Grootschalig internationaal onderzoek uit 2014 wijst uit dat bijna de helft van de Nederlandse vrouwen vanaf haar vijftiende jaar ooit fysiek of seksueel geweld heeft meegemaakt. Bijna driekwart heeft seksuele intimidatie ervaren. Een op de tien vrouwen heeft ervaring met verkrachting. Een op de vijf heeft ervaring met fysiek geweld door een partner of ex-partner.
Oorsprong van het centrum seksueel geweld
Het concept van centra seksueel geweld ontstond rond 1970 oorspronkelijk in de Verenigde Staten, beschrijven Deense onderzoekers. Later, in de jaren tachtig en negentig, volgden ook Noordse landen waaronder Denemarken, dat relatief laat was in vergelijking met Noorwegen en Zweden. Motivatie achter het nieuwe model was dat de hulp prettiger en toegankelijker zou zijn voor het slachtoffer, maar ook zou helpen met de bewijsverzameling en zo de opsporing van daders. Het samenstellen van de bewijslast gebeurt bij de centra namelijk allemaal direct op één plek, in plaats van versnipperd over verschillende instanties.
“De opening van de centra is een belangrijke stap in het voldoen aan de beloftes van het Verdrag van Istanbul
Wegens het hoge aantal meldingen bij de huidige centra in België zijn er al plannen gemaakt voor de opening van nieuwe opvangplekken voor slachtoffers van seksueel geweld. Ook Duitsland kent dergelijke centra: de Duitsers hebben volgens de organisatie Frauen Gegen Gewalt zo’n 180 centra waar slachtoffers van seksueel geweld terecht kunnen.
Team aan hulpverleners
Er is direct medische en psychologische begeleiding. Veel slachtoffers weten namelijk niet dat medicatie enkele dagen na het misbruik soa’s en zwangerschap kan voorkomen. Ook helpt snelle psychologische hulpverlening bij het voorkomen of verminderen van een mogelijke post-traumatisch stressstoornis. Dat kan zich uiten in terugkerende nare herinneringen aan het geweld, woede-uitbarstingen, prikkelbaarheid, agressie, snel en hevig schrikken van dingen, slecht kunnen concentreren, en slecht slapen. De meeste slachtoffers wachten in de praktijk lang met het bespreken van hun misbruik: gemiddeld een halfjaar voordat ze het vertellen, en zelfs ongeveer een jaar voordat ze hulp zoeken, zo blijkt uit onderzoek van het Psychotraumacentrum UMC.
De centra worden in Nederland momenteel gefinancierd door gemeentes en de landelijke overheid. Een volgende stap in de hulpverlening lijkt de vergoeding voor de hulpverlening rond seksueel geweld te zijn. Op dit moment wordt hulpverlening voor slachtoffers van verkrachting bij eerste hulpposten, waar veel van de centra zich bevinden, namelijk vanuit het eigen risico betaald.
Slachtoffer van seksueel geweld, recent of langer geleden? Je kunt gratis bellen naar 0800 0188 voor hulp en advies. Slachtoffer van huiselijk geweld? Je kunt gratis bellen naar 088 234 24 50 voor hulp en advies. Bij nood, raadpleeg 112.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand