Verhalen en ervaringen zoals deze waren voor Safaa de reden om de applicatie Finemchi te bouwen. Ze is zelf ICT’er – pendelend tussen Marokko, Frankrijk en Amerika – en dus kon ze de app grotendeels zelf ontwikkelen. Het geld daarvoor kwam uit eigen zak. “Zo kan ik wat terugdoen voor mijn land.”
Gedeeld adressenboekje
Als je een adres toevoegt, is dit echter niet meteen in de applicatie te zien. Het team achter Finemchi checkt alle adressen die vrouwen aanraden online en met andere gebruikers voordat de plek te zien is op je mobieltje. Inmiddels kent de app nu zo’n 7.000 openbare plekken.
“De app werkt als een gedeeld adressenboekje van vrouwen voor cafés en restaurants
Je kunt in de app ook aangeven wanneer je bent lastiggevallen. “Je kunt melden of dit door een klant of serveerder is gebeurd, of er mensen waren die het hebben gezien en of ze hebben gereageerd. Dat helpt ons om feedback te geven aan de eigenaar”, zegt Safaa. Tot nu toe heeft ze nog geen enkele klacht binnen gekregen. “Maar als dat wel gebeurt, zal ik meteen contact opnemen met de eigenaren van de locaties. Want als ze er niets aan doen, zijn ook zij schuldig aan seksuele intimidatie.”
Politie – helpt dat?
“Tijdens mijn onderzoek heb ik hier ook veel met vrouwen over gepraat”, zegt Safaa. “De meesten zijn na een vervelende ervaring niet naar de politie gegaan omdat ze er inderdaad geen vertrouwen in hadden dat ze geholpen zouden worden. Sommigen gingen wel, maar zijn slecht behandeld. Toch zijn er ook vrouwen die goed geholpen zijn. Daarom denk ik dat we naar de politie moeten blijven gaan. Om hulp te eisen en om te laten zien dat seksuele intimidatie niet normaal is.”
Naast Finemchi hebben mensen in Marokko de laatste tijd meer initiatieven geopperd en gelanceerd om seksuele intimidatie – in maar ook buiten cafés en restaurants – aan te pakken. De burgemeester van de hoofdstad Rabat wil een roze bus voor alleen vrouwen, een vrouwelijke regisseur heeft een webserie ontwikkeld waarin vrouwen vertellen over hun ervaring met seksuele intimidatie en een vrouwenvereniging lanceerde de meld-app genaamd Manchoufouch, wat ‘We kijken niet’ betekent. Het is dus duidelijk: vrouwen zijn meer dan klaar met seksuele intimidatie in Marokko.
Of initiatieven zoals Finemchi echt gaan helpen, moet de toekomst uitwijzen. Safaa erkent met Finemchi niet de oplossing in handen te hebben, maar wil er wel aan bijdragen. “We hopen erbij te helpen, bijvoorbeeld door in dialoog te blijven met de eigenaren van cafés of restaurants.
De app is inderdaad geen oplossing voor het hele probleem, maar het haalt de frustratie voor de vrouwen wel weg”, zegt ze. “Seksuele intimidatie is een complex probleem. Om dat aan te pakken, moeten er veel dingen veranderen in het onderwijs, de opvoeding en de media.”
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand