Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld.
Word abonnee
Het initiatief is vorig jaar op 23 januari gestart na het besluit van de Amerikaanse president Trump om de ‘Mexico City Policy’ opnieuw in te voeren. Buitenlandse organisaties kunnen hierdoor geen financiering ontvangen van de Amerikaanse overheid als zij vrouwen toegang tot, of informatie over, veilige abortus bieden. De organisaties die aan seksuele gezondheid en gezinsplanning werken werden erg getroffen door dit decreet. Het Amerikaanse Guttmacher Institute schatte in dat er hierdoor 8 miljoen extra ongewenste zwangerschappen en 3 miljoen onveilige abortussen zouden plaatsvinden. Ook zal er meer kraamvrouwsterfte plaatsvinden. Veel organisaties zijn het dan ook niet eens met het besluit van de Amerikaanse president.
Wat heeft She Decides in één jaar bereikt?
Het kabinet heeft 29 miljoen euro in 2017 en 2018 beschikbaar gesteld. Naast de steun voor vrouwen in Mali, Bangladesh, Mozambique, Ethiopië en Jemen is er ook geld gegaan naar een aantal programma’s in andere gebieden, zoals de gehele West-Afrikaanse regio. She Decides is dit jaar ook een grote internationale beweging geworden van 60 landen, tientallen ngo’s en andere particuliere organisaties. Deze beweging heeft momenteel al 390 miljoen euro opgehaald. Hierdoor hebben miljoenen vrouwen nog toegang tot voorlichting en anticonceptie. Ook veilige abortus en zwangerschapszorg zijn nog mogelijk.
“
Deze internationale She Decides-beweging heeft momenteel al 390 miljoen euro opgehaald
Het is lastig om al het geld dat niet meer van de Amerikaanse fondsen komt te compenseren. “Het resultaat van vorig jaar geeft goede moed en toont aan dat we resultaat kunnen behalen. Voor al die miljoenen vrouwen in ontwikkelingslanden die we niet in de steek willen laten”, vertelt Sigrid Kaag, de nieuwe Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
Waar is de Nederlandse bijdrage naartoe gegaan?
De Nederlandse bijdragen zijn terecht gekomen bij organisaties die het na het besluit van Trump erg lastig kregen. Dit zijn organisaties zoals Yamaan Foundation en Marie Stopes International Jemen die in totaal vier miljoen euro ontvingen. Van dit geld worden voorbehoedsmiddelen, voorlichting en kraamzorg betaald voor 650.000 Jemenitische vrouwen en meisjes. In veel Afrikaanse landen is anticonceptie niet goed verkrijgbaar. Daarom gaat er ook een bijdrage naar de West African Health Organisation die 15 West-Afrikaanse landen hierin steunt. Het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) krijgt ook een Nederlandse bijdrage. Deze VN-organisatie ontvangt 2 miljoen om voor 46 landen voorbehoedsmiddelen in te kopen.
Het nieuwe kabinet en vrouwenrechten
Ook het nieuwe kabinet, geleid door Minister Kaag, vindt het belangrijk dat vrouwen wereldwijd meer kansen krijgen. “She Decides heeft écht iets losgemaakt op het gebied van vrouwenrechten. Het stelt vrouwen en meisjes niet alleen in staat te besluiten over hun eigen lichaam, maar ook over hun eigen toekomst.” Kaag vertelt dat als vrouwen zelf kunnen kiezen wanneer en hoeveel kinderen zij nemen, ze een betere kans hebben op economische zelfstandigheid. “Ze kunnen dan makkelijker hun school afmaken en investeren in een carrière. Dat is uiteraard goed voor hen, maar ook voor de gehele samenleving waarvan ze deel uitmaken.”
Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag en daar zal Kaag uitleggen waarom het zo belangrijk is dat het kabinet investeert in de versterking van politieke en economische zeggenschap van vrouwen. Niet alleen op seksueel gebied, maar ook als het gaat om politiek, onderwijs en werkgelegenheid. “Gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes – duurzaam ontwikkelingsdoel SDG 5 – wordt een belangrijke prioriteit in mijn beleidsnota voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking.”
“
She Decides heeft écht iets losgemaakt op het gebied van vrouwenrechten
Donaties van particulieren
Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit, lanceerde samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken She Decides. Zij melden dat er dit jaar een half miljoen is opgehaald door particulieren die doneerden via
de website. De donaties komen uit Nederland en daarbuiten. Rutgers heeft na overleg gekozen om te doneren aan Reproductive Health Network Kenya. Zelf zijn ze bekend met de situatie in Kenia. Ze zullen deze organisatie twee jaar lang steunen met een bedrag van 250.000 euro per jaar.
“Tijdens onze gesprekken bleek al snel dat de zorg voor vrouwen en meisjes in Kenia flink in het gedrang zou komen. We hebben gekozen voor het Reproductive Health Network, omdat deze organisatie zich richt op abortuszorg én anticonceptie. Met de invoering van de Mexico City Policy verliest de organisatie maar liefst 70 procent van haar jaarlijkse inkomsten. Men heeft onze steun dus hard nodig,” aldus directeur van Rutgers Ton Coenen.