“Blockchain is een betrouwbaar systeem dat iedereen kan inzien maar niemand kan manipuleren.
Een blockchain is een database die gedeeld wordt tussen verschillende eigenaren in een netwerk. Iedereen in het netwerk controleert nieuwe informatie die aan de database wordt toegevoegd. Pas als er overeenstemming is over de juistheid van de informatie, wordt de informatie daadwerkelijk toegevoegd. Omdat iedereen in het netwerk een kopie van de informatie heeft en die kan inzien, kan niemand eenzijdig iets aanpassen zonder dat het netwerk akkoord gaat. Het systeem werd bedacht om op een veilige manier onderling elektronisch contant geld (bitcoin) uit te wisselen op internet, zonder dat er een derde partij nodig is, zoals een bank. De blockchain van bitcoin is relatief simpel. Blockchains voor systemen als het energienet zullen meer functies kunnen uitvoeren dan alleen waarde overdragen.
4x blockchain + energie
- Decentrale handel in warmte
Energieleverancier Eneco wil samen met ict-bedrijf CGI blockchaintechnologie inzetten voor de administratie van warmtelevering. In Zuid-Holland wordt namelijk de Warmterotonde ontwikkeld; een systeem waarbij warmte van plekken waar het te heet is (zoals de haven) geleverd kan worden aan plekken waar warmte nodig is (zoals de glastuinbouw en 500.000 huishoudens in de steden). Bij zulke projecten zou het veel overheadkosten en tijd schelen als er een decentraal administratiesysteem is dat door alle betrokken bedrijven vertrouwd wordt. Eneco en CGI willen door zo’n systeem te ontwikkelen een eerste stap zetten naar decentrale warmtehandel.
- Wind op zee
Bij de productie van duurzame energie komen veel verschillende producenten en andere betrokkenen kijken. Daarnaast schommelt de productie – want die is afhankelijk van het weer – en fluctueren de energieprijzen op de markt. Daardoor worden contracten voor bijvoorbeeld de afname van stroom steeds complexer. Gegevens zoals productievolume, percentage benutte wind, en koersen op energiebeurs APX zouden voor alle betrokkenen snel en betrouwbaar zijn uit te wisselen, maar momenteel verzamelt elke betrokkene die nog op zijn eigen manier. Die methode is foutgevoelig en geeft administratieve rompslomp.
De start-up Clearwatts wil het uitwisselen van data voor windparken makkelijker maken. Met blockchaintechnologie hoeven alle betrokkenen niet meer los van elkaar op zoek te gaan naar data. Op een platform komen alle relevante gegevens bij elkaar te staan. Blockchain maakt zo’n platform betrouwbaar, omdat betrokken partijen de data wel kunnen zien maar niet kunnen manipuleren. En de informatie is altijd actueel, omdat het aanleveren en verwerken van data is geautomatiseerd.
“Met blockchain hoeven alle betrokkenen niet meer los van elkaar op zoek te gaan naar data
- Energie-deel-app
PowerToShare is een app die wordt ontwikkeld door Toblockchain. Dit innovatiebedrijf werkt samen met energieleverancier Engie en The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovatie van de TU Delft. Met de app wordt het voor opwekkers van duurzame energie makkelijker om energie die ze over hebben, door te verkopen aan anderen. Ook helpt de app overzicht te houden op hoeveel energie je produceert, verbruikt en deelt. Bijzonder is dat de afkomst van energie (wind, zon, accu enzovoort) ook wordt geregistreerd.
- Slimme meter
De bedrijven Intrinsic ID en Guardtime houden zich allebei bezig met digitale veiligheid. Voor BlockLab willen ze inzetten op het veiliger maken van ‘slimme’ meters. Die digitale energiemeters moeten veilig hun gegevens kunnen registreren, bijvoorbeeld in een blockchain. Intrinsic ID en Guardtime gaan uitzoeken hoe de echtheid van data en de afzender (de meter) is te garanderen.
Testen in de praktijk
“In het voorjaar van 2018 worden de eerste prototypes opgeleverd
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand