Sexting: doe het veilig

De politie riep jongeren recent op: stop met sexting. Dat is de omgekeerde wereld, want met naaktfoto’s versturen is niks mis – met het ongewenst verspreiden ervan wél. Hoe minimaliseer je het risico daarop?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Sexting – een samentrekking van de woorden ‘sex’ en ‘texting’ – verwijst naar het digitaal versturen van erotische berichten of foto’s. Deze manier van erotische communicatie is onder jongeren steeds populairder. Eerder was het advies van de politie om alleen in een vertrouwde omgeving naaktfoto’s te verspreiden of gedeeltelijke foto’s te maken. Nu adviseert de politie om het helemaal niet meer te doen. “Inmiddels zien we een groeiend aantal jongeren dat erg ongelukkig wordt van sexting”, zei zedenexpert van de Nationale Politie Yet van Mastrigt op NPO 1.

De politie adviseert dit vast en zeker met de beste bedoelingen, omdat het simpelweg níet doen aan sexting inderdaad de makkelijkste manier is om lekken te voorkomen. Maar dat een groeiende groep jongeren ongelukkig wordt van sexting, is niet waar. Sexting is, mits er toestemming is van deelnemende partijen en het respectvol gebeurt, een gezonde en leuke manier van het uiten van seksualiteit, en het past in een tijd waarin jongeren steeds meer online seksueel ontdekken. Waar mensen – en dat geldt niet alleen voor jongeren – wél ongelukkig van worden is het schenden van vertrouwen en publieke vernedering.

Mensen worden niet ongelukkig van sexting, maar van het schenden van vertrouwen en publieke vernedering

Dus: vooral lekker blijven ‘sexten’, als je daar zin in hebt. Maar met zo min mogelijk risico op nare gevolgen. Welke manieren zijn er om dit zo veilig mogelijk te doen? Wij geven zes tips.

1. Bespreek eerst je ‘sexting-beleid’

Het lijkt misschien een spelbreker, maar voordat je al helemaal hitsig in je sexting-sessie belandt, is het een goed idee om met de ander kort te sluiten hoe hij of zij omgaat met naaktfoto’s. Vraag bijvoorbeeld aan de ander of hij/zij de foto’s niet wil opslaan, snel verwijdert, of apart opslaat in een veilige app. Geef ook duidelijk aan dat jij vertrouwelijk en veilig zal omgaan met de foto’s die de ander verstuurt. Dat verkleint de kans dat het misgaat door een gebrek aan afspraken.

2. Gebruik handige apps

Er zijn verschillende apps beschikbaar die foto’s opslaan en verwijderen uit je reguliere fotomapje, en waar je vervolgens alleen bij kunt met een apart wachtwoord. Zo zijn er bijvoorbeeld de apps Private Photo Vault en Secret Photo Vault. Op die manier is het voor buitenstaanders minder makkelijk om via je automatische fotoalbum bij je foto’s te komen. Snapchat en Instagram bieden de optie om een foto voor een geringe tijd te sturen, zodat de ander hem niet kan opslaan. Een ontvanger kan dan wel een screenshot maken, maar daar krijg jij als verzender dan een melding van.

3. Synchroniseer niet automatisch of gebruik een ‘tweestapsverificatie’

Programma’s als iCloud, Dropbox of Google Foto’s synchroniseren foto’s vaak automatisch vanaf je telefoon als back-up. Je bestanden nog ergens anders opslaan vergroot de kans op hacking. Je kunt er daarom voor kiezen om je foto’s niet automatisch te synchroniseren via zulke programma’s en je foto’s alleen lokaal op te slaan op je telefoon, of om zogenoemde tweestapsverificatie bij die back-upprogramma’s in te stellen. Dat houdt in dat je behalve een wachtwoord ook een tweede toegangscode gebruikt (die bijvoorbeeld naar je telefoon wordt verstuurd) om toegang te krijgen tot de bestanden.

“Het debat over jongeren en seksualiteit wordt gedreven door angst”

4. Stuur net zoveel als je krijgt

Helaas wordt niet iedereen gelijk beoordeeld wanneer naaktfoto’s worden gelekt. Specialist Marianne Cense van kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers wijst op de dubbele seksuele moraal, waarbij meisjes harder worden veroordeeld om sexting dan jongens. Toch is het handig om je net zo kwetsbaar (qua naaktheid, persoonlijke details, intensiteit van de foto’s) te tonen als de ander, zodat je weet dat je beiden evenveel riskeert. Als iemand dan een foto lekt, verwijt de pot de ketel dat die zwart ziet.

5. Verberg je hoofd of individuele details

Eerder startte BNN de actie #GeenHoofd om op te roepen tot het maken van gedeeltelijke naaktfoto’s. Zonder gezicht op naaktfoto’s of zonder persoonlijke details zoals tatoeages, littekens en moedervlekken is het minder makkelijk om je identiteit te bevestigen. Dat maakt sexting weliswaar een stuk minder persoonlijk, maar kan wel een verschil maken in de consequenties wanneer een foto ongewenst verspreid wordt.

6. Shame de dader, niet de maker

Een rechtvaardigere omgang met sexting begint bij jezelf: als er een foto ongewenst verspreid wordt, deel die dan niet verder en verneder de maker niet, maar wijs de beschuldigende vinger naar degene die de foto zonder toestemming heeft gedeeld. Zo creëren we een omslag waarbij sexting op zichzelf niet als gevaarlijk wordt gezien, maar als een gezonde en leuke manier van online seksualiteit. Dan hoeft de schade voor mensen wiens foto’s uitlekken niet zo groot te zijn, en zorgen we dat de verantwoordelijkheid komt te liggen bij wie die hoort: de hackers of lekkers.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons