In de hoop de dialoog te openen schreef Jong een brief aan de KNVB. Hoewel het positieve reacties regenden en de KNVB gepaste empathie toonde en graag het gesprek aan wilde gaan over de hartenkreet, was de brief voor het programma Veronica Inside (voorheen Voetbal Inside) aanleiding om een stortvloed van nare homofobe grappen te ontketenen (zie het programma op 20 november 2018).
Handelsmerk
Maar de reactie op de dappere brief van Bowi was een nieuw dieptepunt. In het programma betoogde Derksen dat homo’s zelfspot moeten hebben en dat we in ons land aan het doorslaan zijn en gek zijn geworden. Later maakte hij het nog bonter door de briefschrijvers ‘snot-apen’ te noemen en in het programma te stellen dat hij zich niet gek laat maken door ‘twee hysterische jonge homootjes’ (zie het programma op 23 november 2018).
Iedereen die niet van zijn homofobie gediend is moet de tv maar uitzetten, zei Derksen. Alsof het complete gebrek aan inlevingsvermogen daarmee nog niet afdoende bewezen was, beweerde hij vervolgens dat uit de kast komen helemaal niet moeilijk is als je maar ‘karakter’ toont.
Briefschrijver Bowi hoorde het allemaal gracieus aan, en besloot in tegenstelling tot de heren van VI geen modder te gooien. Op sociale media ontstond de hashtag #SorryJohan. LHBTQIA1’+’ers delen nu onder de hashtag verhalen over de dagelijkse homofobie die ze meemaken. Dezelfde homofobie die gelegitimeerd wordt door homofobe grappen van Derksen en co.
#SorryJohan dat ik meerdere keren per jaar jongens moet bijstaan die slachtoffer zijn geworden van homofoob geweld door daders die – net als jij – beweren dat, ondanks dat ze schelden met ‘homo’, ‘kankerhomo’ en ‘flikker’, ze niet homofoob zijn.
— Sidney Smeets (@SmeetsLaw) November 29, 2018
#SorryJohan dat ik jaren geslagen werd in de klas, uitgescholden werd en word, ik uit moet leggen dat ik net zo mannelijk ben als mijn collega, ik bij #Feyenoord mijn man niet kan kussen omdat we bang zijn, dat we sterker moeten zijn dan de rest maar dat niet altijd kunnen. Sorry
— Mats Bergman – de Zwart (@Mats0508) November 29, 2018
#sorryJohan dat ik pas na vier jaar ‘het karakter had’ om tegen mijn ouders te vertellen dat ik jongens leuk vind.
En #sorryJohan dat ik nog steeds drie keer angstig om me heen kijk voordat ik mn vriend in het openbaar één voorzichtig kusje op z’n mond durf te geven.
— Kevin Joosten (@jKevinj) November 29, 2018
https://twitter.com/rutger_/status/1067911785859203072
Eigen schuld
Wanneer we accepteren dat ‘homo’ gewoon een scheldwoord is gaat er niet snel iets verbeteren aan de positie van LHBTQIA+’ers in ons land, ongeacht wat het CPB ons wil doen geloven. Het is dan immers ‘dagelijks taalgebruik’ geworden om een wezenskenmerk van een hele groep Nederlanders als neerbuigende term te gebruiken waarmee je anderen kunt kwetsen.
“Het is dan ‘dagelijks taalgebruik’ geworden om een wezenskenmerk van een hele groep Nederlanders als neerbuigende term te gebruiken
Het is te makkelijk om als witte cisgender hetero man tegen minderheden te zeggen dat ze maar tegen een grapje moeten kunnen, als die grapjes jou nooit kunnen kwetsen. Dat is hoe privilege werkt: blind zijn voor de pijn van minderheden omdat je die pijn zelf nooit ervaart. De opmerking dat je de tv dan maar moet uitzetten is even onzinnig. Voor een 14-jarige jongen die nog in de kast zit en met zijn vader en broers naar VI kijkt is het uitzetten van de televisie geen optie. En ondertussen lacht iedereen om die homofobe grappen. Om jou dus.
“Voor een 14-jarige jongen die nog in de kast zit en met zijn vader en broers naar VI kijkt is het uitzetten van de tv geen optie
- Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen, transgender mensen, queer mensen, mensen met een intersekse conditie, aseksuele mensen en meer. ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand