Welke idealen streeft u na, en hoe geeft u die vorm in uw bedrijf?
Ik begrijp niet waarom we de energievoorziening niet eerder zuiniger, schoner en eerlijker hebben gemaakt. We wisten allang dat fossiele grondstoffen zouden opraken. Nu is er plotseling een enorme haast, een soort paniek. Terwijl Nederland maar een beetje blijft prutsen.
Wij zijn begonnen met Vandebron is om de transitie van fossiele energie naar duurzame energie te versnellen. Het is een marktplaats voor duurzame stroom waarmee onze community zichzelf kan voorzien van lokale, groene en eerlijke stroom.
Vandebron is een duurzame energieleverancier en werd in 2013 opgericht door Aart van Veller, Remco Wilcke, Matthijs Guichelaar en Michael Fraats. Hun kantoor is gevestigd in een historisch pand aan de Herengracht in Amsterdam, waar sinds mei jongstleden zonnepanelen op het dak liggen. Inmiddels hebben ze 100.000 klanten en werken er 100 mensen in vaste dienst. Inkomsten genereren ze uit het vastrecht. Dit is een soort abonnement dat elk huishouden bij een energiebedrijf afsluit, en waarvan de bedrijven zelf de hoogte bepalen. Gewoonlijk ligt dat bedrag tussen de vier en zestien euro. Vandebron rekent tien euro, maar verdient daarnaast – anders dan andere energiebedrijven – niets extra aan de handel in energie door marges in rekening te brengen.
Waar komt uw drang vandaan om bij te dragen aan de maatschappij?
Daarom heb ik ook mijn eigen woning laten isoleren, een warmwaterpomp geïnstalleerd en zonnepanelen op het dak geplaatst. Ook het kantoorpand is onder handen genomen.
Wat betekent ‘activisme’ voor u?
We willen een positief geluid laten horen. In die zin was de crowdfundactie #Hemweg een breuk met ons beleid: we wilden de kolencentrale van Nuon kopen om die vervolgens te sluiten. Dat was geen marketingstunt, misschien eerder iets activistisch. Het was een uitgelezen moment om de kolencentrales in Nederland weer aan de kaak te stellen en duurzaamheid een grotere rol in de formatie te laten spelen. Het duurt veel te lang voordat we van fossiele brandstof afstappen.
Bovendien is die Hemwegcentrale zo vervuilend, dat ons werk met Vandebron gewoonweg verbleekt ten opzichte van de belachelijke grote hoeveelheid CO2 die ze daar uitstoten. Dus willen we echt impact hebben, dan moet die centrale dicht.
Waarom wilt u uw idealen nastreven via een onderneming?
Met een marktplaats voor groene energie scheppen we een economie voor onze communityleden zoals wij vinden dat die zou moeten zijn: lokaal, eerlijk en onmetelijk veel schoner. Zo kan iedereen op een ondernemende manier bezig zijn met duurzaamheid.
Vroeger konden boeren met zonnepanelen hun stroom alleen aan energiebedrijven terugleveren. Wij zorgen ervoor dat de consument direct van de producent kan kopen. De boer bepaalt zelf zijn prijs. Wat blijkt? Producenten verdienen nu 10 tot 20 procent meer met hun duurzame energie. Daaruit blijkt dat duurzame energie meer waard is, en dat maakt investeringen aantrekkelijker. Dus wij dragen eraan bij dat er meer duurzame energie geproduceerd kan worden. Dat verandert de markt.
Uiteindelijk willen we dat duurzame energie overal en altijd beschikbaar is, ook wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait. De volgende stap is daarom het opslaan van energie. Tot slot zijn we bezig met elektrisch rijden.
Denkt u dat je rijk kunt worden met idealistisch ondernemen?