Voor lhbti-stellen betekent een kinderwens eigenlijk standaard een lang juridisch proces. En dat is wettelijke ongelijkheid, vindt Desiree Maes, die als ‘Roze Advocaat’ lhbti-stellen bijstaat in zaken rond ouderlijk gezag en echtscheiding. Zo’n speciale advocaat is nodig, besloot Maes zo’n vijf jaar geleden, omdat het Nederlandse familierecht zich nog altijd richt op het traditionele huwelijk tussen man en vrouw en het biologisch moederschap. Voor stellen die niet in dit traditionele gezinsplaatje passen, liggen zaken als ouderlijk gezag en echtscheiding daardoor een stuk ingewikkelder. “Cliënten zijn soms anderhalf jaar bezig om dezelfde ouderlijke rechten te krijgen die een heterostel vanzelfsprekend heeft.”
“Cliënten zijn soms anderhalf jaar bezig om dezelfde ouderlijke rechten te krijgen als een heterostel
“De juridische processen die een lesbisch of homoseksueel stel moet doorlopen om überhaupt voor beide ouders ouderlijk gezag te krijgen, zijn tijdrovend en kosten veel geld. Een getrouwd heteroseksueel stel heeft daarentegen van rechtswege ouderlijk gezag, en hoeft dus niets te doen. Dat is per definitie al ongelijk. In elk scenario zijn er twee biologische ouders: een man en een vrouw. De wet respecteert dit. Een duomoeder krijgt dus niet zomaar alle rechten, omdat er altijd ergens een biologische vader is en je hem die rechten niet zomaar kan ontnemen.
“De duomoeder heeft bij erkenning nooit de zekerheid dat zij altijd moeder blijft
“Door deze wet kan de meemoeder het kind erkennen, net zoals een ongehuwde heterovader dat kan. Maar adoptie is een veel sterker recht dan erkenning, aangezien erkenning door de rechter vernietigd kan worden. Het kind kan dat bijvoorbeeld laten doen als het meerderjarig is. In theorie kan de erkenning ook worden vernietigd als een biologische ouder tóch in het leven van het kind wil komen – er kunnen immers maar twee ouders zijn.
“Een adoptieprocedure kan, soms door fouten van gemeenten en rechtbanken, wel een jaar duren
“Mijn eerste zaak als Roze Advocaat, zo’n vijf jaar geleden, is een goed voorbeeld. Ik was een adoptieprocedure gestart voor twee dames. De rechter, die totaal niet op de hoogte was van de specifieke wetten in dit soort zaken, had maar twintig minuten voor de zitting uitgetrokken en behandelde de zaak alleen. Ook was de Raad voor de Kinderbescherming niet aanwezig. Dat is heel ongebruikelijk, omdat het een zaak was over de afstamming van een minderjarig kind, waar deze dienst altijd bij aanwezig is.
“De rechter was totaal niet op de hoogte van de wetten in adoptiezaken van lhbti+'ers
“Recent was er een casus waarbij het andersom was: een trans man die het kind had gedragen, werd in belang van het kind op de geboorteakte aangemerkt als moeder. Dit is niet alleen enorm kwetsend, maar zo krijg je ook verwarrende situaties – op de geboorteakte heeft het kind een moeder en vader, maar volgens de geslachtsregistratie van de ouders twee moeders – en het is natuurlijk enorm ouderwets. Maar de trans man werd op deze manier wél van rechtswege ouder.
“Veel ouders ervaren de huidige regels voor trans vrouwen die biologisch ouder zijn als problematisch en discriminerend
“De praktijk gaat altijd sneller dan de wet. Nu er een aantal van dit soort zaken voorkomen, wordt er pas over een oplossing nagedacht. Het uitgangspunt van de Nederlandse wet is gestoeld op het conservatieve beeld van man/vrouw. Dit zie je terug in de nieuwe wet op Draagmoederschap. Die wet moest het voor twee vaders gemakkelijker maken om ouder te worden van het kind. Maar ook in deze wet kan de biologische moeder, die het kind dus draagt, uiteindelijk altijd besluiten het kind te houden. Dat krijg je niet zomaar uit de wet – of uit de samenleving.
“Als de wet voor iedereen gelijk is, heb je geen Roze Advocaat meer nodig
“Het heeft absoluut de aandacht. Kijk naar het wetsvoorstel Herijking Ouderschap, waarmee het kind wettelijk meer dan twee ouders zou kunnen hebben. Dit kan van pas komen wanneer een lesbisch stel en een homoseksueel stel samen co-ouderschap aangaan of wanneer bij donorschap de man toch betrokken wil blijven in het leven van het kind. Maar de wet is terug in een lade beland. Zelf weet ik ook niet of dit de oplossing zou zijn. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij een scheiding als vier ouders allemaal dezelfde rechten hebben? Moet het kind dan heen en weer tussen vier adressen? Het wordt al helemaal ingewikkeld als de ouders nieuwe partners krijgen.
“Ik betwijfel of het biologische recht op ouderschap ooit écht losgelaten zal worden
“Bij hervormingen die door de wetgever worden aangedragen heb ik soms mijn bedenkingen. Je kan wel iets achter je bureau verzinnen, maar of het in de praktijk werkt, is een ander verhaal. Daarbij moet de wetgever dan dus van het man-vrouwuitgangspunt afstappen. Zo’n verandering gaat langzaam. Ik betwijfel of het biologische recht op ouderschap ooit écht losgelaten zal worden. Je kan die rechten niet zomaar wegnemen en de biologisch ouder buiten spel zetten. Terwijl het traditionele man-vrouwhuwelijk met een kind in de maatschappij natuurlijk helemaal niet meer de standaard is. Niet alleen omdat kinderen ook twee moeders of twee vaders hebben, maar ook omdat veel ouders scheiden en het kind daardoor aan beide kanten vaders en moeders heeft. De standaardsituatie waar de wet van uitgaat, verandert dus al in de maatschappij.
Ik zeg altijd: ‘Ik hoop dat ik overbodig word.’ Want als de wet voor iedereen gelijk is, heb je geen Roze Advocaat meer nodig.”
- De termen duomoeder en meemoeder worden afwisselend gebruikt. Beide verwijzen naar de vrouwelijke partner van de moeder die het kind draagt. ↩︎
- Wie niet van rechtswege ouder wordt bij de geboorte, kan het kind erkennen om toch juridisch ouder te worden. Hiervoor is toestemming nodig van de moeder biologische moeder. ↩︎
- Een onbekende donor houdt in dat de donor via een kliniek is gevonden én uit een donorlijst is gekozen. Er is sprake van een bekende donor wanneer een kennis, familielid of vriend van het stel doneert. Wanneer dit laatste via een kliniek gebeurt, blijft het alsnog een bekende donor. ↩︎