Amerikaanse soldaat onderweg. Foto: Flickr / DVIDSHUB

Transgender personen wel welkom in Nederlandse leger

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Trump heeft bekendgemaakt dat hij geen transgender personeel in het Amerikaanse leger wil. Zij zouden voor ‘ontwrichting van het leger’ en ‘onnodige kosten’ zorgen. In Nederland is zo’n uitspraak ondenkbaar, maar dat betekent niet automatisch dat alles koek en ei is. Hoe zit het met acceptatie van transgender soldaten in het Nederlandse leger? OneWorld sprak Jurriaan Esser, woordvoerder van het Ministerie van Defensie.

Update 29-8-2017: Trump heeft het verbod op 25 augustus officieel gemaakt. Hij wordt nu aangeklaagd door een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie.

Update 30-8-2017: James Mattis, de Amerikaanse minister van Defensie, heeft besloten dat huidig dienende transgenders voor nu mogen blijven. Hij zal een commissie samenstellen van experts en met hun advies over een aantal maanden naar de President gaan. Zij zullen beslissen over het definitieve lot van transgender militairen.

Trump draait met zijn beslissing het beleid van zijn voorganger Obama terug. Die zette in 2016 juist de deur open voor dienende transgenders om voor hun genderidentiteit uit te komen en kondigde aan de kosten voor genderaanpassende operaties te vergoeden. Een voorstel van Obama tot het toelaten van transgenders in het leger was nog niet officieel geïmplementeerd. 

Update 29-8-2017: Trump heeft op 25 augustus j.l. het verbod op transgenders in het leger officieel gemaakt, meldt het AD. Dit betekent dat er geen transgenders meer toegelaten mogen worden. Onzeker is of het huidige transgender-personeel ontslagen wordt. De Minister van Defensie, James Mattis, krijgt zes maanden de tijd om hier een besluit over te nemen.

Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie ACLU (American Civil Liberties Union) Trump aanklaagt vanwege het besluit. Volgens de ACLU is het decreet onconstitutioneel; transgenders worden niet hetzelfde behandeld als andere mensen. Daarnaast stelt ACLU dat de kosten voor geslachtsaanpassende operaties, de voornaamste reden voor Trump om transgenders te weren, niet opwegen tegen de kosten van het massaontslag dat wellicht gaat volgen. Het Amerikaanse leger is jaarlijks tussen de 2 en 7,1 miljoen kwijt aan transgenderoperaties. Het ontslag van al het transgender-personeel zou honderden miljoenen kunnen kosten.

In een reeks van tweets kondigde president Donald Trump op 26 juli aan dat transgender soldaten in de toekomst niet welkom zijn in het Amerikaanse leger. Het is onduidelijk of dat ook betekent dat transgenders die op dit moment in het leger zitten, ontslagen zouden worden.

Bron: twitter.com
Verschillende bronnen reageerden verontwaardigd en gekwetst op de tweets. Zo ook een Amerikaanse transgender veteraan, die Trump uitnodigt om met haar in gesprek te gaan.

Bron: twitter.com

En het Nederlandse leger?

Hoe zit het met de positie van transgender-personeel in het Nederlandse leger? Transgenders zijn van harte welkom, stelt Jurriaan Esser, woordvoerder van het Ministerie van Defensie. “Er zitten transgender soldaten in het Nederlandse leger, maar vanwege de vertrouwelijkheid houden wij daarover geen persoonlijke gegevens bij. Ik zou dus niet weten hoeveel medewerkers transgender zijn.” Het ministerie van Defensie houdt zich niet bezig met de vraag wat iemands seksuele voorkeur of genderidentiteit is, stelt Esser. “Ik kan alleen maar zeggen dat het belangrijkste is dat je voldoet aan de gestelde eisen en dat je je werk goed doet.”

Het Ministerie van Defensie werkt aan de acceptatie van transseksualiteit, vervolgt Esser. “Helaas vindt bij ons, zoals bij veel organisaties, ook discriminatie plaats. Wij tolereren dit niet en reageren erop. We doen onderzoek naar acceptatie, brengen discriminatie onder de aandacht, en pakken het aan. Dat doen we door onze mensen al in een vroeg stadium met elkaar in contact te brengen, en ze te leren respectvol met elkaar om te gaan. Wij hebben de SHK, de Stichting Homoseksualiteit en de Krijgsmacht. Die heeft als taak het leefklimaat van het LHBT-personeel van Defensie te verbeteren en adviseert ons over maatregelen om dit te realiseren.”

Respectvolle omgang met elkaar is een militaire regel

“Als er toch discriminatie plaatsvindt, kan iemand aangifte doen. Dan wordt de mogelijke dader strafrechtelijk of tuchtrechtelijk vervolgd.” Het tuchtrecht is er om het beroepsmatig functioneren van een militair te waarborgen. “Respectvolle omgang met elkaar is een militaire regel. Als je je als werknemer niet houdt aan de militaire regels, komt het tuchtrecht aan bod.”

Trump stelt dat geslachtsaanpassende operaties ‘te veel geld’ kosten. Dat zou de voornaamste reden zijn dat hij transgender-personeel uit het leger wil weren. “Nederlandse militairen hebben een gezamenlijke zorgverzekering, die wordt gefinancierd door het Ministerie van Defensie. Er gaan een aantal medische criteria aan een operatie vooraf. Die zijn hetzelfde als de criteria waaraan elke operatie moet voldoen.” Volgens de Amerikaanse transgender veteraan, Kristin Beck, maken de kosten voor een geslachtsaanpassende operatie maar een fractie uit van het budget van Defensie. Esser kan niet vertellen wat de kosten in Nederland zijn, om dezelfde reden als waarom hij niet weet hoeveel transgender medewerkers er in het Nederlandse leger zitten. “Dit soort gegevens houden wij omwille van vertrouwelijkheid niet bij.”

Foto header: Flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons