Steeds meer beseffen we ons dat we problemen in ons voedselsysteem aan moeten pakken door samen te werken. Ook beginnen we steeds vaker in te zien hoe groot het effect is van de manier waarop wij hier omgaan met voedsel in andere delen van de wereld. Tijd dus om aan de Nederlanders te vragen welke statement zij willen maken voor goed voedsel.
De jury bestaande uit afgevaardigden van Ministerie van Economische Zaken, Oxfam Novib en FoodGuerrilla hebben een flinke hoeveelheid inzendingen beoordeeld op een aantal punten, zoals ‘zit er een mondiaal aspect in? en ‘is de actie toegankelijk voor een groot publiek?’. Het was moeilijk kiezen, maar uiteindelijk is de jury tot een besluit gekomen!
Hieronder vind je alle initiatieven op een rijtje met een korte beschrijving van hun plan. Op 3 september organiseren we nog een pressure cooker waarin alle ideëen verder worden uitgewerkt. Houd deze site goed in de gaten om de ontwikkelingen te volgen.
Global Diet –Online college
Wist je dat er voor iedereen op de aardbol eigenlijk een goede maaltijd voor handen is met voldoende calorieën, maar dat dit lang niet iedereen bereikt. In een serie korte online colleges worden mensen in vogelvlucht door de wereldvoedselproblematiek genomen, met het Global Diet als uitgangspunt.
Earn Your Foodmiles – Groningen
Hoeveel voedselkilometers heeft jouw eten eigenlijk afgelegd? Dat kun je zelf ondervinden. Stap op de hometrainer van Frankville in Groningen en hoe verder je fietst: hoe exotischer het product dat je ermee verdient. Ook krijg je meteen een kaart mee naar huis waar je op kunt zien welke groenten en fruit in het seizoen zijn, lekker eten van dichtbij om je foodmiles te reduceren.
Bedankt voor de Banaan – Amsterdam
Waar komt eigenlijk die banaan vandaan waar heel Nederland dol op is? YFM Amsterdam neemt je mee op reis naar het land van herkomst. Leer de boer kennen achter de banaan, en proef van de lekkerste bananencake terwijl je een bericht achter laat voor die ene boer.
Donderdag Veggiedag – Nijmegen
Er worden regenwouden gekapt voor de productie van soja om dieren te voeden die de Westerse consument en masse consumeert. Hierdoor raakt de lokale biodiversiteit verstoord en het dier gaat er ook niet op vooruit in de intensieve veeteelt. Tijd dus om meer mensen aan een vegetraisch maal te krijgen en Vrijdag Veggiedag te introduceren! Schuif ook aan bij 1000 Nijmegers die vrolijk een vorkje meeprikken.
Nutrilicious – Wageningen
Wat betekent jouw dagelijkse bakkie pleur eigenlijk voor de bodem? Wil je eten produceren, dan heb je de bodem nodig voor nutriënten. Door intensieve landbouw staat de bodemvruchtbaarheid wereldwijd onder druk. De WUR laat zien hoeveel jouw dagelijkse boodschappen eigenlijk vragen van de bodem.
Food Security starts with reducing waste! – Twello
Terwijl boeren in Oeganda te maken hebben met (verborgen) honger, wordt er hier op grote schaal dagelijks goed eten weggegooid. Het team van Food security starts with reducing waste gaat zowel in Twello als in Oeganda op zoek naar landbouwpraktijken en de verhalen van boeren
BIKKNICK– Zwolle
In Zwolle kun je terecht voor het verhaal achter de pieper. Test jouw kennis via een aardappelquiz terwijl je geniet van een aardappelproeverij, en druk met een aardappelstempel jouw stempel voor goed voedsel op deze aardkloot. Want Zetmeel Verbindt.
KinderKookKafe – Haaften
Het KinderKookKafe gaat met kids en ouderen zelf koken met eigen geteelde groenten.Vlakbij de Betuwe is er een weelde aan groente en fruit dat heerlijk smaakt in jouw favoriete gerecht. Lokaal is er een heleboel mogelijk. En zou het niet te gek zijn als een dorp geheel zelfvoorzienend kan worden?
Van Riek tot Vork – Utrecht
In Utrecht verrast de YFM je met een straatdiner voor meer dan twee, geheel gemaakt van vis. Deze vis is afkomstig van Nederlandse vissers, en proeft echt wel anders dan die tropische Pangasius of Tilapiafilet waar we zo dol op zijn. Waarom importeren we deze vissen, terwijl Hollandse vissers de mooiste diklibharders voor je vangen? Je hoort het verhaal uit eerste hand van de vissers zelf.
Gezonde Kassa’s – Guerrilla actie
Ben jij zo iemand die wordt verleid bij de kassa om toch die Mars op de band te gooien? Dat is niet voor niets! Met rommelende maag wil je snel naar huis. Maar, is het niet mogelijk om daar wat gezond eten neer te leggen, zoals appelen, mandarijntjes of tomaten? Deze Guerrilla actie verovert de kassaschappen van verschillende supermarkten in het hele land… beware!
Dumpsterdive Diner – Amsterdam
Te veel eten gooien we weg in Nederland, gezamenlijk wel zo’n 50 kilo per persoon per jaar. En dat halen we weer uit de prullenbak om mee te koken bij het Dumpsterdive Diner. Want het moet uit zijn met al dat gefoodwaste. Duik je mee en schuif je aan?
Vistival- Groningen
In Groningen kun je je hart ophalen als je houdt van vis. Ga mee op een vis-excursie naar de Waddenzee, hoor van experts over de laatste ins en outs en proef alsof je leven ervan af hangt – vers van de hengel. Waarom is het eigenlijk zo dat we in Nederland weinig vis eten uit eigen zee, maar o-ze graag exotische vis eten? En wat betekent dat voor onze aardbol?
Take-A-Waste Counter – Utrecht
Makkelijk, snel, lekker en vers: de afhaalmaaltijd is een absolute favoriet bij de werkende Nederlander. Wat nu als je zo’n maaltijd gratis kan krijgen die is gemaakt van voedsel dat anders in de kliko zou zijn beland? Dat kan bij de Take A Waste- Counter van Over Vers op Utrecht CS – mis dit maal niet!
Koken met Kids in Zuid-Oost – Amsterdam
In heel Nederland en ook in Amsterdam Zuid-Oost is obesitas een steeds groter wordend probleem. Maar ook komt hier het lekkerste eten vandaan in deze smeltkroes van culturen en even zoveel geuren die opstijgen uit de huizen rond etenstijd. Waarom dat niet combineren? Kinderen en ouders gaan samen op zoek naar de lekkerste en meest gezonde gerechten van hun buren, om ze vervolgens samen te koken en op te smikkelen aan een grote buurttafel. Heb jij al gezonde trek gekregen?
Vis van de Toekomst – Den Haag
In dit deel van het drieluik over vis van de YFM wordt het tijd om een kijkje te nemen naar ons Hollanders en de relatie met vis, toen, nu en in de toekomst. De visstanden kleuren in het rood, ecosystemen raken verwoest en wij eten vrolijk door. Wat gaan we daar samen aan doen? In welke zee willen we zwemmen over 50 jaar, een die rijk is aan vis en variatie, of een uitgeputte zee?
Wie organiseren Call to Action, Wereldvoedseldag?
Call to Action, Wereldvoedseldag is een coalitie van FoodGuerrilla (Oneworld), ministerie van Economische Zaken, Fairfood en Oxfam Novib. Door in de eerste helft van oktober de vele voedselinitiatieven die Nederland rijk is in de schijnwerpers te zetten, nemen we een energieke aanloop naar Wereldvoedseldag. Op Wereldvoedseldag zelf – 16 oktober – organiseren we een inspirerend evenement 'EAT THIS!' waar de Call-to-Action-deelnemers ook weer een podium krijgen.