In een van de koudste bewoonde plekken op aarde, het Russische Noordpoolgebied waar het -60°C kan worden, woedden de afgelopen jaren ernstige branden. Die branden zijn daar onderdeel van het ecosysteem, maar sinds 2021 ontdooit de permanent bevroren grond omdat die de afgelopen jaren tot 100 graden heet werd. Daardoor komen de broeikasgassen kooldioxide en methaan vrij.
Op deze foto uit de serie As Frozen Land Burns pompt een brandweervrijwilliger water uit een meer voordat hij naar een bosbrand in Jakoetië rijdt, een autonome republiek in Siberië, onderdeel van het noordpoolgebied en ruim 3 miljoen vierkante kilometer groot. Vrijwilligers zoals hij zijn nodig, want in Jakoetië zijn onvoldoende middelen om de bosbranden te trotseren, aldus persbureau AFP. Bovendien mogen autoriteiten bosbranden op hun beloop laten als de kosten van het bestrijden niet opwegen tegen de schade.
Afgelopen jaar brandden in Azië en Noord-Amerika weer grote stukken van de poolcirkel af, maar niet zo veel als in 2021: toen werd volgens Greenpeace Rusland in Rusland meer dan 17 miljoen hectare verwoest – meer dan de verbrande gebieden in Griekenland, Turkije, Italië, de VS en Canada in dat jaar samen.
De Duits-Russische fotograaf Nanna Heitmann woont in Rusland en heeft familie in Siberië. Ze wil de gevolgen tonen van de snelheid waarmee het noordpoolgebied opwarmt (vier keer sneller dan elders, volgens het Arctic Monitoring and Assessment Program). Op Instagram schrijft ze over 2021: ‘Het was de droogste zomer in de afgelopen 150 jaar en de rookvervuiling door de branden was een van de ergste in de wereld. Het is beangstigend dat het extreme weer dat we nu wereldwijd meemaken waarschijnlijk nog maar het begin is…’
De fotorubriek ‘Ongezien’ verscheen eerder in OneWorld Magazine van december 2022.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand