Marien Heijboer woont met zijn vrouw en kind in een sociale huurwoning (1953) in Hoograven, Utrecht. Beeld: Jordi Huisman

‘Via de zonnepanelen ontvangen we jaarlijks 400 euro’

De huurwoning van Marien Heijboer (42) staat in de voormalige Vogelaarwijk Hoograven in Utrecht. Twee jaar geleden liet de woningcorporatie het volledig gasvrij maken, en plaatste zonnepanelen op het dak. “Er was nul ervaring.”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Toen Marien Heijboer en zijn vrouw er tien jaar geleden kwamen wonen, stond het huis uit 1953 nog op de nominatielijst om gesloopt te worden. Er zouden dure nieuwbouwkoopwoningen voor in de plaats komen.

Maar toen sloeg de crisis toe en lag het plan jarenlang stil.

Tot er drie jaar geleden – in overleg met de huurders – werd besloten om de bestaande huizen duurzaam te renoveren: met isolatie, zonnepanelen en losgekoppeld van het aardgas. Het eindresultaat stemde Heijboer en de buurtbewoners zeer tevreden, hoewel het tijdens de verbouwingsfase volgens hem eigenlijk niet te doen was.

Koken doen Heijboer en zijn vrouw tegenwoordig op inductie. De woningcorporatie heeft zelfs voor een nieuwe pannenset gezorgd

Beeld: Jordi Huisman
In oktober 2016 werd het rijtje van achttien sociale huurwoningen gasloos opgeleverd, voorzien van complete isolatie van dak, muren en vloer, driedubbel glas in de ramen, zonnepanelen zowel aan de vóór- als de achterkant, een warmtepomp in combinatie met convectoren (een ander soort radiator die koude aantrekt, opwarmt en doet circuleren, red.) en een bijbehorend ventilatiesysteem.
Koken doen Heijboer en zijn vrouw tegenwoordig op inductie. De woningcorporatie heeft zelfs voor een nieuwe pannenset gezorgd.
Heijboer vertelt hoe comfortabel hij er nu woont, maar hoe de verbouwing hem behoorlijk tegenviel: “Die werklieden waren zo’n beetje van mei tot oktober continu bezig. Het huis was wekenlang ingepakt, waardoor wij niet naar buiten konden kijken. Ook zaten we zonder water toen de badkamer werd gerenoveerd. Dat zou zeven dagen duren, maar dat bleken zeven werkdagen, in werkelijkheid dus bijna twee weken.
Wij woonden er toen nog met z’n tweetjes, ons dochtertje is daarna geboren. Ik moet er ook niet aan denken dat wij met haar in de verbouwing hadden gezeten.

Achteraf denk ik dat ze in de cruciale verbouwingsweken ons allemaal beter ergens anders hadden kunnen onderbrengen. In Center Parcs ofzo

Beeld: Jordi Huisman
En dan hadden wij het nog relatief makkelijk in vergelijking met onze buren, onder wie een zwangere vrouw, een gezin met vier kinderen en een dame van 92. Achteraf denk ik dat ze in de cruciale verbouwingsweken ons allemaal beter ergens anders hadden kunnen onderbrengen. In Center Parcs ofzo.
Maar het was het allereerste gasloze renovatieproject van Nederland in zijn soort, er was dus nul ervaring. Daardoor stond er niet alleen veel druk op het welslagen van het project, maar ging er ook van alles mis. De jongens van het bouwbedrijf waren wel superaardig, ze deden echt hun best.
Sinds de verbouwing achter de rug is, is het hier heerlijk wonen. Omdat er heel lang niets aan het huis was gedaan en er vrijwel overal, behalve in de woonkamer, nog enkelglas zat, was het huis koud en vochtig. De bovenverdieping kregen we niet warm en in de badkamer stond de schimmel op de muur.

Met een rondkruipende baby is de vloerisolatie ideaal, want de vloer voelt niet meer koud aan

Nu hebben wij in het hele huis een constante temperatuur van 21 graden. Door de 25 cm dikke isolatie aan de buitenkant en het HR++ glas in de ramen, hoor je bovendien helemaal niets meer van buiten. De isolatie werkt geluiddempend. Met een rondkruipende baby is de vloerisolatie ideaal, want de vloer voelt niet meer koud aan. Ook de hond en de kat vinden het tegenwoordig fijn om erop te liggen.

We draaien tegenwoordig onze was wanneer het zonnetje schijnt

De maandelijkse energiekosten die wij vroeger aan het energiebedrijf overmaakten, worden nu verrekend met de huur. Daarmee worden de kosten voor de verbouwing afbetaald. Maar met de zonnepanelen op ons dak – achttien stuks in totaal – wekken wij zoveel energie op dat we er jaarlijks 400 euro op vooruitgaan.

Nu hebben wij ook geen arsenaal aan energieslurpende apparaten in huis, en we draaien tegenwoordig onze was wanneer het zonnetje schijnt.”

Hoe kom je van het gas af?
We staan aan de vooravond van de grote verbouwing. Het kabinet besloot afgelopen voorjaar om de Groningse gaskraan in 2030 definitief dicht te draaien, fabrikanten willen over drie jaar geen cv-ketel meer verkopen en om de klimaatdoelen te halen, moeten alle woningen energiezuinig worden gemaakt. Maar hoe begin je?

In dit drieluik vertellen huurders en huiseigenaren hoe zij hun woning zo energieneutraal mogelijk proberen te maken en waar ze zoal tegenaan lopen. Ieder huisje heeft zijn kruisje.

Dit was deel het laatste deel.

Deze productie is tot stand gekomen in samenwerking met Natuur en Milieu.

warm met de warmtepomp

De grote duurzame verbouwing: hoe krijgen we het warm?

De cv is passé

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons