geld lenen duurzaam verbouwen

De grote duurzame verbouwing: het prijskaartje

Hoe maak je een jarendertigwoning zo energieneutraal en gasvrij mogelijk? Levert een warmtepomp genoeg warmte in hartje winter? Wat kost de duurzame metamorfose? In aflevering 2: hoe gaan we dit in vredesnaam financieren?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De plannen voor duurzame renovatie staan op losse schroeven. De begroting is opgemaakt en nu blijkt dat er aan de droom van het verduurzamen van ons huis, een gigantisch prijskaartje hangt. Om een idee te geven: voor de noodzakelijke isolatie van de gevel, muren en vloeren is al bijna 20.000 euro nodig. De gewenste luchtwarmtepomp kost nog eens zo’n 9.000 euro en de geplande zonnepanelen 4.500 euro. En dan is de lijst met maatregelen nog niet eens compleet. Hoe gaan we deze duurzame metamorfose in vredesnaam bekostigen?

Wishful thinking

Met deze vraag in het achterhoofd gingen we op zoek naar liquide middelen. De eerste hoop putte ik uit potjes van de overheid. Die moesten te vinden zijn. De Nederlandse overheid heeft de mond vol van gasvrij en energieneutraal – dat je evenveel energie opwerkt als verbruikt. Dus stelde ik me voor dat huiseigenaren die belasting betalen, een beroep konden doen op diverse subsidiemogelijkheden.

De grote duurzame verbouwing: het plan

Maar na een speurtocht in subsidieland (zie het kader onderaan) kwam ik van een koude kermis thuis. In ons geval konden we 1.100 euro terugkrijgen voor de luchtwarmtepomp. De 21 procent btw op aankoop van de nieuwe zonnepanelen waren eveneens aftrekbaar, samen met de kosten om die op het dak te installeren. Een aardig gebaar. Maar zet daar de renovatiekosten van ruim 50.000 euro tegenover en tel de kosten die de aannemer maakt om alles te installeren erbovenop, dan snap je dat deze vergoeding weinig zoden aan de dijk zet.
Besparing jaarlijks:    2.601 euro
Investering:               50.898 euro
Terugverdientijd:            20 jaar

Bron: www.verbeterjehuis.nl
Deze calculatie is gebaseerd op gemiddeld verbruik van een vierpersoonshuishouden en een hoekwoning zoals die van ons. Bij de aankoop had het huis voorzetramen en matige dakisolatie. De nieuwe situatie gaat uit van goede gevel-, vloer- en dakisolatie, hr++-glas, een luchtwarmtepomp en acht zonnepanelen.

Dag zwarte regendouche

Er gaapte dus een flink gat tussen onze groene idealen en de financiering ervan. Hoe die te overbruggen? Allereerst keken we of er iets te schrappen viel van onze wensenlijst. Maar omdat een warmtepomp alleen zin heeft als je een huis volledig isoleert, kun je niet zomaar besluiten om bijvoorbeeld de muurisolatie eruit te gooien.

Misschien moeten we de zonnepanelen nog even uitstellen

“Misschien moeten we de zonnepanelen nog even uitstellen”, opperde mijn man. De panelen stonden op zichzelf, daar was geen isolatie of hr++-glas voor nodig. En we hadden ons intussen aangesloten bij een groene stroomleverancier, een coöperatie die ons vooral van regionale windstroom voorzag. Toch stuitte het idee om de zonnepanelen op te schorten me tegen de borst. “Zonder zonnepanelen zijn we voorlopig niet energieneutraal”, protesteerde ik. Ook de kans om op korte termijn zelfvoorzienend te kunnen zijn, zou voorlopig vervallen, hoewel het de vraag was of dat überhaupt zou lukken.
Dus moesten we besparen op andere uitgaven van de verbouwing. Zo dongen we af op onze nieuwe keuken en sneuvelde de modieuze, zwarte regendouche. Na ook andere verbouwingsplannen te hebben aangepast, en een goed gesprek met onze aannemer waardoor sommige kosten lager uitvielen, gingen we er vanuit dat de duurzame make-over kans van slagen had.

Nu maar hopen dat de bankier daar ook zo over dacht.

Duurzaam verbouwen en financieren

Koffiedik kijken

De hypotheekadviseur was echter niet meteen overtuigd. “Jullie verbouwing is een grote uitgave.” De financiële dekking was nog niet helemaal in orde. De man met zijn leesbril scheef op zijn hoofd, toonde een indrukwekkende berekening op zijn computerscherm. Hij keek ons vriendelijk doch vragend aan alsof hij wilde zeggen: leg maar eens haarfijn uit hoe jullie dit rond willen krijgen.

De uitgaven zijn niet alleen een last, maar een investering in de toekomst

“De kosten van deze verbouwing verdienen we deels terug, omdat we ervan uit gaan dat de energierekening straks een stuk lager uitvalt”, beredeneerde mijn man. Dit was een essentieel uitgangspunt: de uitgaven zijn niet alleen een last, maar een investering in de toekomst die we wellicht terugverdienen. Enerzijds omdat de energierekening lager wordt, anderzijds omdat met de energiezuinige maatregelen de waarde van het huis stijgt.
Toch is het de vraag of we alle renovatiekosten uiteindelijk gaan terugverdienen. Volgens een berekening van Milieu Centraal zouden we er twintig jaar moeten wonen om de energiezuinige maatregelen en de zonnepanelen terug te krijgen. En dan zijn we er nog niet helemaal. De vergoeding voor de werkuren om de hr++-glazenramen te plaatsen, komt er nog bij.

De overheid biedt bar weinig financiële steun

Minimaal twintig jaar terugverdientijd, het voelt als een koude douche. Maar: we gaan jaarlijks een derde minder CO2 uitstoten, een besparing van 6.626 kg CO2 per jaar. Ter vergelijking: als we met het gezin twee weken op vliegvakantie naar het Indonesische eiland Bali zouden gaan, komt dat neer op zo’n 16.000 kg CO2-uitstoot.
De cruciale les van deze financiële speurtocht is dat er aan dit soort duurzame renovaties een behoorlijk prijskaartje hangt. En de overheid biedt bar weinig financiële steun. Er bestaan we leningen, maar geld lenen kost geld. De doorslag voor ons om het huis toch te willen verduurzamen, komt voort uit pragmatisch idealisme, niet zozeer omdat het financieel gunstig is.

We gaan jaarlijks een derde minder CO2 uitstoten, een besparing van 6.626 kg CO2 per jaar

Nu de kans er ligt om ons nieuwe onderkomen te verduurzamen – de woning moest sowieso grondig worden vernieuwd –  laten we hem niet links liggen. Minder CO2-uitstoten is noodzakelijk en ons huishouden kan met een aantal ingrepen 6.626 kg per jaar besparen aan koolstofemissies. Dan maar iets dieper in de buidel tasten.

De bank gaf uiteindelijk zijn fiat. Nu kan het echte werk beginnen.

Subsidies

  • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor warmtepompen, pelletkachels, biomassaketels en zonneboilers. Voor een warmtepomp geldt een subsidie van 1.000 tot 2.500 euro. Dit is een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Btw aftrekbaar

Leningen

  • Duurzaamheidslening voor huiseigenaren en particuliere huurders om energiebesparende maatregelen en zonnepanelen te financieren. De aanvraag verloopt via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn).
  • Energiebespaarlening voor isolatie en andere energiebesparende maatregelen voor bestaande woningen. Ook deels geldig voor zonnepanelen. Er is een lening voor particulieren en voor leden van de Vereniging van Eigenaren.
  • Triodos Hypotheek voor duurzame woningen. Hoe energiezuiniger je woning, hoe minder rente je betaalt over de hypotheek. Mocht er een extra lening nodig zijn, dan biedt de bank 50 procent korting.
  • GreenLoans, een dochter van de ABN Amro bank, heeft een lening voor energiebesparende maatregelen en zonnepanelen.

Via websites als energiewijzer.nl en duurzaambouwloket.nl kun je zien of er voor jouw woningen speciale subsidies of leningen zijn voor het verduurzamen van je huis vanuit de gemeente of provincie.

Powerswitch-redacteur Leontien Aarnoudse onderwerpt haar jarendertigwoning aan een duurzame metamorfose. In deze reeks beschrijft ze hoe dat haar vergaat. Dit was deel 2.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons