Beeld: iStock & Wikimedia Commons

Shisha: eeuwenoud en sociaal, maar niet onschadelijk

Wereldwijd schieten shishalounges als paddenstoelen uit de grond. Deze eeuwenoude waterpijptraditie is sociaal, hip en happening, maar vermeende gezondheidsvoordelen blijken gebakken lucht. Uit onze magazinerubriek ‘Stijlwijzer’: shisha.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Indiase keizer

 

India, de zestiende eeuw. De Perzische arts Abul-Fath Gilani maakte zich zorgen: zou zijn baas geen schadelijke stoffen inademen tijdens het roken? Wat als de rook gefilterd werd door water? Dat zou toch een stuk gezonder moeten zijn, dacht Gilani. Zijn baas was niet zomaar iemand: het was de Indiase keizer Akbar de Grote (1542-1605). De shisha – ook wel waterpijp, hookah of nargileh – was geboren, zo wordt nu aangenomen.

 

Tweet dit

Mensen werden liever van hun eten beroofd dan van hun waterpijp

Tweet dit
Mannen uit de Indiase regio Ladakh, in de Himalaya, en een soldaat van de maharadja, 19e eeuw.

 

Statussymbool

Het nieuwe rookapparaat werd een statussymbool onder de Indiase aristocratie en adel. Vanuit India verspreidde de waterpijp zich naar het Midden-Oosten. Ook Britse officieren en functionarissen die tijdens de koloniale periode in India gestationeerd waren, vonden zo’n waterpijp wel wat. In de achttiende eeuw namen ze ‘m mee naar Europa, waar shisha roken onder de elite hip en happening werd. Niet iedereen was trouwens meteen enthousiast: de Britse William Hickey, die in India werkte als advocaat, vond het maar smerig. In 1775 schreef hij vol verbazing in zijn dagboek dat hij mensen om zich heen had horen verklaren dat ze veel liever van hun eten zouden worden beroofd dan van hun waterpijp.

 

Gastvrij

Ondertussen raakte ook de ‘gewone burger’ verslingerd aan de shisha. Vooral in culturen in het Midden-Oosten en Zuid-Azië speelt de waterpijp een belangrijke rol bij culturele festivals en vieringen. Tijdens het Perzische Nieuwjaar, Nowruz, verzamelen familieleden zich bijvoorbeeld vaak rond een waterpijp. En in delen van Egypte en Libanon zijn shisha’s een belangrijk onderdeel van bruiloften en grote familiefeesten, als symbool voor gastvrijheid en het belang van sociale banden.

 

Shisha roken is bij uitstek een sociale bezigheid.

Stoomsteentjes

Van Amsterdam tot Los Angeles: de afgelopen tientallen jaren beleeft de shisha een wereldwijde opleving, vooral onder jongvolwassenen. Shishalounges schieten als paddenstoelen uit de grond: inmiddels telt Nederland er grofweg driehonderd. De Universiteit Tilburg telde in 2021 bijvoorbeeld zestig shishalounges in onze hoofdstad, ten opzichte van nog maar 39 in 2018. Met de opkomst van gearomatiseerd tabak werd de shisha extra aantrekkelijk. De tabaksbladeren worden gemengd met honing, stroop, kruiden of vruchten. Ook worden kruidenmengsels zonder tabak gebruikt en kun je aromatische stoomsteentjes roken, met geurstoffen die verdampen als de steentjes worden verhit. De wereldwijde shishamarkt, die op dit moment een waarde heeft van zo’n 19 miljard dollar, zal naar verwachting groeien tot 22 miljard dollar in 2026.

 

Gefilterde rook

Ziet er best ingewikkeld uit, zo’n waterpijp. Hoe het werkt: met een shisha zuig je aan een mondstuk en zo trek je de rook van een tabakskommetje een metalen schacht in. Vervolgens gaat het door een waterreservoir, dat de rook koelt en filtert. Daarna komt het in je longen terecht.

Een Turkse shisha wordt aangestoken in een café in Istanbul.

 

Niet zo onschuldig

Klinkt gezonder dan sigaretten? Dan moeten we je teleurstellen: waterpijprook bevat veel van dezelfde giftige en kankerverwekkende stoffen als sigarettenrook. Vergeleken met het roken van een sigaret zorgt een waterpijpsessie zelfs voor het inhaleren van 124 keer meer tabaksrook, twee keer meer nicotine (mits je tabak gebruikt) en soms wel dertig keer meer koolstofmonoxide. Het risico op een koolmonoxidevergiftiging is dan ook groot, waarschuwt het RIVM. Zelfs de onschuldig klinkende kruidenmengsels zijn niet vrij van gezondheidsrisico’s. En je brengt niet alleen jezelf in gevaar – ook degene die naast je zit, rookt passief met je mee.

 

Dit artikel verscheen eerder in OneWorld Magazine van september 2024.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons