Foto links: Noukka Signe. Foto rechts: Keith Montgomery.
Interview

‘Soms is een kom soep de knuffel die iemand nodig heeft’

Bij vegetarisch restaurant SOEPP in Alkmaar kun je niet alleen terecht voor een kom biologische soep, maar ook voor een gesprek over depressie of eenzaamheid. Eigenaar Sophie van der Horst vindt het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt. ‘Het helpt om te zorgen voor de mensen in mijn eigen kleine wereldje.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

‘Waarom hebben restaurants toch altijd zo’n grote kaart?’ vroeg Sophie van der Horst zich vaak af tijdens haar werk in de horeca. Kilo’s eten verdwijnen onnodig in de prullenbak. Dat moet anders kunnen, bijvoorbeeld als je alles wat je overhoudt gewoon in de soep gooit. Ze opende het restaurant SOEPP. “Eerst maakte ik twee soepen per dag, iedereen kon voor een kommetje aanschuiven aan onze lange tafel. Alle ingrediënten zijn biologisch, en op een gegeven moment dacht ik: waarom moeten die gehaktballetjes er eigenlijk in?” SOEPP is nu het enige vegetarische restaurant in Alkmaar. Dat niet íedereen wild was van soep, zorgde ervoor dat Van der Horst ook broodjes, salade en curry toevoegde aan het menu.

 

Sophie van der Horst (39) droomde als kind van haar eigen hotel. Ze deed de middelbare hotelschool in Schotland en werkte daarna jaren in de horeca: in de bediening, achter de bar en in de keuken. Tien jaar geleden opende ze SOEPP in Alkmaar. Inmiddels zijn er boven het restaurant ook vier B&B-kamers, geheel in de knusse huiskamerstijl die zo kenmerkend is voor SOEPP.

 

Aan de gevel van het pand waar SOEPP is gevestigd, wapperen twee grote regenboogvlaggen. Van der Horst vindt het belangrijk dat iedereen zich er welkom voelt. “We organiseren ook avonden over mentale gezondheid, met elke keer een ander thema, zoals depressie, verslaving of eenzaamheid. Dat is ontstaan doordat een van onze medewerkers, een jongen van 17 jaar, uit het leven stapte. Heel heftig was dat. En tegelijkertijd zorgde het ervoor dat we met alle collega’s een mooi en open gesprek hadden over ieders eigen donkere gedachten.”

 

Tweet dit

Als ik boos en treurig ben om de staat van de wereld, dan helpt het me om te zorgen voor de mensen in mijn eigen kleine wereldje

Tweet dit

 

Sociaal en maatschappelijk ondernemen is een belangrijke drijfveer voor haar. In 2017 bracht ze het kookboek SOEPPbindt uit, samen met vrouwen met een migratieachtergrond. De opbrengst ging naar Stichting de Vrolijkheid, die creatieve workshops organiseert voor kinderen en jongeren in azc’s. “Ik werkte in die tijd in een azc in Alkmaar en merkte hoe leuk het was om met allemaal vrouwen in de keuken te staan. Hun verhalen – hoe ze gevlucht zijn – zijn echt onderdeel van me geworden. Als ik boos en treurig ben om de staat van de wereld, dan helpt het me om te zorgen voor de mensen in mijn eigen kleine wereldje. Soms is een kom soep de knuffel die iemand nodig heeft.”

 

Hoe maak je nisk?

Deze nisk is gebaseerd op de Irakese linzensoep uit het kookboek SOEPPbindt.

Ingrediënten (4 personen)
1 witte ui
1 grote wortel in blokjes
250 g rode linzen
1 aardappel in blokjes
2 teentjes knoflook, uitgeperst of fijn gesneden
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel gemalen komijnzaad
een snufje gemalen koriander
een snufje kurkuma
een snufje paprikapoeder
wat citroensap
evt. chilipoeder
garnering naar keuze, zoals verse koriander, granaatappelpitjes en zonnebloempitten

Bereiding

Fruit de ui, knoflook, wortel en aardappel samen met de kruiden in wat olie. Was ondertussen de linzen. Als alle groenten zacht zijn, voeg dan een eetlepel tomatenpuree toe en bak zachtjes mee. Voeg 500 ml tot een liter water toe en doe de rode linzen erbij. Laat 20 minuten zachtjes koken en roer af en toe zodat de linzen niet blijven plakken aan de bodem van pan. Is de soep te dik? Voeg dan meer water toe. Breng op smaak met zout en peper, vers citroensap en eventueel wat chilipoeder en een beetje olijfolie. Je kunt het garneren met verse koriander, granaatappelpitjes en zonnebloempitten.

 

 Dit artikel (en recept) verscheen eerder in OneWorld Magazine van september 2024.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons