen leuk is – of zou moeten zijn.

Vandaar ook dat ik  regelmatig van vrouwen en meiden hoor dat mannen het condoom maar moeten meenemen. Het lijkt kennelijk geen optie dat zij zelf seks zo leuk vinden dat ze zelf hiervoor het initiatief nemen. Dat het nodig is om dus meer aandacht te besteden aan vrouwelijk plezier tijdens seks, wordt verder onderstreept door het feit dat maar liefst 11% van de meisjes onder de 25 in Nederland regelmatig pijn heeft tijdens seks. Pijn tijdens vaginale seks ontstaat in veel gevallen doordat een vrouw niet voldoende opgewonden is.

29% van studentes weet niet waar clitoris zit

Voorlichting over seksueel plezier 
Met meer aandacht tijdens seks voor de opwinding en het plezier van vrouwelijke partners vaak is op te lossen. Echter weet een groot deel van de meisjes, vrouwen, maar ook mannen en jongens, nauwelijks iets over hoe plezier en opwinding werken in het vrouwelijk lichaam. In een studie onder studentes bleek bijvoorbeeld 29% niet te weten waar de clitoris zit, terwijl dit nu juist hét orgaan voor vrouwelijk seksueel plezier is!

Om meisjes écht bewust te maken van hun lichaam en hun rechten, vind ik dat iedereen seksuele voorlichting moet krijgen over seksueel plezier. We moeten meer benadrukken dat seks voor iedereen die eraan deelneemt plezierig hoort te zijn, maar we moeten daarnaast ook meer uitleg geven over de mannelijke en  vrouwelijke anatomie, onder andere die van de clitoris, waar maar weinig mensen van op de hoogte zijn.

Overwin die angst voor rode oortjes!

Meer dan vaginale penetratie
Meisjes en vrouwen hebben het recht te weten hoe hun lichaam in elkaar zit en bovendien helpt deze kennis hen en hun partners meer plezier te beleven. Door meer aandacht te besteden aan plezierige seks in voorlichtingsprogramma’s, zowel in Nederland als in het buitenland, leren jongeren iets over hoe ze fijne seks kunnen hebben, en dat er zoveel  manieren zijn om opgewonden te raken en seksueel plezier te beleven.

Vaak wordt er nu alleen maar gefocust op vaginale penetratie, wat heteronormatief is en voorlichting minder relevant maakt voor mensen met een andere seksuele oriëntatie. Door meisjes mee te geven dat seks ook voor hen leuk en plezierig is, zullen zij bovendien ook eerder het initiatief nemen om zichzelf te beschermen. Dus, wil je soa’s en ongewenste zwangerschappen terugdringen, maar vooral ook meisjes bewust maken van hun rechten? Overwin dan je angst voor rode oortjes en praat over (vrouwelijk) seksueel plezier!

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons